RAVNATELJICA OB PULA

DR. IRENA HRSTIĆ: "IDS se na nestručan način bavi ozbiljnom temom. Poručivati da je zdravstvena skrb ispod razine je tragično"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Irena Hrstić (snimio D. MEMEDOVIĆ)

Irena Hrstić (snimio D. MEMEDOVIĆ)


"Kao ravnateljica Opće bolnice Pula imam potrebu reagirati na pojedine poruke koje su s u javnost odaslane s ovotjedne konferencije za medije IDS-a, a koje se na prije svega nestručan, površan te svakako politikantski način bave vrlo ozbiljnom temom kao što je zdravstvo. Te izjave unijele su veliki nemir među žitelje Istre i mislim da je bez jasno obrazloženog porijekla takvih izjava to poprilično neozbiljno i neodgovorno od najviših političkih predstavnika jedne parlamentarne stranke", kazala je jučer ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić.

Njezinu reakciju izazvali su komentari predsjednika IDS-a Dalibora Pausa i članice predsjedništva Sandre Ćakić Kuhar u vezi s prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je Ministarstvo zdravstva uputilo članovima radne skupine za izradu zakona. Oni su, između ostalog, poručili da je "stanje u hrvatskom zdravstvu neodrživo", te da predloženi Zakon zdravstveni sustav "može samo učiniti još neučinkovitijim".

- U IDS-u se rado hvale time da oni slušaju struku, no ovim istupom to su demantirali jer su se upustili u politički komentar jednog prijedloga zakona bez da su prethodno pokušali o njemu dobiti mišljenje i stav struke. Odnosno, možda je stručno mišljenje negdje i zatraženo, no u tom slučaju svakako je vrlo neozbiljno da se potpuno ignorira i zaobilazi jedan veliki zdravstveni sustav koji ima 1.300 zaposlenika i koji godišnje hospitalizira oko 18 tisuća bolesnika. Jer mene kao ravnateljicu bolnice i osobu koja upravlja tim sustavom nitko ništa na tu temu nije pitao. Mi pokrivamo veliki dio zdravstvenog segmenta u ovoj regiji, te smatram da iz tog razloga svakako imamo i što kazati o toj temi, kaže Hrstić.

Poručivati da je "zdravstvena skrb u Hrvatskoj ispod razine" je tragično, kazala je ravnateljica OB Pula, te je ponovila da su ta i slične, kako je kazala, neodgovorne i neargumentirane izjave, uznemirile i pacijente i zdravstvene djelatnike.

- Ja odgovorno tvrdim da je tvrdnja o niskoj razini zdravstvene skrbi neistinita, isto kao što ni iza poruke da se "novim prijedlozima zakona ide u smjeru njezina dodatnog srozavanja" ne stoje nikakvi argumenti. To unosi nemir koji je, posebno u ovim trenutcima kad covid ponovno divlja, u potpunosti nepotreban. Zdravstveni sustav u Istri, kao i u ostalim dijelovima zemlje, zaista daje svoj maksimum, te zaista nije jasno na temelju kojih premisa su u IDS-u izvukli takve svoje zaključke, kazala je Hrstić.

Osvrnula se i na izrečenu tvrdnju "da će se u slučaju provedbe zakona istarsko zdravstvo vratiti na razinu od prije 20 godina", rekavši da joj, s obzirom na činjenicu da je nedavno dovršena izgradnja nove bolničke zgrade, ta paralela doista nije jasna.

- Puno je paušalnih ocjena i poruka na nešto što je tek prvi prijedlog izmjena i dopuna Zakona, i što tek treba proći detaljniju analizu i biti usuglašeno i na razini i struke i javnosti. Osobno me jako smeta što se u svemu tome vrlo agresivno koristi riječ centralizacija, no to je već dobro uhodana mantra za kojom se, kada se želi prikazati da je nešto loše, na lokalnoj razini često u političke svrhe poseže. Ne želim ocjenjivati je li ona na razini zdravstva potrebna, ali kad je u pitanju dokument o kojem raspravljamo, on doista u nekim stavkama predviđa promjenu vlasništva, međutim držim da se to predlaže u najboljoj namjeri s obzirom na to da se radi o nizu kvalitetnih prijedloga koji imaju svrhu i čitavom sustavu nose dobro. Dakle, ističe se kao problematična centralizacija bolnica, ali nitko ne spominje da se u prijedlogu zakona primjerice jača uloga domova zdravlja, što će bez sumnje svi rado podržati. Dakle, smatram da u tim prijedlozima ima jako dobrih prijedloga i da o njima treba raspravljati, te da je to i bila glavna intencija Ministarstva kad su oni upućeni zainteresiranim organizacijama na očitovanje. Nakon toga priliku će dobiti iznijeti i javnost kroz e-savjetovanje. Smatram da intencija cijele ove priče nije centralizacija na koju su i iz IDS-a pokušali staviti glavni naglasak, već je intencija da se u zdravstvo pokuša uvesti racionalno poslovanje, a to svi mi koji smo na terenu podržavamo, smatra Hrstić.

Osvrnula se i na zdravstveni nadstandard koji u Istri financiraju regionalna i lokalna samouprava, rekavši da se radi o hvalevrijednoj inicijativi.

- Međutim, nešto što godinama sufinancirate više nije nadstandard već nasušna potreba, te se za tu potrebu treba pokušati izboriti na terenu i uklopiti je u opći sustav, zaključila je ravnateljica pulske bolnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of