ČEKA SE NOVI NATJEČAJ

INTERES ZA ULAGANJE U PODRUČJE KOD HIDROBAZE POSTOJI, ali samo ako se znatno produži rok na koji će ona nekome pripasti. Je li 100 godina dosta?

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Ministarstvo državne imovine još uvijek ne otkriva nikakve detalje kad će i hoće li uopće objaviti prve međunarodne natječaje za stavljanje u funkciju bivših vojnih područja na Muzilu i Saccorgiani, odnosno ponovljeni za Hidrobazu. Prošlo je nešto više od godinu dana kada su sad već bivši ministar državne imovine Goran Marić i pulski gradonačelnik Boris Miletić u Puli potpisali sporazume, nakon čega je u vrlo kratkom vremenu trebao biti raspisan natječaj za ulagače.

Zasad je objavljen jedino natječaj za lokaciju Hidrobaza na kojem na kraju lani nitko nije odabran jer zainteresiranima nije odgovarao rok, pa je tender na popravnom ispitu. Za Hidrobazu su interes pokazale turistička kompanija Valamar i francuska grupacija Bouygues, čija podružnica u Hrvatskoj ima koncesiju nad Istarskim ipsilonom, a u sklopu tvrtke Međunarodne zračne luke Zagreb i nad novim zagrebačkim aerodromom.

Vrlo je vjerojatno očekivati da bi rok za pravo građenja na. Hidriobazi na zahtjev zainteresiranih ulagača umjesto dosadašnjih 50 godina mogao biti produžen, možda čak i na 99 godina koliko je predviđen rok za pravo građenja na Muzilu. Država će sigurno ići na ruku investitorima jer nebrojeno su puta Muzil, Hidrobaza i Saccorgina spominjani kao strateški projekti, kako za Hrvatsku tako i Istru, čija se ukupna vrijednost procjenjuje između 2,5 do 3 milijarde kuna.

U Ministarstvu državne imovine priznali su da bi se uvjeti za Hidrobazu mogli mijenjati, ali ne otkrivaju što konkretno. Napominju da je Ministarstvo o eventualnim izmjenama uvjeta iz natječaja zatražilo mišljenje resornih ministarstava. "Nakon dobivanja svih mišljenja obavijestiti ćemo Grad Pulu i usuglasiti se oko eventualnih izmjena", ističu u Ministarstvu državne imovine, ne otkivajući kad će to biti.

- Za Hidrobazu su interes pokazali Valamar i francuski Bouygues. Bile su određene nejasnoće u samom natječaju koje su se odnosile na sam rok prava građenja i mogućnost korištenja određenih državnih poticaja za nove investicije. Koliko mi je poznato, te su primjedbe uzete u obzir. Ministarstvo je zatražilo mišljenje drugih ministarstava i nakon što ona stignu, ići će se u novi natječaj. Dakle, interes definitivno postoji, kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji odbacuje spekulacije da bi se u novom natječaju mogla provući i plaža Hidrobaza.

- To je gradska plaža. Hidrobaza je stvarana javnim novcem i to će ostati gradska plaža. Međutim, siguran sam da na Hidrobazi postoji sasvim dovoljno prostora uz more koje se može u sklopu natječaja predvidjeti za buduće objekte, kaže Miletić, koji je ogorčen što se s natječajima toliko odugovlači.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater