Tekst realiziran u suradnji s Gradom Pulom

GRADSKE ČETVRTI Mjesni odbor Arena obuhvaća kvartove Arena, Croatia i Kolodvor: UREĐUJE SE OKOLIŠ ARENE, GRADI NOVA RIVA, ODRŽAVAJU BROJNI PARKOVI

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Kada se govori o povratku grada moru, bitno je istaknuti i planiranu izgradnju nove obale na rivi kroz projekt vrijedan 50-ak milijuna kuna, koji će omogućiti kvalitetniji prihvat većeg broja brodova na kružnim i linijskim putovanjima, kaže gradonačelnik Boris Miletić

Nastavljajući obilazak gradskih mjesnih odbora stigli smo do centra grada i Mjesnog odbora Arena. Ovaj pulski mjesni odbor obuhvaća područja gradskih četvrti Arena, Croatia i Kolodvor, ukupne površine od 467.687 četvornih metara, gdje živi gotovo 5.000 stanovnika. Mjesni je to odbor koji na svom području ima najpoznatiji i najznačajniji pulski spomenik, od kojeg započinje i završava svaki obilazak grada.

Uspon Marijana Rotara

Pulska Arena, građena u 1. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste - Koloseumom u Rimu, bila je mjesto borbe gladijatora, jedinstvenog spektakla koji je u novije doba oživljen u manifestaciji Spectacvli Antiqvi i svake godine ljeti privlači tisuće posjetitelja. Izuzev ove specifične godine, Arena je mjesto brojnih manifestacija, festivala, koncerata pa i sportskih događaja.

Imajući u vidu njezin značaj, prošle godine je Grad u suradnji s Arheološkim muzejom Istre uredio Uspon Marijana Rotara, a zahvaljujući tom projektu, amfiteatar je napokon pokazao svu svoju velebnost. Sukladno uvjetima Konzervatorskog odjela iz Pule, rekonstruirana je staza serpentine, odnosno postavljena je nova podloga. Izvedene su i nove stepenice koje spajaju Uspon Marijana Rotara s Istarskom i Škaljerovom ulicom, zamijenjena je i pojačana ograda uz obje strane Uspona, rekonstruirane su oborinska i fekalna odvodnja, postavljeni vodovodni priključci i javna rasvjeta, a cijeli prostor je i krajobrazno uređen.

U sklopu Dolcevite uređena "Doktorska kuća" (Snimio Duško Marušić Čiči)

Upravo je krajobrazno uređenje serpentine, koja čini okoliš južne strane amfiteatra, okosnica uređenja, čime se dodatno istaknula vrijednost spomenika upisanog u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Grad Pula i AMI za ovaj su zahvat izdvojili 4,5 milijuna kuna.

- Pulska Arena mjesto je zbivanja brojnih vrhunskih i atraktivnih događanja, od nogometne utakmice legendi Hrvatske nogometne reprezentacije i Bayern Münchena, navijačkog praćenja spektakularnog nogometnog finala između Hrvatske i Francuske, hokejaškog spektakla KHL Medveščaka u EBEL ligi te ostalih glazbenih, filmskih i drugih događanja kojima je slika Pule i Hrvatske obišla svijet. Nesporno je da Arena zaslužuje uređen i dotjeran okoliš koji će je biti dostojan, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Čista pulska luka

Ističe da je jedan od najvažnijih gradskih projekata svakako i sustav odvodnje u koji je u posljednjih nekoliko godina investirano više od 220 milijuna kuna.

- Zahvaljujući izgradnji obalnog kolektora, fekalne vode grada Pule odlaze na uređaj za pročišćavanje, što omogućuje zaštitu Pulskog zaljeva od daljnjih onečišćenja i povratak grada moru. Ne zaboravimo da se u pulsku luku izravno izlijevalo više od 5.000 kubnih metara nepročišćenih otpadnih voda dnevno, a izgradnjom kolektora smanjeno je onečišćenje mora, zaštićeni su pulski bunari pitke vode i poboljšana efikasnost sustava odvodnje, kaže gradonačelnik.

Izgrađen kružni tok na Rivi (Snimio Duško Marušić Čiči)

Kada se govori o povratku grada moru, bitno je istaknuti i planiranu izgradnju nove obale na rivi kroz projekt čija se vrijednost procjenjuje na 50-ak milijuna kuna a kojim će se omogućiti kvalitetniji prihvat većeg broja brodova na kružnim i linijskim putovanjima. Do sada je izgrađeno oko 500 metara nove obale. Izgrađeno i 150 metara šetnice na rivi, koja će se protezati od Riječkog gata prema Velom Vrhu u dužini od 600 metara, čime će se dodatno naglasiti mediteranski atributi Pule.

Značajna su ulaganja i u uređenje javnih zelenih i parkovnih površina kojima obiluje područje Mjesnog odbora Arena. Jedno od značajnih odnosi se na obnovu Titovog parka, u čijem se memorijalnom dijelu, u zaleđu spomenika žrtvama fašizma Vanje Radauša nalaze biste istarskih narodnih heroja i antifašista na čelu s bistom Josipa Broza Tita. Osim Titove, u parku su postavljene i biste Jurice Kalca, Nevena Kirca, Ivana Jadreška, Slavka Grubiše, Ruže Petrović, Tonke Lorencin, Olge Ban, Anke Butorac i Vladimira Gortana, a sve ih je prije sedam godina izradio akademski kipar Alija Rešić. U sklopu radova, podsjetimo, saniran je i Radaušev spomenik, postavljena nova igrala u dječjem igralištu i nova urbana oprema, uređene su i oblikovane staze te potpuno uređene sve zelene površine parka.

Parkovi i dječja igrališta

Nedaleko Titovog, u parku Dubrovačke bratovštine prije desetak godina postavljena je skulptura Noina arka u čast glazbenog velikana Sergia Endriga, koju je realizirao akademski kipar Eros Čakić. Osim ovih, sve parkovne površine se redovno dotjeruju i dodatno obogaćuju stablašicama. Valja spomenuti sadnju 20 stabala magnolije u Valerijinom parku, zatim nove klupe sa stolovima na igralištu u Parku žrtava fašizma te uređenje Parka Franje Josipa. Tu su i dječja igrališta koje redovno održava gradskog trgovačko društvo.

Odlična suradnja s Mjesnim odborom Arena rezultirala je i uređenjem zone za fitness na otvorenom, "street workout parka" u Tršćanskoj ulici, realiziranog u sklopu programa malih komunalnih akcija. Time je mještanima kao i veslačima Veslačkog kluba "Istra" osiguran kvalitetan prostor za vježbanje i rekreaciju.

Reprezentativan Titov park (Snimio Duško Marušić Čiči)

Nadalje, od šest kružnih tokova koji su u posljednje vrijeme izgrađeni na području Pule, jedan se nalazi na raskrižju Ulice Starih statuta i Ulice Riva, kao trajno rješenje uređenja prometa na tom ulazu u grad. Uz investitora - Hrvatske ceste, iznosom koji premašuje pola milijuna kuna Grad je sudjelovao u financiranju izgradnje javne rasvjete. Na raskrižju Ulice Starih statuta s Kolodvorskom postavljeni su katadiopteri, reflektirajuća signalizacija za sigurnije kretanje pješaka, dok je u drugom smjeru s rotora - Ulicom sv. Petra uređeno parkiralište na Mandraču.

Također, uređen je prolaz između Stiglicheve i Faverijske - prometna površina, oborinska odvodnja i javna rasvjeta, uz postavljanje nove okomite i horizontalne prometne signalizacije. Uređeno je i makadamsko parkiralište u Gladijatorskoj ulici, u Akvilejskom prilazu su obilježena nova parkirališna mjesta, postavljena prometna signalizacija te "ležeći policajci" na dijelu Ulice Poljana sv. Martina ispred škole Tone Peruška. Odgovarajući zahtjevima novih tehnologija, na parkiralištu Karolina podno Arene u pogonu je stanica za punjenje električnih vozila, a osim automobila tu se mogu puniti i električni bicikli. Pula se sve više okreće ekološki prihvatljivijim izvorima energije, a simbolična je i pozicija stanice koja povezuje drevnu Arenu i ekološki prihvatljive tehnologije. Naplata punjenja vrši se beskontaktnom prepaid karticom, SMS porukom ili izravno na blagajni parkirališta.

Novi kontejneri i fasade

Kvaliteti življenja svakako pridonosi i novi sustav gospodarenja otpadom, s podzemnim spremnicima koji su postavljeni na većem dijelu Mjesnog odbora i to na lokacijama Scalierove, Istarske, Gladijatorske, Favijevske, Splitske i Kolodvorske te su u planu i druge lokacije.

- Kroz individualizaciju korisnika želimo pridonijeti kvalitetnom načinu odlaganja komunalnog otpada, stvoriti estetski prihvatljivu sliku u gradu te posebno pridonijeti zaštiti i očuvanju okoliša što je u konačnici obaveza svih nas, istaknuo je Boris Miletić.

Novi podzemni kontejneri (Snimio Duško Marušić Čiči)

Estetski prihvatljivoj slici grada, pogledom u visinu, prizor okupiraju zgrade. Za pomoć vlasnicima u uređenju i revitalizaciji građevina Grad Pula već duži niz godina ima aktivan program obnove krovova i pročelja poznatiji kao "Dolcevita". U sklopu Dolcevite obnovljena je i "Doktorska zgrada" u Istarskoj ulici, nasuprot amfiteatra.

- Uređenje starogradske jezgre je jedan od glavnih prioriteta gradske uprave te putem projekta Dolcevita želimo maksimalno sudjelovati i olakšati građanima u obnovi pročelja, neovisno što je to prvenstveno obaveza suvlasnika. Smatramo da su pročelja lice tri tisuće godina staroga grada a naš grad obiluje bogatom kulturnom baštinom i brojnim građevinama od posebne vrijednosti koje zahtijevaju adekvatnu obnovu i uređenje. Kroz financijsku pomoć koju pružamo sugrađanima u obnovi svojih domova doprinosi se kvalitetnijim uvjetima stanovanja, nižim režijskim troškovima i većoj vrijednosti nekretnina, pojasnio je pulski gradonačelnik.

Više od 50 posto troškova obnove "Doktorske zgrade", koji su iznosili oko 2,6 milijuna kuna, podmireno je iz javnih izvora - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.

Barake u Emovoj

U tijeku je uklanjanje dotrajalih baraka u Emovoj ulici, koje su neposredan okoliš najvrjednijeg spomenika kulture na području Pule. Ovime se stvaraju preduvjeti za kvalitetnije i svrsishodnije uređenje tog prostora. Potrebe će se, kao i uvijek do sada, iskomunicirati s predstavnicima Mjesnog odbora koji najbolje poznaju potrebe žitelja tog područja. Ovo je dio sveobuhvatnog uređenja i sadržajne nadogradnje šire gradske jezgre.

- Ponosan sam na razvojni put kojim naš mjesni odbor korača i moramo na tome zahvaliti Gradu Puli. Siguran sam da će i dalje imati sluha za naše zahtjeve, a mi možemo samo potvrditi da ćemo i dalje biti proaktivni, kaže dugogodišnji predsjednik MO-a Arena Klaudio Paljar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini