ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ

Elena Puh Belci pomogla djeci da zasade stablo. ČAK 40 POSTO GRADA PULE SU ZELENE POVRŠINE

| Autor: Glas Istre
Elena Puh Belci i djeca iz vrtića Zvjezdice

Elena Puh Belci i djeca iz vrtića Zvjezdice


Djeca iz vrtića Zvjezdice zajedno s dogradonačelnicom Pule i kandidatkinjom IDS-a za gradonačelnicu na skorašnjim izborima, Elenom Puh Belci, sudjelovala su danas u sadnji stabala u Koparskoj ulici u sklopu akcije "Zasadi stablo, ne budi panj".

"Briga o zelenom fondu spada pod prioritete Grada Pule, a posebno se ističu ovakve sadnje s dječicom koje, osim obogaćivanja zelenog fonda grada, nose i edukativnu konotaciju i doprinose osvješćivanju naših najmlađih o važnosti brige o prirodi. Sadnjom stabala i ostalog bilja pridonosimo izgledu našega grada i dotični vid aktivnosti jedan je od bitnih segmenata usmjeren prema održivom razvoju", istaknula je Elena Puh Belci te pomogla mališanima da posade 5-metarsko stablo platane.

No i prije nego što su se uhvatile lopate, dječica su upila sve informacije o stablu, a koje im je ispričala rukovoditeljica Hortikulture Pula Herculanee Tatjana Mandić Bulić. Budući su s nestrpljenjem čekali da iznesu svoje priče o uređenim vrtovima, jasno je da mališani imaju već puno iskustva sa sadnjom stabala te će paziti, brinuti i zalijevati pa i imenovati svoje novo stablo platane. Složni su da će stablo, u njihovim rukama, biti sigurno.

Elena Puh Belci i djeca iz vrtića Zvjezdice

Osim stabla platane u Koparskoj je danas posađeno još 6 stabala lagestremija, a u nastavku ovotjedne kolektivne akcije sadnje stabala na javnim zelenim površinama Grad Pula će posaditi još 20-ak stabala na više lokacija (kod Rojca, park Monte Zaro, dječja igrališta u Japodskoj, Sponzinoj, u Ulici Veruda te multifunkcionalnog igrališta Valdebek), dok je prethodnih dana, nastavno na povoljne vremenske uvjete, već posađeno više od 10 stabala - na Rivi, u Ulici starih statuta, u Arsenalskoj ulici.

"Isto tako istaknimo da je Grad Pula osigurao 182 sadnice voćki za građane kako bi ih posadili u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova i to trogodišnje sadnice maslina, smokvi, nara, cijepljenog lješnjaka te dvogodišnjeg pitomog kestena. Podsjetimo, građani koji su putem e-maila upućenog Udruzi za zaštitu okoliša (istarska@zasadistablonebudipanj.hr) iskazali interes za sadnju voćki u sklopu svojih okućnica i privatnih vrtova, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zaštite, sadnice mogu preuzeti do petka 5. ožujka 2021. godine u gospodarskom dvorištu Pula Hercuanee u Valmadama u vremenu od 13.30 do 14.30 sati, odnosno u srijedu (3. ožujka) u vremenu od 15 do 17 sati", ističu iz Grada i dodaju da su zaštita i očuvanje zelenih površina bitne odrednice u sustavu prostornog planiranja Grada Pule a njihova zastupljenost, u kontekstu praćenja stanja zelenog fonda te poduzimanja mjera za njegovim povećanjem, uobičajena aktivnost kako u planiranju tako i provedbi konkretnih aktivnosti na realizaciji.

"Obzirom da je grad 'živo tkivo' i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata izgradnje i održavanja i kao takve postaju sastavni dio redovnog održavanja. Samo u posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, što je od utjecaja na emisiju CO2. Razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života, ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te smanjenju onečišćenja okoliša misao je vodilja tijekom provedbe raznih aktivnosti posebno u radu s mladima i udrugama. I prethodnoj se akciji 'Zasadi stablo, ne budi panj' Grad Pula odazvala među prvim gradovima kojom prilikom je na javnim i zelenim površinama te zelenim površinama dječjih vrtića i škola posađeno stotinjak stabala, a isto toliko ih je donirano sugrađanima da ih posade u sklopu svojih okućnica", ističu iz Grada i podsjećaju na konkretne pokazatelje koji, na razini prostornih planova, ukazuju na vrlo visoku zastupljenost zelenih i rekreacijskih površina u usporedbi sa zastupljenosti ostalih namjena.

"U odnosu na ukupnu površinu kopnenog dijela GUP-a Grada Pule, koja iznosi 3.205 hektara, čak 40 posto odnosi se na zelene površine kako slijedi: oko 235 hektara ili gotovo 8 posto čine javne zelene površine, oko 702 ha ili 22 posto čine zaštitne zelene površine te oko 340 ha ili oko 10 posto površine namijenjene sportu i rekreaciji. Navedeni pokazatelji govore u prilog opredjeljenja Grada Pule o važnosti zelenila koje značajno nadilazi preporuke zastupljenosti određene od strane Europske komisije kao i konkretne pokazatelje na razini velikih gradova u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini. Temeljeno na podacima s posljednjeg popisa na kojem je za Grad Pulu evidentirano 57.460 stanovnika, proizlazi da javne zelene površine čine gotovo 41m2/stanovniku te zaštitne zelene površine oko 60 m2/stanovniku, što Pulu svrstava visoko na ljestvicu gradova s velikom zastupljenosti zelenih površina u odnosu na broj stanovnika", ističu iz Grada Pule te zaključuju da je Grad i potpisnica sporazuma o smanjivanju emisije CO2, na što zelenilo izravno utječe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini