NAJNOVIJEIZLOŽBA

Etablirani umjetnici Marika Vicari i Jernej Forbici u Galeriji Poola, HIPNOTIČKA PLATNA S OSJEĆAJEM MILOSTI I MIRA


U dojmljivom dijalogu na temu prirode, vizije krajolika, zaštite okoliša, on više s apokaliptičkim prizorima u kojima se osjeća čovjekova zloslutna intervencija, ona kroz idilične poetičke pejzaže čiste prirode, šuma i drveća, umjetnički i životni par, talijanska slikarica Marika Vicari (Vicenza, 1980.) i slovenski umjetnik Jernej Forbici (Maribor, 1979.) predstavili su se preksinoć pulskoj publici izložbom radova "Negated Landscape" u Galeriji Poola, a na strani publike bilo je i njihovo dijete, crtajući u kutu u svoju bilježnicu. Izložba je otvorena tri tjedna, do 3. siječnja 2019. godine.

Priroda i život

Etablirani dvojac živi isključivo od umjetničkog djelovanja, ostvarivši dosad brojne izložbe; Marika je, pored toga, slobodna kustosica i od 2008. kreativna direktorica uglednog međunarodnog Art Stays festivala suvremene umjetnosti u Ptuju, dok o Jernejovoj uspješnosti i prepoznatljivosti govori to da je već dvaput izlagao na renomiranom Venecijanskom bijenalu. Oboje su diplomirali slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, a Marika Vicari je na toj akademiji magistrirala dizajn i produkciju vizualnih umjetnosti.

Kako je prilikom otvaranja u ime domaćina kazao suvlasnik Galerije Poola, pulski akademski slikar Bojan Šumonja, Zemljin razvoj, manipulacije, uništavanja, čovječanstvo, krajolik, biološka raznolikost i identitet neke su od glavnih tema izložbe. Kroz svoja djela ovo dvoje umjetnika traži vlastiti identitet unutar krajolika u najstarijem značenju, izvan manipulacije, deforestacije i barbarstva ili volje samog čovječanstva. Priroda je, pritom, jedini resurs koji može regenerirati i stvoriti život.

Vizije krajolika

Jernej se u Puli, uz dvije slike velikog formata, predstavlja i jednom svjetlećom instalacijom koja je Šumonju podsjeća, kako je rekao, na estetiku njemačkog slikara i kipara Anselma Kiefera odnosno njegov rad suncokreta.

- Dok se svijet suočava s prekretnicom, najvažnije je pitanje - in extremis - pitanje zaštite okoliša, i dok znanstvenici opisuju apokaliptičke scenarije onoga što bi se moglo dogoditi kada bi se temperatura povećala za dva stupnja, ovo dvoje umjetnika opisuju svoje vizije krajolika. Ovaj je projekt posvećen prirodi. Čarobna šuma koje nam kroz šuštanje svojih grana i škripanje svog lišća govori o starim pričama, ne negoduje već šapuće uspomene, pojašnjava u pratećem katalogu Alessandra Redaelli.

Od svojih slikarskih početaka Jernej Forbici - kroz svoju moćnu, pastoznu sliku, natopljenu drevnim odjecima upozorava publiku na razaranja koja izazivaju tvornice aluminija u Sloveniji. Ipak, ono što još uvijek prevladava na tim golemim, hipnotičkim platnima jest osjećaj milosti i mira, koji se materijalizira unutar njegovih renesansnih pozadina. Dijalog se pretvara u žalosni pjev kroz osjetljive grafitne radove Marike Vicari: mnoštvo suhonjavih stabala proteže se u beskraj, mirna polja prekrivena su snijegom, živahne su grane uronjene u povjetarac koji miriše na mahovinu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam