ZNAČAJNA OBLJETNICA

GLAS ISTRE JE NA DANAŠNJI DAN 1969. POČEO IZLAZITI KAO DNEVNA NOVINA


Zabilježen je događaj koji je tih dana bio glavna tema razgovora u gradu. Naime, pokraj grobljanskog zida pronađen je oskvrnuti leš 75-godišnje starice, koja je prethodno već bila pokopana, a potom ju je nepoznati počinitelj iskopao iz groba, vukao po čitavom Monte Ghiru i na kraju prebacio preko zida te patološkom okrutnošću izmasakrirao

Godina je 1969., prvi dan mjeseca studenog. Regionalne nezavisne novine Glas Istre prvi put, nakon što su se 26 godina tiskale najprije kao mjesečnik, potom tjednik, pa dvotjednik, u dvobroju prelaze na dnevno izlaženje.

- Glas Istre opravdat će svoje postojanje samo ako pored svjetskih i općejugoslavenskih problema bude građanima ovog područja ažurno i maksimalno objektivno stavljao na uvid njihovu stvarnu svakidašnjicu, kazao je tada, odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje prelazak Glasa Istre na dnevno izlaženje, Josip Lazarić, predsjednik Skupštine općine Pula. Istog je mišljenja bio i Alfred Foskio, glavni direktor Brodogradilišta i tvornice dizel motora Uljanik, rekavši da je Istri dnevnik potreban, ali da će svoje mjesto u informiranju građana ovog dijela zemlje pronaći samo ako bude tretirao probleme regije.

Uljanik radi

Sudeći po tom prvom dnevnom izdanju novine, koja je i ranije bila draga Istranima, izvučenom iz arhiva, pod prstom prašine, Uljanik se tada, dvije godine nakon štrajka za koji se donedavno mislilo da je bilo najteže vrijeme u povijesti brodogradilišta, nije suočavao s većim problemima. Naprotiv, na motorno-teretnom brodu "Borgestad", projektiranom i izgrađenom u pulskom škveru, bili su u tijeku završni radovi, a njegovo je isplovljavanje najavljeno koncem nadolazećeg tjedna. Radnici Uljanika uspješno su savladali sve poteškoće vezane za izgradnju brodova namijenjenih prijevozu automobila trgovačkim flotama Norveške i Velike Britanije.

Zabilježena je i vijest o događaju koji je tih dana bio glavna tema razgovora u gradu. Naime, pokraj grobljanskog zida pronađen je oskvrnuti leš 75-godišnje starice, koja je prethodno već bila pokopana, a potom ju je nepoznati počinitelj iskopao iz groba, vukao po čitavom Monte Ghiru i na kraju prebacio preko zida te patološkom okrutnošću izmasakrirao.

U pulskoj kronici tog dana izlazi kupon za prvu nagradnu igru koju Glas Istre organizira u suradnji s Istarskom bankom, a čija je glavna nagrada iznosila "milijun starih dinara - u gotovom".

Novinari su kritizirali drvosječe koji su građanima "pilili živce", remeteći kućni red i mir, a novinarka Agneza Urošević izvijestila je istarsku javnost o sukobu između Elektromlina i Puljanke, koji je eskalirao u trenutku kada je Elektromlin sam počeo peći i prodavati kruh jer Puljanka nije poštovala dogovor kojim se obvezala da će 70 posto svojih potreba brašna otkupljivati od njih.

Više štediša

Ako radovi budu tekli prema planu, piše u članku, onda će već 1. travnja iduće godine biti završena hala učeničkih radionica Tehničkog školskog centra u Puli. Dakako, riječ je prostoru na Vidikovcu kojeg su tijekom obrazovanja koristile brojne generacije Puljana, a u istu svrhu koristi se i danas.

Te su jeseni prije 49 godina u Puli bili sve prisutniji razgovori o mogućnostima šireg objedinjavanja radnih organizacija metalske struke u okviru potreba koje se pokazuju u Uljaniku i pulskom građevinarstvu. Zanimljiva je bila i vijest gradskog reportera Asima Čabaravdića da je prema podacima Istarske banke u Puli porastao broj štediša i visina štednih uloga.

Na pitanje što je seksualna revolucija, koje je novinar u tom broju postavio građanima, domaćica Marijana Lončarević odgovorila je da se ona ne bavi politikom, a radnik bez zaposlenja Branko Kurpejević rekao: "Dobra stvar sa zapada o kojoj samo čitamo ili gledamo filmove. K nama nikako da dođe. Naše djevojke i nadalje ostaju poluobučene umjesto da se slobodnije ponašaju". Apsolvent sociologije Ratko Jazvić protumačio je tada aktualan fenomen kojim se oslobađa ukorijenjene represije prema tjelesnom kao odbacivanje vjekovnog tabua i prihvaćanje novih nazora o moralu i ljudima. (Piše Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater