i dalje nema pomaka

Prve turiste u Puli dočekat će urušeni zid kod tunela Zerostrasse. Evo što su nam odgovorili iz Grada 

| Autor: Doria Mohorović
Urušeni zid nalazi se nadomak ulaza u Zerostrasse

Urušeni zid nalazi se nadomak ulaza u Zerostrasse


I dalje nema pomaka u vezi zida koji se prošle godine odronio u blizini ulaza u pulski tunel Zerostrasse, kraj Dvojnih vrata. Riječ je o zidu koji je dugo vremena bio nestabilan.

Bliže se uskrsni blagdani, kada će veći broj turista doćii u grad i posjećivati znamenitosti u blizini, stoga je i mogućnost da se netko ozljedi veća.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Na ovaj problem ukazali su i naši sugrađani, upozoravajući da derutan zid već godinu dana prijeti prolaznicima. Osim toga, posjetitelje dočekuje poprilično ružan prizor ograđenog zida i kamenja ograđenih trakama i upozorenjima.

O ovoj smo situaciji pisali i prije pola godine kada se zid urušio, stoga smo ponovno provjerili kada se očekuje njegova sanacija, odnosno je li pronađeno rješenje u dogovoru s nadležnim institucijama.

»Odrađeni su razgovori s Arheološkim muzejom Istre te nadležnim konzervatorskim odjelom vezano za moguće daljnje aktivnosti na sanaciji, budući da se urušeni zid nalazi na arheološkom lokalitetu u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini«, odgovorili su iz pulske gradske uprave.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

»Budući da je urušavanje zida uzrokovala bujna vegetacija, najprije je potrebno pristupiti sigurnom i pažljivom razlaganju zida i uklanjanju vegetacije te provedbi arheoloških istraživanja, što će se obaviti u koordinaciji s Arheološkim muzejom. Lokacija je ograđena, a tek po provedenim aktivnostima moći će se utvrditi konačno rješenje«, navode iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter