MANJAK KADROVA U ZDRAVSTVU

Grad Pula predvidio novac za plaćanje dijela najma stanova liječnicima, ali stanova nema - IZNAJMLJENI SU TURISTIMA

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Svi do sada upućeni zahtjevi pozitivno su riješeni, pa stoga vjerujemo da će i u budućnosti biti tako. Nailazimo i na određene prepreke, jer primjerice broj stanova za dugotrajni najam nije velik, kaže dr. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula

 

Nedostatak zdravstvenih kadrova boljka je s kojom se susreću gotovo sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, a iznimka nije ni pulska bolnica. Mnogi su liječnici zbog loših uvjeta i malih plaća nastavili karijeru u privatnim klinikama, ili u inozemstvu.

Možda još veći problem je manjak medicinskih sestara, što nije toliko medijski eksponirano, premda bez njih ne može funkcionirati niti jedna bolnica.

Po zadnjim podacima, u pulskoj bolnici nedostaje 80-tak medicinskih sestara, zbog čega je teško organizirati službu. No bolnica već duže vrijeme lobira na sve strane i pokušava se izboriti za kadrove. Pritom je sve veći problem smještaj, prije svega zato što liječnici i sestre u borbi za stan obično gube bitku s turizmom.

Zbog toga su pojedini istarski gradovi i Županija pokrenuli konkretne mjere s ciljem privlačenja medicinskih kadrova u Pulu. Tako je Grad Pula za stambeno zbrinjavanje radnika ove godine izdvojiti 200 tisuća kuna.

Tim će se sredstvima sufinancirati najam stanova zdravstvenim djelatnicima u ustanovama na području Pule. Isti iznos izdvaja se i iz županijskog proračuna, na način da se subvencioniraju kamate pri kupnji stanova. U tom projektu sudjeluju četiri poslovne banke, a kako pojašnjavaju iz Županije, oni osiguravaju i bolje uvjete kreditiranja za kredite koji nisu subvencionirani.

Četiri zatjeva

Jesu li ove mjere urodile plodom i ima li uopće zainteresiranih liječnika i zdravstvenih djelatnika koji će ih koristiti, pitali smo ravnateljicu pulske bolnice dr. Irenu Hrstić. Pojasnila je da su primili četiri zahtijeva za subvencioniranje stanarine, koje su uputili zaposlenici koji spadaju u deficitarna zanimanja, te su ih proslijedili Istarskoj županiji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum