SAZNAJEMO

EKSKLUZIVNO / VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U PULI: Prvi put nakon Drugog svjetskog rata iskopan kameni ljudski torzo

| Autor: Zoran ANGELESKI
Današnja arheološka akcija u Puli (snimili Z. ANGELESKI i D. MARUŠIĆ ČIČI)

Današnja arheološka akcija u Puli (snimili Z. ANGELESKI i D. MARUŠIĆ ČIČI)


Ni pola metra ispod nogostupa i svega dva metra ispred pulskih Dvojnih vrata djelatnici Arheološkog muzeja Istre otkrili su kameni torzo muške figure u togi, koji je tu bio zakopan više od dvije tisuće godina!

Naime, kako nam je izjavila voditeljica istraživanja unutar bedema, arheologinja Silvana Petešić, prema izgledu draperije i stavu torzo se može okvirno datirati u 1. stoljeće nove ere. S finom, impozantnom draperijom toge, obezglavljen, s desnom rukom na prsima, torzu je izmjerena visina 72, širina 49 i debljina 40 centimetara. No, precizna sustavna analiza i datacija tek slijede.

Iskop kamenog torza

Riječ je o torzu muške figure jer je ženska anatomija uvijek vidljiva ispod draperije, dok je u ovom slučaju površina prilično ravna.

Ovaj torzo pronađen je za iskopa koja su prethodila najavljenom postavljanju gradske rasvjete na ovom području. Voditelj istraživanja izvan bedema, arheolog Tomislav Franić, kaže da veliku vrijednost ovom otkriću daje činjenica da je to prvi torzo otkriven na području Pule nakon posljednjih otkrića torza u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj je torzo davno odbačen sa svog izvornog mjesta, možda i s obližnjeg Malog rimskog kazališta, na što upućuje, dodaje Franić, njegov ravni stražnji dio. Obezglavljenost, pak, ne čudi jer nije bila rijetka u tim vremenima. Simbolička micanja glava sa skulptura događala su se nakon što bi osoba koju predstavlja skulptura pala u političku ili neku drugu nemilost. No, ima slučajeva kad je kamena glava lako pucala jer je bila postavljena u jedan utor "tijela" skulpture.

Iskop kamenog torza

- Ovaj se možda zamjerio caruj Augustu, našalila se arheologinja Silvana Petešić.

Otkriven izvan gradskih bedema, kod južnog pilona Dvojnih vrata, torzo je bio položen u jednu pravokutnu prostoriju (ispod hodne površine), čija se namjena tek treba ustanoviti, jer iskop te prostorije još nije dovršen i ne zna se njena dubina. Svega nekoliko metara dalje, ne manje važno, iskopani su temelji dviju originalnih kula (pravokutne i polukružne), kao dijela bedema grada nakon što je Pula za Rimljana stekla status kolonije sredinom 1. stoljeća prije nove ere.

Iskop kamenog torza

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini