DANAS U PAZINU, IDUĆEG PETKA U PULI

FORUM BPW ADRIONNET: Projekti ženskog poduzetništva u Jadransko-jonskoj regiji

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
S presice u Obrtničkoj komori IŽ-a (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

S presice u Obrtničkoj komori IŽ-a (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Prvi dio, posvećen znanstvenom aspektu žena u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Istre kroz vrijeme, održava se danas u sklopu Pazinskog memorijala

Idućeg petka, 2. listopada, u Domu hrvatskih branitelja u Puli održat će se 3. Forum BPW Adrionnet, posvećen projektima ženskog poduzetništva u Jadransko-jonskoj regiji. Zbog epidemiološke situacije, bit će to hibridan forum: neki će fizički prisustvovati raspravi u Domu branitelja, dok će drugi, geografski udaljeni gosti sudjelovati putem Zooma i live streama, najavila je na konferenciji za novinare Alida Perkov, predsjednica BPW-a - Prvog hrvatskog kluba Pula.

Mali poduzetnici

- O značaju skupa govori činjenica da Amany Asfour, predsjednica BPW-a International, prevladavši sve epidemiološke i prometne prepreke, dolazi otvoriti Forum. Prvi dio, posvećen ženama u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Istre kroz vrijeme, održava se u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora za povijest Istre već danas u pazinskom Spomen-domu, kazala je Perkov.

U drugom dijelu Foruma u Puli sudjeluju predstavnici Istarske županije, Grada Pule, IDA-e, Obrtničke komore IŽ, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Zaklade civilnoga društva i Tehničke škole u Puli. Partnerske institucije iz Italije i Grčke uključit će se online. U Gradskoj knjižnici postavit će se izložba o gospodarstvu Pule od polovice 19. stoljeća do 1. svjetskog rata.

- O povijesti parfema govorit će Ivna Škoro, a Tehnička škola Pula želi pridonijeti popularizaciji STEM-a predstavljanjem EU-projekta "3DforVET", najavila je Perkov. Bit će predstavljen web katalog istarskih poduzetnica, a sudionici će prošetati i Cisscuttijevom ulicom u kojoj većinom posluju žene, dajući podršku kupovanju proizvoda mikro i malih poduzetnika.

Žene u ICT sektoru

- U Istri žene čine 46,7 posto svih zaposlenih, među kojima je velik broj poduzetnica. Sve je veća vidljivost žena u ICT sektoru koji, uz veća primanja, omogućuje i rad od kuće te usklađivanje privatnog i poslovnog života, kazala je zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar. Tamara Kiršić iz IDA-e navodi da je Agencija u posljednje tri godine podržala više od 50 projekata poduzetnica s više od 80 milijuna kuna. Nova kreditna linija, kaže, bit će dostupna polovicom listopada.

O ženama na Pazinskom memorijalu

U sklopu 46. Pazinskog memorijala danas je u Spomen-domu znanstveni skup "Žene u kulturi, društvenom i gospodarskom životu Istre", najavio je Josip Šiklić, glavni tajnik Čakavskog sabora. Alida Perkov govorit će o umrežavanju žena u Istri, arheologinja Kristina Džin o ženama s Vižule, Marija Mogorović Crljenko o poslovnoj sposobnosti žena na razmeđu srednjeg i ranog novog vijeka, povjesničar Milan Radošević o istarskim ženama na talijanskom Specijalnom sudu za zaštitu države, Filip Zoričić o profesorici Đurđici Zoričić, a vodnjanski župnik Marijan Jelenić o Tarsilli Osti, prvoj Istranki u postupku za proglašenje sveticom. Drugi dan Memorijala posvećen je 150. godišnjici prvog hrvatskog lista u Istri - Našoj slozi.


Podijeli: Facebook Twiter