KONZUMENTI SVE MLAĐI

NOVA POŠAST U PULI I ISTRI Droga stiže iz Kine na kućnu adresu: Maloljetnici putem interneta naručuju MODIFICIRANI SPEED


Radi se o novoj vrsti speeda koji je drugačiji od onog s kojim su se konzumenti susretali prije 20 godina. Danas je speed s drugačiji, sa sve češće mijenjanim kemijskim sastavom, koji se kao sirovina proizvodi u Kini, a na kućnu adresu maloljetnicima stiže kao "bezazlena" pošiljka, poput maskice za mobitele

Vjerovali ili ne, djeca, maloljetnici u dobi već od oko 12 godina iz svoje sobe ili dnevnog boravka mogu naručiti drogu iz Kine. To se, nažalost, događa i u Istri, a posebno u Puli. Za takvu nabavku, primopredaju ili bilo koji oblik komuniciranja više nisu bitni ulični i kvartovski dileri. Za takvu nabavku više se ne formiraju snažne i više ili manje kvalitetno ustrojene kriminalne organizacije. Sasvim suprotno, fizičku silu i strah koji su pratili dilere kod nabavke droga po mračnim ulicama i opskurnim mjestima sada zamjenjuje inteligentan i sofisticiran pristup koji nabavljačima, a to je sve mlađa i informatički obrazovanija populacija, osigurava anonimnost i smanjeni rizik.

Teža detekcija

Poanta je u tome da se droge koje koriste maloljetnici, a to je u Istri i posebno Puli u ovom trenutku speed, nabavljaju preko interneta. Internet je, dakle, medij kojim se speed doprema u Istru. Radi se o novoj vrsti speeda koji je drugačiji od onog s kojim su se konzumenti susretali prije 20 godina. Takav je speed, podsjetimo, u Hrvatsku dolazio klasičnim krijumčarenjem iz zapadnih zemalja, najčešće iz Nizozemske, gdje ga se preuzimalo i vozilima dopremalo u Hrvatsku. Danas speed s drugačijim, nepoznatijim i sve češće mijenjanim kemijskim sastavom, koji se kao sirovina proizvodi u Kini, na kućnu adresu maloljetnicima stiže putujući kao pošiljka zapakirana kao nešto bezazleno poput maskice za mobitele.

Takav način trgovanja speedom koristi dio interneta koji se naziva dark web ili podzemni internet. Jedna od poanti ovakve nabavke je u tome da se, obzirom da paketi stižu na kućnu adresu putem poštanskih dobavljača ili putem dostave na kioske, velikim dijelom ili u potpunosti izbjegava detekcija policije. Upućeni u ovu problematiku kažu da su društvo i maloljetnici, bez sinergijske suradnje policije, škola, psihologa i prije svega angažiranosti roditelja u praćenju ponašanja svoje djece, izloženi sasvim novom obliku nabavke droga koja podrazumijeva tajnost i toliko zatvorene krugove u koje je teško ili nemoguće prodrijeti. Kažu i da je jedan od najvećih problema što roditelji, ali i društvo uvijek misle da se to događa negdje drugdje te se nepravodobnim, odnosno zakašnjelim ulaskom u već postojeće probleme tek pokušava sanirati šteta. Umjesto sanacije štete, potrebna je prevencija, a toga nema bez angažmana čitavog društva. Razgovarajući s nizom ljudi uključenih u ovu problematiku dobili smo prilično jasan uvid u stanje.

Dakle: u Puli se, među maloljetnicima od 14 do 18 godina, uz tradicionalno i konstantno prisutnu marihuanu (kanabis), sve više koristi speed, kao vrsta droge amfetaminskog tipa.

- Pula je preplavljena speedom, kaže jedan naš sugovornik uvodeći nas, detalj po detalj, u svijet dark weba kojim se, da bi nabavili speed, u što nas uvjerava da nema nikakve sumnje, koriste i pulski maloljetnici. Podaci o zapljenama takve vrste droge su alarmantni, jer po određenim procjenama čak 91 posto tako nabavljene droge dođe do krajnjih korisnika.

Špranca za nabavku

Scenarij pulskog, ali i svakog drugog kupca speeda izgleda ovako: putem računala ili pametnog telefona, koristeći VPN kriptiranu vezu ili neku od za to predviđenih aplikacija poput FireOnion koja omogućuju šifriranu i anonimiziranu podatkovnu vezu sa serverom, pristupa se na podzemni internet server (dark web), koji nudi katalošku prodaju ilegalnih droga i oružja. Cijeli sustav je anoniman, i server u pravilu osigurava samo vezu između ponude i potražnje, odnosno kupca, recimo iz Pule i prodavatelja koji može biti bilo gdje u svijetu.

U tom virtualnom i anonimnom svijetu izrazito je bitan princip povjerenja, i jedini oslonac koji služi kao jamstvo u tom principu jest status obostranog povjerenja, odnosno koliko drugih osoba jamči i za kupca i za prodavača.

Onaj tko se na dark webu pojavljuje kao novi kupac, za što mora imati preporuku već postojećih kupaca, ne može odjednom kupiti veću količinu speeda. I kupac i prodavač između sebe grade sustav povjerenja koji se, među ostalim, temelji i na broju međusobno ostvarenih kupoprodaja i kvalitete prodane robe. Vrlo slično, ali naravno legalno i s ciljem prodaje normalnih proizvoda, funkcioniraju legalne stranice za on-line kupovinu poput E-bay-a, Amazona… Dark web je uspješno usvojio i za svoje potrebe prilagodio isti ili varijantu takvog principa funkcioniranja.

Plaćanje kod nabavke droge na dark webu obavlja se putem digitalne kriptovalute Bitcoin, koje za razliku od klasičnog prijenosa novca koristi zakonske rupe, i kao takvo sredstvo plaćanja formalno ne postoji i nije pod nadzorom niti jedne financijske institucije. Pošiljke se, kao što smo rekli, dostavljaju klasičnom poštom ili putem kurirske službe.

Kod takvih nabavki putem dark weba posebno je olakšavajuća okolnost ukoliko se poštanska komunikacija odvija unutar država EU-a, gdje je nadzor puno manji u odnosu na "uvezene" pismovne pošiljke iz drugih zemalja van EU-a. Tako se pojavljuje okolnost da speed pristigne na kućnu adresu, visoke je kvalitete, bez onog do sada klasičnog dilera koji radi vlastite zarade drogu miješa s nepoznatim supstancama radi povećanja mase. Troškovi takve kupovine su vrlo niski, pa se primjerice 25 grama kvalitetnog speeda koji se nalazi u formi paste može kupiti već za 40 eura. Kupci, najčešće maloljetnici, u pravilu su vrlo kreativni kod naručivanja droga.

Kako bi izbjegli nadzor roditelja, drogu najčešće naručuju na njima poznate adrese gdje u pravilu žive starije osobe, na adrese gdje nitko ne živi? Kako im se kod isporuke dodjeljuje broj za praćenje pošiljke vrlo dobro znaju kada mogu očekivati pošiljku tamo gdje su je naručili, što znači da se unaprijed pripreme za preuzimanje pošiljke o čijem dolasku i samom sadržaju nitko ne može ništa znati.

Umjetno gnojivo

Druga situacija koja se također oslanja na internet olakšava kupovinu droge kod onih koji posjeduju određena znanja iz kemije i u pravilu se radi o dilerima droge. Popis droga Ministarstva zdravlja je dostupan svima i on definira daljnju kažnjivost kod posjedovanja određenih supstanci, a količine najčešće određuju da li se radi o prekršajnoj ili kaznenoj sferi.

Znalci tako putem interneta, vrlo često i legalnih stranica, naručuju određene kemijske supstance koje su deklarirane primjerice kao umjetno gnojivo i koje im služe kao baza za izradu speeda, kao droge amfetaminskog tipa. Često se kolokvijalno na internetu te supstance prodaju pod nazivom ?legal-high?, čiji naziv odmah upućuje da sadrži trenutno legalne supstance s učinkom speeda.

Kemijske kompanije u Kini u pravilu se smatraju glavnim proizvođačima. Ta supstanca se u tom trenutku ne nalazi na Popisu droga. S druge pak strane naručuju se tvari koje su potrebne za sintetiziranje, odnosno proizvodnje sirovine u drogu. I ta tvar je u pravilu legalna, jer se ne nalazi na popisu. U onom trenutku kada kemijski spoji obje supstance i izradi speed, diler ga najčešće prodaje u obliku paste ili je dijelom dehidrira, odnosno suši i poprima oblik tijesta kako bi se mogla krajnjim konzumentima prodavati i kako bi bila pogodna za ušmrkavanje. Tu je, prema našim izvorima, najveća zarada, ali i najveća opasnost za konzumente, jer se, u pravilu, radi o visoko toksičnim spojevima koji izazivaju izrazitu euforiju i snažan poriv za ponovnim uzimanjem. Posljedice za zdravlje konzumenta su izrazite i strašno loše utječu na središnji živčani sustav.

U Hrvatskoj se najviše konzumira - marihuana

Rezultati europskog web istraživanja o obrascima upotrebe droga u dijelu istraživanja za Hrvatsku pokazuju da je u njemu sudjelovalo više muškaraca nego žena, a najviše ispitanika je bilo u dobnoj skupini od 18 do 24 godine. Prema tim rezultatima, najčešće konzumirana droga u Hrvatskoj je marihuana (kanabis), potom slijedi ecstasy koji se koristi u tabletama, te speed kao droga amfetaminskog tipa, a potom kokain.

Prema podacima HZJZ-a, u sustav i dalje godišnje ulazi više korisnika o sintetskim drogama poput speeda nego opijatnih (heroinskih) ovisnika. Na svakog novog heroinskog ovisnika ulaze tri neopijatna ovisnika, među kojima su i speedovci. Na ukupno postupno smanjivanje heroinske ovisnosti ukazuje i sve manji broj novih heroinskih ovisnika koji se godišnje po prvi put javljaju na liječenje. Trend smanjenja broja novih ovisnika o opijatima se i dalje nastavlja, što ukazuje na snažniju prisutnost speeda kod novih konzumenata. Maloljetnici konzumiraju speedd, jer ima, iz njihove perspektive, pozitivan efekt poput stimulacije i euforije i idu logikom da se na njega teže navlači i postane ovisan nego što je slučaj s heroinom. To je, međutim, zabluda jer je efekt speeda takav da ga konzument jednostavno želi ponoviti i tako se navlači na drogiranje.

Kao glavni povod početka uzimanja speeda, prema izjavama samih konzumenata, najčešće je utjecaj vršnjaka ili partnera (26%), znatiželja (21%), psihološki problemi (14%), zabava(13%), želja za samopotvrđivanjem (10%), dosada (8%) te problemi u obitelji (5%) i ostalo.

Utjecaj glazbenih festivala

Glazbeni festivali populariziraju konzumaciju droga, prije svega speeda, kokaina i ecstasyja u tabletama. Prema podacima iz nedavnih javno objavljenih uspješnih policijskih akcija, očito je da te festivale prati i dobra organizacija preprodaje droga, što je i za očekivati. Kao akteri u toj sferi pojavljuju se počinitelji iz inozemstva i Hrvatske, a količina zaplijenjenog novca doista ukazuje na pravi biznis koji se očito usko vezuje uz održavanje takvih festivala. Najveći problem za istarske krajeve je ta "popularizacija" konzumacije koja u pravilu višestruko nadmašuje efekte prevencije, obiteljskog i školskog odgoja. Posljedice te popularizacije izazivaju ogromne troškove zdravstvenog sustava kod liječenja ili troškove održavanja povoljnog stanja sigurnosti (krađe, tjelesne ozljede, silovanja), što višestruko premašuju zaradu države ili lokalne zajednice od naplaćenih naknada, poreza i slično. (Robert FRANK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater