"ARCA 2021"

Istarski inovatori osvojili 2 zlatne, 6 srebrnih i 2 brončane medalje: ZLATO ZA WC ŠKOLJKU BEZ VODE I KEMIKALIJA TE ASINKRONI UPRAVLJAČ

Ervin Matić iz Poreča zlato je zaslužio za izum wc školjke bez vode i kemikalija (isti se autor okitio i srebrnom medaljom za uređaj za čišćenje mreža kaveza za uzgoj ribe), dok je za asinkroni upravljač za stepper motore realiziran na FPGA sklopu smislio Filip Gembec uz mentora Denisa Gentilinia iz Tehničke škole Pula

| Autor: Glas Istre
inovatori

inovatori


U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 14. do 16. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, održana je 19. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2021. U tri dana predstavljene su brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga djelovanja, od industrije do svakodnevice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Turske, Irana, Kine, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije.

Nagrađeni izumi

Na izložbi već tradicionalno organiziranih putem Saveza udruga inovatora Istarske županije, Društva inovatora Kanfanar -Rovinj i Društva inovatora Pula sudjelovali su i istarski inovatori s 11 inovacija od čega je u kategoriji mladih izloženo 5 inovacija. Naime, priliku za predstavljanjem svojih inovacija na izložbi imaju i mladi autori, učenici srednjih tehničkih škola te studenti hrvatskih sveučilišta.

ARCA već godinama, po uzoru na najutjecajnije srodne svjetske sajmove i izložbe, promiče izumiteljstvo i inovacije i jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodnoga saveza nacionalnih udruga izumitelja (IFIA). Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, u izlaganju na otvaranju je istaknuo kako je pokret inovatorstva potrebno unaprijediti i dodatno financirati zbog njegove važne uloge u razvoju poduzetništva i cijele zajednice.

Poseban žiri je izložene inovacije prigodno i nagradio. Od istarskih autora nagrađeni su Denis Ružić iz Pule srebrnom medaljom za dvostrani list za električnu pilu; zlatnu medalju dobio je Ervin Matić iz Poreča za wc školjku bez vode i kemikalija, a isti se autor okitio i srebrnom medaljom za uređaj za čišćenje mreža kaveza za uzgoj ribe. Marčelo Marić iz Kanfanara dobio je brončanu medalju za izum uređaja za održavanje distance. Za konstrukcije vanjskih kreveta usmenu pohvalu dobio je autor Dragan Kapeloto iz Pule, dok je višenamjenska sprava za vježbanje na otvorenom autora Gordana Sinđića iz Rovinja ocijenjena srebrnom medaljom.

Najbolje inovacije učenika

Istaknuto mjesto u programu izložbe i ove godine pripalo je inovacijama mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola kao i studentima hrvatskih sveučilišta. Za njih i za djecu osnovnoškolskoga uzrasta pripremljen je poseban program događanja s radionicama u području STEM.

Žiri je nagradio najbolje inovacije mladih. Tako je srebrnom medaljom nagrađena inovacija Zdravomat - automat i aplikacija za domaće svježe eko voće i povrće autora grupe učenika: Fabijan Boldin, Paulo Paljuh, Albert Šujević i Stefano Turković uz mentoricu Sanju Prodan, iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina. Također srebro osvojila je i inovacija "Game ωf resistance" autora Petra Dundare uz mentorstvo Laure Kokot iz Srednje škole Mate Blažine Labin. Asinkroni upravljač za stepper motore realiziran na FPGA sklopu autora Filipa Gembeca uz mentora Denisa Gentilinia iz Tehničke škole Pula nagrađen je zlatnom medaljom, vozni red lokalnih autobusa u Istri autora učenika Viktora Kulića Golje, uz mentora prof. Nikolu Vujačića iz Gimnazije Pula nagrađen je brončanom medaljom, dok je didaktičko pomagalom za slijepe i slabovidne osobe autora Svena Maričića i Ivana Veljovića, uz mentorstvo Svena Maričića sa Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule dobilo srebrnu medalju.

Izložba ARCA 2021. zatvorena je već tradicionalnom dodjelom nagrada, brončanih, srebrnih i zlatnih medalja te dodjelom najznačajnije nagrade Grand Prixa za najbolju inovaciju. Predsjednik Društva inovatora Kanfanar - Rovinj Marčelo Marić bio je član Ocjenjivačkog suda. Zastupnik istarskih inovatora bio je Leo Pincan, zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije.

Svi postignuti rezultati govore o velikoj uspješnosti istarskih inovatora i njihovih inovacija pa se očekuje i značajan broj komercijaliziranih realizacija. Ovo vrlo uspješno sudjelovanje istarskih inovatora u Zagrebu održano je pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater