KULTURNI PRORAČUN

Donesen program javnih potreba u kulturi za Istarsku županiju MANJE SREDSTAVA ZA MANJE-VIŠE ISTE DOBITNIKE


Program javnih potreba u kulturi za Istarsku županiju ove će godine biti tanji u odnosu na lani. Ove je godine sveukupno "težak" 1.919 milijuna, a lani 2.237 milijuna. Stavka kulturni programi - javne potrebe ove godine je teška 1.302 milijuna kuna, za razliku od prošlogodišnjih 1.620 milijuna kuna.

Bez promjena

Književnost i izdavaštvo dobili su isto kao lani, 94 tisuće kuna, i to 41 tisuću kunu za manifestacije, kao i lani, a zanimljivo je napomenuti da je riječ o istim manifestacijama koje su dobile iznos jednak kao i prošle godine: 15 tisuća kuna ide porečkoj Gradskoj knjižnici za BOOKtigu, 12 tisuća kuna za Gradsku knjižnicu Umag za Forum Tomizza, te po sedam tisuća kuna za Pučko otvoreno učilište grada Rovinja za Šoljanove dane i za Gradsku knjižnicu Poreč za Verše na šterni.

Nešto je bogatija potpora tiskanju knjiga, 49 umjesto 45 tisuća kuna, a sredstava će ići za pet djela. Najviše će, 20.910 kuna dobiti Hrvatska sveučilišna naklada za djelo Borisa Domagoja Biletića "Ex Histria Patriae - I-III", deset tisuća pripast će Durieuxu za djelo Andree Matoševića "Doći u Pulu, dospjeti u tapiju", po sedam tisuća kuna Sandorfu za djela Radanka Vadanjela "Istarska zvona" i Tatjane Gromača "Početnica za luđake", dok će Arheološki muzej Istre umjesto prošlogodišnjih sedam, dobiti pet tisuća kuna za Histriu arheologicu.

Otkup za knjižnice ove se godine odnosi na samo tri naslova za ukupno 3.090 kuna za razliku od prošlogodišnjih osam tisuća.

Manje za kulturnu baštinu

Glazbeno-scenska i filmska djelatnost bit će teška kao i lani 125 tisuća kuna podijeljenih na deset manifestacija. Zaštita materijalne kulturne baštine i muzeologija ove je godine siromašnija u odnosu na lani. Lani je iznosila 976.100 kuna, a ove godine 658 tisuća. Ove godine najviše sredstava ide Gradu Buje, sto tisuća kuna, za sanaciju kaštela Rota, a po 50 tisuća kula Gradu Pazinu, te općinama Kanfanar i Cerovlje za sanacije kaštela u Pazinu, Dvigradu i Pazu.

Vizualne umjetnosti dobit će 165 tisuća kuna, kao i lani, a nematerijalna kulturna baština 95 tisuća, što je iznos kao i prošle godine. Potpuno isto kao lani je i u kategoriji međunarodne suradnje, ostalih programa i kulturnih programa - ostalo.(Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of