STIŽU NOVI RAČUNI

Herculanea će račune za lipanj korisnicima obračunavati prema broju pražnjenja posude: KOLIKO SMEĆA PROIZVEDEŠ - TOLIKO PLATIŠ

| Autor: Borka PETROVIĆ

Ovim korakom korisnici su u mogućnosti kontrolirati visinu svojih računa u dijelu varijabilnog iznosa i to što većim izdvajanjem korisnih sirovina kao što su papir i karton, plastika, staklo, ali i ostale korisne sirovine - zeleni otpad, metal, odjeća, ističu iz Herculanee

 

Za obiteljske kuće na području grada Pule te Fažane, Ližnjana i Barbana od 1. svibnja traje faza mjerenja broja pražnjenja individualnih posuda, obavještavaju iz pulske komunalne tvrtke Herculanee. Za područje općina Marčana i Svetvinčenat s mjerenjem broja pražnjenja započelo se 1. lipnja.

- Na računima za svibanj koji su podijeljeni na ovim područjima može se očitati ukupan broj pražnjenja posuda u tom mjesecu prema kojem je izvršen i obračun u varijabilnom dijelu računa. S obzirom da se radi o prijelaznom mjesecu za korisnike čiji broj pražnjenja prelazi četiri, u svibnju se naplata ograničila na četiri pražnjenja, pojašnjavaju iz gradskog komunalca. No, napominju korisnicima da vode brigu o broju pražnjenja jer će računi za lipanj biti obračunati prema njihovom stvarnom broju.

Prema broju postelja

- Molimo sve korisnike koji su zadužili svoju posudu, ali je prema našim evidencijama ne koriste da je počnu koristiti jer su to dužni sukladno članku 39. Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, kako se ne bi trebala naplaćivati ugovorna kazna u visini od 500 kuna, upozoravaju iz Herculanee.

Ukoliko pak korisnik ne koristi nekretninu, mora se javiti u sjedište ove gradske tvrtke kako bi mu definirali status.

- Početak digitalizacije i mjerenja broja pražnjenja posljednja je faza potpune digitalizacije sustava. Ovim korakom korisnici su u mogućnosti kontrolirati visinu svojih računa u dijelu varijabilnog iznosa i to što većim izdvajanjem korisnih sirovina kao što su papir i karton, plastika, staklo, ali i ostale korisne sirovine - zeleni otpad, metal, odjeća, napominju iz Herculanee.

Dodaju da se digitalizacija odnosi i na iznajmljivače koji će svoju dodatnu posudu davati na pražnjenja sukladno potrebi te će se u skladu s time ona i naplatiti u varijabilnom dijelu računa, dakle ovisno o broju pražnjenja.

- Iznajmljivačima sugeriramo da sami procijene veličinu posude sukladno potrebama, s time da treba istaknuti da se tijekom ljetnih mjeseci prazne dva puta tjedno. Korisnici koji spadaju u grupu "kućanstva" koji pružaju usluge smještaja u obiteljskim kućama imaju pravo zadužiti spremnik za miješani komunalni otpad po vlastitoj želji. Cijena usluge prikupljanja sastoji se od fiksnog dijela (cijena minimalne javne usluge) i varijabilnog dijela koji se obračunava temeljem mjesečnog broja odvoza.

Na primjer, za jednu do pet postelja obračunava se spremnik od 120 litara gdje je cijena minimalne javne usluge 48,54 kuna plus PDV, a varijabilni dio iznosi 10,63 kuna po odvozu plus PDV (do najviše osam odvoza mjesečno). Veličina izabrane posude ne utječe na fiksni dio cijene, već samo na varijabilni, odnosno korisnik plaća cijenu minimalne javne usluge ovisno o broju registriranih postelja, bez obzira na veličinu posude koju je izabrao, pojašnjavaju iz Herculanee. Dodaju da se za ovu godinu uzimaju kao obračunska četiri mjeseca (lipanj-rujan) u kojima će se obračunati cijena minimalne javne usluge uvećana za trošak odvoza, dok će za listopad, studeni i prosinac biti obračunat samo varijabilni dio troška (odvozi) ukoliko on postoji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of