TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S GRADOM PULOM

STRATEŠKI PROJEKTI Više od 150 milijuna kuna ulaže se u valorizaciju kulturne baštine - NOVA KULTURNA POZORNICA PULE: Kroz Zerostrasse pa liftom do Kaštela, obnovljenih muzeja i rimskog kazališta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Ovaj strateški projekt bit će dodatni impuls da Kaštel privuče brojne posjetitelje ne samo za vrijeme ljetne sezone, već i čitave godine. Njime želimo sugrađanima, Istrijanima i turistima približiti prošlost ovoga grada i aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine te još snažnije oživjeti starogradsku jezgru, kaže gradonačelnik Boris Miletić

Brojna kulturna zbivanja iz prethodnih godina svrstala su Pulu među gradove koji slove za velike kulturne pozornice u Hrvatskoj, ali i šire. Premda je 2020. financijski nezavidna godina zbog korona-krize, u najvećem istarskom gradu otvorene su brojne investicije milijunskih vrijednosti zahvaljujući prije svega sredstvima iz EU-fondova.Lift u Povijesnom i pomorskom muzeju

Više od 150 milijuna kuna ulaže se trenutno u valorizaciju kulturne baštine najvećeg istarskog grada. Među njima je i strateški projekt "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod", vrijedan više od 23,2 milijuna kuna, čiji je nositelj Grad Pula, a partneri Povijesni i pomorski muzej Istre i Turistička zajednica grada Pule. Riječ je o obnovi Kaštela u sklopu čega će se izgraditi lift i povezati pulske podzemne tunele Zerostrasse s Kaštelom, čime će se od dva trenutno odvojena punkta stvoriti prostor jedinstvene kulturne destinacije.

Oživjeti stari grad

- Ovaj strateški projekt bit će dodatni impuls da Kaštel privuče brojne posjetitelje ne samo za vrijeme ljetne sezone, već i čitave godine. Njime želimo sugrađanima, Istrijanima i turistima približiti prošlost ovoga grada i aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine te još snažnije oživjeti starogradsku jezgru, kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Lift u Zerostrasse

Obnova Kaštela pokrenuta je s ciljem valorizacije bogate povijesti pulskog fortifikacijskog sustava uz stvaranje nove turističke ponude koja predstavlja sinergiju između nasljeđa vojne baštine i suvremene kulture življenja. Projekt se provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i planira se u cijelosti završiti do studenoga 2022., za što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano sufinanciranje od devet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

I Grad Pula kao i partneri izrazito su zadovoljni što se, usprkos situaciji s korona virusom, projekt za sada provodi sukladno planiranoj dinamici, međutim teško je sa sigurnošću predvidjeti budući razvoj situacije. Građevinski radovi otvoreni su početkom listopada ove godine, a ovih se dana priprema gradilište za izgradnju dizala koje će povezivati tunele Zerostrasse i podzemne prostorije utvrde Kaštel s atrijskim dvorištem utvrde.

Osim kroz infrastrukturnu obnovu objekata, Povijesni i pomorski muzej Istre sudjeluje u sklopu ITU mehanizma i u realizaciji značajne izložbe o pulskim fortifikacijama, koja će obuhvatiti izložbene prostore Muzeja na Kaštelu kao i tunelske prostore.

Tvrđava Pula

- Izložbom se želi prikazati cjelokupan sustav obrane Tvrđave Pula, njezine obrambene sektore i pojaseve te pojedinačno predstaviti sve fortifikacijske objekte, od obalnih i pojasnih tvrđava do skupina obrambenih građevina. Izložbom će se posjetiteljima predočiti teritorij koji je Tvrđava Pula obuhvaćala i posebno prikazati lokalitete obrambenih građevina, njihovu pristupačnost i stanje u kojem se nalaze. Naglasak će biti na razdoblju austrijske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal, a paralelno s time, kroz nekoliko faza, odvija se izgradnja različitih modela tvrđava, koje su svoj oblik mijenjale usporedo s izmjenama u razvoju vojnih strategija i prema novim tehnološkim dosezima u izradi naoružanja i u izgradnji brodova, ističe ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

Realizacija čitavog projekta i završetak obnove Kaštela svakako će pridonijeti obogaćivanju turističke ponude grada te na zanimljiv i interaktivan način približavanju ove povijesne utvrde svim turistima koji posjete Pulu. Posebno je važno da će se izgradnjom lifta omogućiti lakši pristup Kaštelu i Povijesnom muzeju turistima treće životne dobi koji imaju vrlo značajan udio u turističkim dolascima u Puli.

Ulaz u Zerostrasse

- Spajanje povijesne baštine i modernih tehnologija kao i omogućavanje turistima da na taj način upoznaju kulturnu baštinu trend je u svijetu pa i ovaj projekt na taj suvremen način želi približiti i učiniti dostupnom turističku ponudu grada Pule njezinim posjetiteljima, ali i očuvati i zaštititi kulturnu baštinu. Cilj projekta je i povećati posjećenost ovom dragulju koji upravo zbog svoje slabije pristupačnosti zaostaje u broju posjeta za ostalim atrakcijama Pule, naglašava direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Najveća je investicija definitivno obnova Arheološkog muzeja Istre koja je počela još 2013., gdje će se do kraja ove ili početkom sljedeće godine ponovno useliti ravnateljstvo Muzeja, a počet će se održavati i izložbe te ostala događanja. Uređenje stalnog postava očekuje se u sljedeće dvije godine. Tada će biti dovršena najveća investicija u hrvatsku kulturu u vrijednosti iznad 100 milijuna kuna. Novi Arheološki muzej imat će i multimedije, pristup osobama u kolicima te onima slabije pokretljivosti, bit će mjesto edukacije i druženja, organizirat će se stručna predavanja i razna događanja za domaće i strane posjetitelje.

Antički teatar

Između dva muzeja, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Arheološkog muzeja Istre, smješteno je Malo rimsko kazalište koje je ovih dana također postalo gradilište. Jedno od naših najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika, Malo rimsko kazalište po završetku rekonstrukcije postat će novo mjesto susreta u Puli. Do prije desetak godina bila je to jedna od glavnih gradskih lokacija za kulturna događanja, ali se zbog oštećenosti prestala koristiti.

U sklopu projekta "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta", vrijednog 17,8 milijuna kuna, djelomično će se obnoviti tribina nekadašnjeg kazališta da bi se očuvala, ali i revitalizirala ova iznimna lokacija kulturne baštine. Malo rimsko kazalište koristit će se kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik na kojem će se integrirati obrazovni i kulturni sadržaji. Planiraju se održavati Međunarodni festival antičkog teatra Drama Mediterana, programi Pulskog filmskog festivala, koncerti, gladijatorske borbe, suradnje s umjetničkim školama te brojne druge kulturne manifestacije.

Ulaz s Uspona

- Zadovoljan sam što će nakon završetka radova Malo rimsko kazalište biti dobar primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara. Završetkom obnove Kaštela zajedno s uređenjem Malog rimskog kazališta zaokružit će se nova turistička ponuda koja zadovoljava potrebe današnjice, ali i valorizira bogatu povijest pulskog fortifikacijskog sustava na koju smo iznimno ponosni, kaže pulski gradonačelnik.

Ulaganja u kulturnu ponudu i stvaranje još primjerenijih uvjeta za rad u listopadu 2020. okončani su za jednu od najpoznatijih dječjih ustanova u kulturi - Dječji kreativni centar, nekadašnji Pionirski dom, u kojem brojne generacije djece rade i stvaraju duže od pola stoljeća.

Dječji kreativni centar

- Izuzetno smo ponosni što smo završetkom ovog projekta omogućili upravo našim najmlađima savršene uvjete za rad, za njihove aktivnosti, druženja, predstave, radionice i sve ono što ovakav kreativni centar treba sadržavati, kazao je Miletić.

Ulaz kod Arheološkog muzeja

Ukupna vrijednost energetske obnove i kompletne rekonstrukcije objekta iznosi 10 milijuna kuna, od čega su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak osigurao Grad Pula. U novim prostorima nakon obnove ponovno djeluju Teatar Naranča, Zbor Zaro i Društvo Naša djeca, dok je prostor Dječje knjižnice ostao u funkciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini