TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S GRADOM PULOM

GRADSKE ČETVRTI Elitno naselje iz doba Austrije zadnjih je godina mjesto kapitalnih gradskih investicija: VERUDA PRODISALA S NOVIM TRGOM KRALJA TOMISLAVA I GRADSKIM BAZENIMA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Trg kralja Tomislava i dugoiščekivan dovršetak projekta javnih Gradskih bazena najznačajnije su investicije realizirane posljednjih godina na području ovog mjesnog odbor te je upravo zahvaljujući njima ovaj predio Pule značajno redefiniran i moderniziran. Brojni novi sadržaji pridonijeli su unaprjeđenju kvalitete života mještana i s pravom ucrtali Verudu kao jednu od poželjnijih gradskih lokacija za življenje i provođenje slobodnog vremena

Gradovi, kao i ljudi, žive, mijenjaju se i rastu. Dok ne pogledamo neku staru fotografiju ili ne prizovemo uspomene, često nismo ni svjesni kakve su se sve velike promjene u prostoru koji nas okružuje dogodile. Kad je pulsko naselje Veruda u pitanju, te promjene su u odnosu na sjećanja upravo kolosalne. Pogotovo se to odnosi na one koji su poput mene rasli u i s Pulom te su sad već stigli do nekakvih srednjih godina. Odrastajući na Stoji, bezimene i često poplavljene poljane na Verudi sjećam se po šatoru koji je tadašnje klince privlačio zbog prvih gradskih flipera i ludo privlačnih videoigrica.

Dostojan svog imena

Puno godina nakon toga Veruda je i moj kvart pa u šetnju pulskim mjesnim odborima, njihovim problemima i najznačajnijim recentnim projektima, koju namjeravamo napraviti u narednim mjesecima, krećem upravo iz svog susjedstva. I to upravo s one bezimene i zapuštene poljane koja se u međuvremenu iz tog "ružnog pačeta" transformirala u jednog od najljepših pulskih "labudova". Trg kralja Tomislava danas je, pogotovo u ljetnim mjesecima, najveće pulsko otvoreno dječje "igralište". Cika zaigranih klinaca koji se zabavljaju na spravama, protrčavaju fontanom, voze bicikl ili se jednostavno naganjaju po trgu, postala je na neki način prepoznatljiv soundtrack ovog dijela grada.

Jer, novouređeni Trg kralja Tomislava i dugoiščekivan dovršetak projekta javnih Gradskih bazena najznačajnije su investicije realizirane posljednjih godina na području ovog mjesnog odbor te je upravo zahvaljujući njima ovaj predio Pule značajno redefiniran i moderniziran. Brojni novi sadržaji pridonijeli su unaprjeđenju kvalitete života mještana i s pravom ucrtali Verudu kao jednu od poželjnijih gradskih lokacija za življenje i provođenje slobodnog vremena.

Foto

Za projekt uređenja Trga kralja Tomislava, zajedno s uređenjem tržnice i dijela Palladiove ulice, izdvojeno je prije nekoliko godina više od 26 milijuna kuna. Parterno i krajobrazno, s pratećim sadržajima, uređena je površina od oko 10 tisuća kvadrata, izgrađena su dva parkirališta sa stotinjak parkirališnih mjesta, dječje igralište, fontana, kišni vrtovi te su postavljene sve potrebne instalacije. Rekonstruirana je i prometna površina u Palladiovoj ulici u sklopu koje su izgrađena 42 parkirališna mjesta, a uređen je i plato tržnice te su nabavljeni novi prodajni kiosci.

Izražavajući zadovoljstvo što su Verudeži dobili gradski trg dostojan imena koje nosi, pulski gradonačelnik Boris Miletić posebno naglašava ponos što je taj prostor uređen prema konceptu u čijem su nastajanju sudjelovali i građani.

- Upravo na temelju njihovih smjernica odabrano je najbolje idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, kaže Miletić.

Uvijek živo na tržnici

Direktor Tržnice Rento Perc ističe, pak, kako je tržnica na Verudi u kratkom vremenu postala jedan od simbola ovog dijela grada te lokacija koju svakodnevno posjećuje stotine ljudi, s obzirom da je, izuzev centralne gradske tržnice, jedina tržnica na području grada.

- Tržnica na Verudi odlično je posjećena od lokalnog stanovništva, ali i drugih Puležana te kontinuirano ulažemo u njezino oplemenjivanje. Paralelno s uređenjem trga pristupilo se uređenju platoa tržnice za što je Grad Pula osigurao oko milijun kuna, dok je trgovačko društvo Tržnica sudjelovalo s dodatnih nešto više od 900 tisuća kuna za nabavku novih unificiranih kiosaka, uređenje postojećih štandova za prodaju voća i povrća te ostalo potrebno uređenje. Na taj način željeli smo osigurati estetski zaokruženu cjelinu moderno uređenog trga i tržnice, pojasnio je Perc.

Od dana svečanog otvaranja novouređenog trga i tržnice, Veruda kao da je prodisala i naglo živnula. Unatoč vrlo izazovnoj i kompleksnoj investiciji, Grad Pula uvrstio je uređenje ovog trga među prioritete te u roku od svega osam mjeseci izgradnje projekt priveden kraju. Pomno osmišljena i sadržajno značajno bogatija Veruda danas pruža novi standard življenja svim svojim mještanima.

Foto

Suzana Boljun Kaluža, predsjednica MO-a Veruda

U nastavku Trga, uz Dom sportova "Mate Parlov", krajem 2018. godine završena je izgradnja kompleksa Gradskih bazena Pula te pripadajuće pristupne prometnice. Nakon više od 30 godina iščekivanja, novootvoreni Gradski bazeni, koje koriste Puljani svih dobnih skupina, postali su ujedno drugi dom za gotovo 400 djece koja u njima svakodnevno treniraju kroz četiri pulska sportska kluba - plivačke klubove "Pula" i "Arena", Vaterpolo klub "Pula" i Triatlon klub "Pula". U sklopu kompleksa javnih Gradskih bazena djeci je na raspolaganju čak pet puta više staza i termina nego što je to bio slučaj kad su trenirali u 10-ak kilometara udaljenom bazenu, u znatno skromnijim uvjetima.

- Ovaj infrastrukturni projekt značajno je pridonio ponudi i kvaliteti sportskih sadržaja u Puli, u čiju smo infrastrukturu samo u posljednjih nekoliko godina uložili više od 100 milijuna kuna. Time se podiže i cjelokupan standard života naših građana budući da su bazeni dostupni svim građanima bez obzira na dob - djeci predškolskog i školskog uzrasta, rekreativcima, osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću te osobama treće životne dobi, komentira gradonačelnik Miletić.

Sportska destinacija

U sklopu kompleksa izgrađena su ukupno tri bazena: vaterpolo bazen dimenzija 34 puta 25 metara, multifunkcionalni bazen veličine 25 puta 10 metara te bazen za bebe dimenzija sedam puta šest metara. Multifunkcionalni bazen prilagođen je osobama s poteškoćama u kretanju, a zahvaljujući mobilnoj rampi osobe s invaliditetom u prilici su koristiti i veliki vaterpolo bazen.

Pored rekreacije, treninga i obuke plivača, omogućeno je održavanje i međunarodnih natjecanja u 25-metarskim bazenima u svim plivačkim disciplinama, kao i međunarodnih vaterpolo utakmica i turnira. Novi kompleks bazena prilika je za Pulu da se upiše na kartu destinacija za pripreme plivača, vaterpolista, triatlonaca, plivača iz naše zemlje, ali i šire, ističu iz Grada Pule.

U kompleksu svoje mjesto pronašla je i spa zona s četiri saune - turskom, finskom, bio, infracrvenom te whirpoolom, a tu je i multifunkcionalna fitness dvorana. Dodatan prostor kompleksa čine sanitarni čvorovi, klupski prostori, svlačionice i ugostiteljski objekt. Postavljena je oprema za sportska natjecanja te je uređen okoliš. Tribine unutar kompleksa bazena mogu primiti do 400 gledatelja i navijača.

Zajedno s postojećom dvoranom Doma sportova "Mate Parlov" te stadionom Sportsko-rekreativnog centra Uljanik Veruda s Boćarskim domom i jedinom pravom atletskom stazom u županiji, pulski Gradski bazeni zaokružili su ovaj jedinstven sportski kompleks na području Istre.

Foto

Pored navedenih, na području Mjesnog odbora Veruda realizirani su i mnogi manji projekti. Samo kroz program malih komunalnih akcija u posljednje četiri godine Grad Pula je izdvojio oko pola milijuna kuna. Važno je naglasiti da su brojna uređenja izvršena upravo prema iskazanim potrebama i zahtjevima samog mjesnog odbora, a na zadovoljstvo građana čije mišljenje on zastupa.

- Izrazito smo zadovoljni svime što je izvedeno na području našeg mjesnog odbora, posebno kroz ovih posljednjih nekoliko godina - kroz rekonstrukciju Trga kralja Tomislava i nove Gradske bazene. Građani najbolje svjedoče kako nam je na Verudi danas svima ljepše i bolje nego prije pa stoga upućujemo zahvalu Gradu Puli i trgovačkim društvima koji su nam pomogli funkcionalno i sadržajno oplemeniti našu Verudu i učiniti je boljim mjestom za život. Zahvaljujući uvažavanju lokalnih potreba i iskazanoj namjeri Grada da ovo gradsko područje raste i razvija se na korist ljudi koji ovdje žive, Veruda je poprimila nove konture. Stoga se nadamo da će se kvalitetna međusobna suradnja, koja ima za cilj daljnje unaprjeđenje ove gradske četvrti, nastaviti i dalje, kaže predsjednica Mjesnog odbora Veruda Suzana Boljun Kaluža.

Nova plinska mreža

Kad je riječ o komunalnim projektima, u spomenutom četverogodišnjem razdoblju, između ostalog, sanirana je kolnička konstrukcija Ulice Verudella, uređen je nogostup te je proširena javna rasvjeta u Ulici Valsaline (od Tommaseove prema kupalištu Mornar), uz postavljanje nove okomite i obilježavanje horizontalne prometne signalizacije. Uređene su stube koje čine spoj Krležine ulice i Ulice Veruda, zatim staza u Zoranićevoj ulici, postavljene su klupe s košaricama za otpad na više lokacija. Dodatno je opremljeno malo dječje igralište u Ulici Valsaline, saniran je nogostup u Tomasinijevoj i u Palladiovoj ulici te su izvedene rampe za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti na pješačkim prijelazima. Saniran je asfaltni zastor na više lokacija te je proširena javna rasvjeta.

Kroz razdoblje implementirano je više prometnih rješenja za kvalitetnije, učinkovitije i sigurnije prometovanje i rješavanje prometa u mirovanju. Uvedeno je montažno kružno raskrižje na dijelu Ceste Prekomorskih brigada, Ulice Veruda i Verudelle, postavljeni su i stalci za bicikle po zahtjevu MO-a, napravljeno je idejno rješenje za rekonstrukciju postojećeg dječjeg igrališta u Krležinoj i mnogo drugog, a u tijeku je i izrada projektnih dokumentacija za uređenje spoja s Ulicom Veruda preko zelene površine u Paladiovoj ulici, za uređenje parkirališta u Banovčevoj ulici te za uređenje šetnice koja će spojiti Višku i Banovčevu ulicu preko školskog igrališta.

U sklopu prošlogodišnje akcije "Zasadi drvo, ne budi panj", kojoj se Grad Pula među prvima pridružio, stabla su se sadila uz Ulicu Veruda te na padini uz Krležinu ulicu. Još u prijašnjem razdoblju, tijekom 2012. godine u sklopu plinofikacije grada Pule prirodnim plinom rekonstruirana je kompletna mreža gradskog plina u naselju Veruda. Već određeno vrijeme provodi se i proces individualizacije spremnika za smeće te je većina zgrada individualizirana, a kroz sljedeći period očekuje se nastavak toga procesa, što će podrazumijevati i eventualnu izgradnju eko boxova, a u planu je i postavljanje polupodzemnih spremnika.

Izgradnjom i kontinuiranim uređenjem infrastrukture te pripremama za buduće aktivnosti sustavno se radi na podizanju standarda življenja na području Verude, a iz perspektive vremena i nekih drugih sjećanja, i ovo će biti samo još jedna sličica u sve bogatijem albumu rasta i razvoja ovog dijela Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum