ODGOVOR

PAUS: Žao mi je što dr. Hrstić nije reagirala kao stručnjak, nego kao ambiciozna HDZ-ova političarka

| Autor: Glas Istre
Dalibor Paus

Dalibor Paus


Predsjednik IDS-a Dalibor Paus reagirao je danas na izjave predsjednice HDZ-a Pula i ravnateljice OB Pula dr. Irene Hrstić koja brani prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, tvrde iz IDS-a, dugovi u zdravstvu pokušavaju sanirati preko leđa korisnika, smanjuju prava pacijenata i onemogućuje gradovima i županijama da ulažu u kvalitetu lokalne zdravstvene usluge.

- Žao mi je što u svojim nastupima dr. Irena Hrstić stavlja politiku ispred struke. Mogu razumjeti da kao predsjednice pulskog HDZ-a mora braniti politiku svoje stranke, ali kao liječnik reći da je situacija u zdravstvu u Hrvatskoj dobra, može samo netko tko ne živi u Hrvatskoj, kazao je predsjednik IDS-a i dodao:

- Prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti usprotivili su se brojni HDZ-ovi ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja cijele Hrvatske. Žao mi je što poput njih dr. Hrstić nije reagirala kao stručnjak, nego kao ambiciozna HDZ-ova političarka. Postoje neke teme kod kojih apsolutno nije bitno tko je u kojoj stranci, ljudske, životne teme oko kojih treba stati u obranu elementarnih ljudskih prava, kao što je pravo na vrhunsku zdravstvenu zaštitu!

- Ponovit ću još jedanput, prijedlogom novog Zakona, između ostalog, mijenja se vlasnička struktura zdravstvenih ustanova koje će u potpunosti biti u nadležnosti države! Na žalost, u Hrvatskoj država nije dobar gospodar svoje imovine. Nemoguće je da u takvoj situaciji, primjerice bolnica u Rovinju zadrži standard koji ima sad. Državno preuzimanje bolnica sigurno će rezultirati dodatnim urušavanjem standarda u hrvatskom zdravstvu, to je svima jasno! Birokracija u Ministarstvu zdravstva ne može se ni sad nositi sa situacijom u zdravstvu, od ogromnih dugova i lista čekanja, do sve manjeg broja liječnika itd. Teško je uopće zamisliti kako iz Zagreba misle pokrivati sve potrebe lokalnih zdravstvenih ustanova diljem zemlje. Zato je ovaj prijedlog koji podrazumijeva dodatnu centralizaciju naišao na toliki otpor među liječničkom strukom, pogotovo u sredinama u kojima postoji viša kvaliteta zdravstvene usluge nego u ostatku zemlje, rekao je Paus i zaključio:

- Žao mi je što se dr. Hrstić bavi prizemnim političkim prepucavanjem, umjesto da svoju poziciju u HDZ-u i iskustvo upravljanja bolnicom iskoristi kako bi utjecala na Ministarstvo da poboljšaju i promijene prijedlog Zakona pa da zajednički svi damo sve od sebe da izgradimo bolji i kvalitetniji zdravstveni sustav.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini