GLAS ISTRE NA DANAŠNJI DAN 1985. GODINE

DOVRŠILI TRG "SAMO" 32 GODINE KASNIJE Samodoprinos gradi trg na Verudi i tu neće stati!


Veselo je u studenom 1985. godine bilo na Verudi. Građani su odricanjem djela svojih dohodaka izgradili uređenu pješačku zonu. Otvorenje trga bilo je u nedjelju 24., a Glas Istre je o tome izvijestio u ponedjeljak 25. studenog.

"U Mjesnoj zajednici 'Anka Butorac' u sklopu obilježavanja Dana Republike, svečano je otvoren pješački trg u cijelosti izgrađen sredstvima lokalnog samodoprinosa te mjesne zajednice. Trg je smješten između Doma mladosti i stambenih zgrada broj 22 i 24. U njegovo uređenje položeno je 640 četvornih metara asfalta, kamenom je popločeno 170, a travom je posijano 520 četvornih metara. Vrijednost radova iznosi više od 10 milijuna dinara, a sa zakašnjenjem su ih izveli radnici RO Igrap", objavljeno je na pulskoj kronici. Tada mlada novinarka, kasnije urednica crne kronike, Silva Bodlaj pisala je da je uređenje trga peti izvršeni zadatak od ukupno sedam planiranih prilikom uvođenja samodoprinosa 1980. godine. Tako im preostaje urediti i pločnik u Ulici Palmira Togliatija s dva parkirališta te urediti prostor i pješačke staze u trokutu između "S" krivine, Trga mornarice i Ulice Anke Butorac.

Tek počeli s berbom maslina

Radi lakšeg snalaženja čitatelja mlađe generacije, treba pojasniti da je Dom mladosti sadašnji Dom sportova "Mate Parlov", a novouređena pješačka površina dio je sadašnjeg Trga kralja Tomislava.

"Uređenjem trga taj dio prostora samo je djelomično uređen, pa se planira da se u slijedećem srednjoročnom razdoblju uredi i prostor koji se nastavlja od ovog trga prema zelenoj tržnici. Sada je to neugledna površina", napisala je Bodlaj.

Kada je pisala o srednjoročnom razdoblju, novinarka zasigurno nije mislila na sljedećih 30-ak godina, koliko je bilo potrebno da se uredi veliki zapušteni prostor do markata, divlje parkiralište i povremeni plato za zabavni park, nakon kiše kaljuža, za vrijeme suše prašna pustinja. Uređenje preostalog djela, danas Trga kralja Tomislava, počelo je tek lani, a svečano je inauguriran na Dan sv. Tome u srpnju 2017. godine!

Danas su masline već sve pobrane, a tog 25. studenog 1985. Istrani su se tek pripremali za berbu maslina, ali nekakvom se urodu i nisu trebali nadati, saznajemo iz članka "Ulje na žličice?".

"Svaka usporedba s lanjskim urodom je neprimjerena, a sva pesimistička predviđanja poznavalaca maslinarstva obistinila su se u najtežoj varijanti" pisao je D. J. o katastrofalnom stanju u društvenim nasadima, koje je očito vrijedilo i za privatni sektor. Uzrok defetizmu je što je 223 tisuće rodnih stabala u sedam tadašnjih istarskih općina (danas je bar milijun ulika više u Istri), s početkom godine pretrpjelo strašnu zimu, a potom i nezapamćenu sušu. "Puljanka" je zbog smrzavanja posjekla 40 hektara maslinika, pa te 1985. nije ni imala uroda, a dok su godinu prije s 2.700 stabala ubrali 32 tone maslina. I porečka Agrolaguna iskrčila je 40 hektara, a s oko 120 hektara očekuje tek nekoliko tona. Godinu prije toga je s 31 tisuće stabala ubrala 450 tona maslina. I na Bujštini je društveni sektor posjekao oko 70 posto svojih stabala, a ona što su ostala slabo su rodila.

Zima smrznula masline

"Od društvenog sektora može se očekivati oko 6 tona maslina u predstojećoj berbi. Lani je to bilo više od 600 tona", zaključio je D. J. te isti ključ primijenio i na privatnike pa zaključio da se može očekivati oko 12 tona maslina s obzirom da je lanjski urod iznosio 1.250 tona.

U to su vrijeme postojale samo dvije uljare u Istri, a danas ih je tridesetak.

"Očito da ni uljare u Vodnjanu i Taru ove godine neće imati posla, što opet znači da maslinovog ulja neće biti u Istri", piše novinar i iznosi podatak da je vodnjanski pogon godinu prije preradio 62, a tarski sto vagona maslina iz Istre i s otoka, a proizlazi da bi u sezoni 1985. samo uljara u Vodnjanu cijeli urod regije mogla preraditi unutar 24 sata.

Primanje u pionire

Auto-moto društvo Pula doveo je u grad prva dva od ukupno četiri dječja kartinga s Tomosovim motorom od 50 kubika, koje su oko fontane na današnjem Danteovom trgu vozili budući polaznici "karting-kluba".

Pula je birala i najbolji dječji glas - audiciju u robnoj kući na odjelu muzikalije prošlo je najboljih 17 kandidata pa će u finalu u Domu mladosti "Savo Vukelić" za Novogodišnji sajam nastupiti Anita Dovečer, Dražen Faraguna, Andrea Gotovina, Amir Hadžić, Amra Hodžić, Tina Jelenić, Igor Kadum, Dragana Kecojević, duo Sabrina Matković i Snježana Došen, Sonja Milović, Karmen Pančić, Violeta Petrinec, Nikoleta Pokrajac, Barbara Visintin, Nevena Trgovčić i Maja Žarković. Tih su se dana diljem Istre prvašići primali u pionire, u Zagrebu je pokopan legendarni glumac i komičar Ivo Serdar, a sapunica "Dinastija" prikazivana je radnim danom u 21.10 na TV Zagreb 2. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater