BESPUĆIMA MATEMATIKE

GRADSKA BROŠURA O PRORAČUNU Potkrala im se "greškica" teška 133 milijarde kuna


Teško da će građaninu biti išta jasno kad u brošuri pročita da se za predškolski odgoj, obrazovanje, socijalnu skrb i zdravstvo izdvaja trećina proračuna, odnosno - 133,15 milijardi kuna, znamo li da ukupan proračun iznosi 440 milijuna

Potkraj prošlog mjeseca u Gradskoj je palači, kao i svake godine, predstavljena brošura "Proračun u malom" kako bi se građanima na jednostavan i transparentan način prikazale stavke ovogodišnjeg proračuna teškog gotovo 440 milijuna kuna. Namjera je jasna i razumljiva, no teško da će i upućenijem građaninu, kamoli onom nesviklom na bilance, aktivu i pasivu, biti išta jasno kad u brošuri pročita da se za predškolski odgoj, obrazovanje, socijalnu skrb i zdravstvo izdvaja trećina proračuna, odnosno - 133,15 milijardi kuna!?

Zna li se da proračun iznosi 440 milijuna, bjelodano je da je riječ o omaški. Valjda. No, neshvatljivo je kako je i zašto do nje došlo jer bi se trebalo podrazumijevati da se podaci uneseni u brošuru, tiskanu u 24 tisuće primjeraka, objavljenu na web stranicama Grada, prije objave provjere. Ili možda ne?

Elem, u spornom dijelu brošure navodi se da se za obrazovanje do standarda izdvaja nešto više od 10 milijuna, a za nadstandard 22,02 milijuna kuna. Za predškolski odgoj odlazi u 48,14 milijuna, za razvoj sporta 26,5 milijuna, tehnička kultura košta milijuna i dvadeset tisuća, socijalna skrb 19,2 milijuna, a zdravstvo i veterinarstvo 3,9 milijuna kuna. Kad zbrojimo te stavke, dolazimo do 130,8 milijuna kuna, pa tim više nije jasno otkud cifra od 133,15 milijardi budući da otpada mogućnost da je netko omaškom ubacio tri nule viška. Proračun u malom novinarima su u siječnju predstavili zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić i pročelnica za financije Vesna Sajić. No, novinarima tad nisu znali odgovoriti na pitanje koliki se dio proračuna odnosi na europske projekte, što bi, vjerujemo, građane zanimalo. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum