NA DANAŠNJI DAN U GLASU ISTRE

GODINA JE 1980.: Puljani trošili iznad svojih mogućnosti čekovima bez pokrića


U godinama 1978., 1979. i 1980. evidentiran je znatan porast izdavanje čekova bez pokrića. U tom je razdoblju prijavljeno čak 83 osoba, kaznom zatvora kažnjeno je njih 12, a 31 osobi dosuđena je uvjetna kazna * Budnost u mnogim radnim sredinama nije na visini. Previše je "povjerenja", a premalo društvene kontrole

Poslovođa jedne trgovine u Umagu u više je navrata privatnim ugostiteljima davao robu na veresiju, a kad su oni vraćali dug, poslovođa je novac zadržavao u svom džepu. Oštetio je tako svoju radnu organizaciju za 69 tisuća dinara.

To je tek jedan od slučaja zamračenja društvenog novca koji je pred kraj 1980. stigao pred istražnog suca u Puli, a o čemu je 9. prosinca prije 38 godina pisao Glas Istre u tekstu pod naslovom "Nebudnost dovodi u iskušenje".

"Na radnom stolu istraženog suca Okružnog suda u Puli Zvonimira Pajdaša, inače zaduženog i za privredni kriminal, ovih je dana cijela hrpa raznih krivičnih predmeta koji se odnose na djela pojedinaca ili grupa u vezi s djelima protiv društvene imovine. U tim dosjeima može se naći svašta - od nesavjesnog poslovanja, preko krađa i utaja, sve do pljačke imovine", pisao je novinar Nikola Trgovčić i naveo više primjera.

Bez kontrole

Između ostalog, poslovođa trgovine u Poreču uzimala je dnevni utržak za sebe, umjesto da ga položi u banku čime je oštetila poduzeće za 81 tisuću dinara. Nadalje, šef šanka u hotelu u Rovinju pribavio je protuzakonitu imovinsku korist od 27,9 tisuća dinara tako što je davao sa šanka piće konobarima, a oni su mu ga vraćali iz hotelske kantine gdje se moglo dobiti po višestruko nižim cijenama. U prodavaonici u Poreču šefica će odgovarati za manjak od 73 tisuće dinara jer je propustila kontrolirati svakodnevno stanje kase.

"I ovih će nekoliko izvadaka iz sudskih dosjea biti zacijelo dovoljno da zaključimo kako se postupa s društvenim dinarom. Ostaje pitanje gdje su bile i što su radile interne i radničke kontrole, zašto su površne inventurne komisije, što rade organi upravljanja? Očito, budnost u mnogim radnim sredinama nije na visini. Previše je 'povjerenja', a premalo društvene kontrole", zaključio je Trgovčić.

Debeli minusi

Istrani, a napose Puljani ogrezli su u još jedan oblik nezakonitog djelovanja, a sve zbog neumjerenosti u trošenju. Naime, u godinama 1978., 1979. i 1980. evidentiran je znatan porast izdavanje čekova bez pokrića. Prema podacima koje je Trgovčiću iznio općinski javni tužitelju Puli Ivan Hrvatin, u tom je razdoblju prijavljeno čak 83 osoba za izdavanje nevaljalih čekova, kaznom zatvora kažnjeno je njih 12, a 31 osobi dosuđena je uvjetna kazna. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater