ŽUPANIJSKI CENTAR ZA OTPAD

Građani bi trebali nadzirati rad Kaštijuna. Korona je prekinula taj projekt, ali sad se nastavlja. EKOLOŠKI AKTIVISTI TRAŽE HITNO FORMIRANJE ODBORA

| Autor: Glas Istre

Na tribini "Kaštijun - postoji li rješenje?" održanoj 25. veljače 2020. u Klubu Uljanik u Puli u organizaciji Zelene Istre, članovi Skupštine društva Kaštijun, Fabrizio Radin, vršitelj dužnosti župana Istarske županije, i Boris Miletić, gradonačelnik Pule, prihvatili su ideju civilnog nadzora nad radom Kaštijuna, odnosno Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Nakon dužeg perioda obustave pregovora zbog situacije izazvane zarazom, predstavnici Inicijativnog odbora zatražili su sastanak s članovima Skupštine društva. Sastanak je održan u petak 29. svibnja 2020. u prostorima Istarske županije, a na njemu su sudjelovali predstavnici Inicijativnog odbora Bojan Blagonić i Ivo Lorencin (građanska inicijativa Čist zrak - duga ljubav), Dušica Radojčić (Zelena Istra) i predstavnici Istarske županije, v.d. župana Fabrizio Radin i savjetnik Valerio Drandić, ističu iz Zelene Istre.

Predstavnici Istarske županije opisali su aktivnosti i popravke koji se planiraju izvršiti da bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa i čestica, a predstavnici Inicijative izrazili zabrinutost zbog primicanja ljetnih mjeseci i nedostatka informacija te iz tog razloga zatražili hitno formiranje Odbora za zaštitu okoliša, održivost i lokalnu zajednicu.

Kako bi se ubrzao proces pripremili su prijedlog Pravilnika o radu tog Odbora, koji su danas dostavili članovima Skupštine Kaštijuna. Pravilnikom je predložen način imenovanja i biranja članova Odbora.

Cilj rada Odbora je osigurati transparentnost, zaštitu okoliša i zdravlja, učinkovitost, poštivanje hijerarhije gospodarenja otpadom u radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom te zagovaranje politika održivosti u radu ŽCGO Kaštijun. Uloga odbora trebala bi biti nadzorna i savjetodavna, a temeljni preduvjet pravo pristupa svim informacijama kojima raspolaže društvo Kaštijun.

Radin i Drandić obavezali su se Inicijativnom odboru dostaviti odgovor do kraja tekućeg tjedna, zaključuju iz Zelene Istre.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum