SLUČAJ OTKAZ

Donald de Gravisi priznao da je pomagao Zoričiću dok je još bio u IDS-u. Njegov nasljednik u Lučkoj upravi Pula Dalibor Brnos kaže da je utvrdio nepravilnosti u njegovom radu u toj ustanovi

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Dalibor Brnos i Donald de Gravisi

Dalibor Brnos i Donald de Gravisi


"Utvrdio sam niz nepravilnosti u radu Donalda de Gravisija", ističe Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula, ne komentirajući sindikalni angažman svog prethodnika, koji je nedavno dobio otkaz, ali naglašavajući da De Gravisi nije smijenjen, već nije ponovno izabran nakon što mu je istekao zadnji od ukupno tri mandata na čelu LUP-a.

Uglavnom, jedna od tih nepravilnosti tiče se Slobodne zone luke Pula. De Gravisi, naime, tvrdi da je Brnosu govorio da neki ljudi unutar te zone nemaju koncesiju, da mora pokrenuti postupak naplate, da skladištenja koja daje Luci Pula mora naplatiti, a da ovaj ništa od toga nije napravio.

- Tvrtka Opstanak d.o.o. višegodišnji je korisnik prostora za skladištenje unutar Slobodne zone luke Pula, no naknadu za

taj prostor plaća tvrtki Luka Pula d.o.o., a sve prema modelu koji su usuglasili prethodni ravnatelj Lučke uprave Pula (De Gravisi) i prethodni direktor tvrtke Luka Pula d.o.o. (Dalibor Suljević). Dakle, De Gravisi prebacuje odgovornost za svoje višegodišnje propuste na mene kao novog ravnatelja. Valja istaknuti i da neriješeni

imovinsko-pravni odnosi na području Slobodne zone luke Pula uvelike utječu na status područja te reguliranje korištenja tog prostora. Višegodišnji problem utvrđenja vlasništva prostora između Luke Pula d.o.o. i Republike Hrvatske predmet je dugogodišnjeg sudskog postupka koji konačno ide prema svom kraju, ističe Brnos.

Ravnatelj LUP-a tvrdi da upravo zbog navedenog sudskog procesa nije ulazio u revizije ugovora, kao ni revizije samog djelovanja postojećih koncesionara u Slobodnoj zoni.

- Očekujući sudski pravorijek u postupku utvrđenja vlasništva nad prostorom, u kojem Lučka uprava nije ni stranka, samoinicijativno smo započeli s rješavanjem te problematike. Naime, inicirao sam osnivanje povjerenstva za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesijama na pomorskom dobru LUP-a u kojem su predstavnici Istarske županije, Lučke kapetanije Pula i Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave. Povjerenstvo je osnovano u rujnu 2021. Moja je namjera sustavno riješiti zatečeno stanje generirano ranijim odlukama i sporazumima odgovornih osoba, ističe.

Sporna je i De Gravisijeva izjava o svom prethodniku. Naime, on je kao ekonomist po struci 2008. na čelu LUP-a zamijenio Mladena Černija, inženjera pomorskog prometa, te mu nakon šest mjeseci uručio izvanredni otkaz ugovora o radu. De Gravisi tvrdi da je Černi, nakon smjene, nastavio normalno raditi u LUP-u. "No, nakon šest mjeseci počeo je pisati dopise Županiji i Ministarstvu da ne radim kako treba i onda smo se pozdravili. Dao sam mu izvanredni otkaz jer je djelovao protiv mene i LUP-a", kazao je De Gravisi.

Istina je ipak drugačija. Pouzdani izvori nam govore da je Černi, nakon izvanrednog otkaza, tužio LUP, a sud je poništio odluku o otkazivanju ugovora o radu te su mu morale biti isplaćene sve plaće. Da bi mu se osvetio, De Gravisi je Černija vratio u LUP, ali na radno mjesto koje sigurno nije odgovaralo njegovoj stručnosti - održavanje reda u fažanskoj luci. Ni to nije bilo dosta pa mu je De Gravisi nakon nekog vremena ponovno uručio otkaz, ovaj put ukinuvši mu radno mjesto u novoj sistematizaciji pa je ovaj postao višak.

No, Černi se tada više nije želio sporiti, kao što to sada čini De Gravisi, koji se rukama i nogama, zubima i noktima drži radnog mjesta u LUP-u, gdje ga je dovela isključivo politika.

- Da su mjerila jednaka, De Gravisi bi trebao biti svjestan da je i on, kao što tvrdi za Černija, djelovao protiv LUP-a i mene neovlašteno dajući izjave za medije i time nanoseći štetu, kaže Brnos.

Valja podsjetiti da je De Gravisi bio dugogodišnji istaknuti član IDS-a, svojevremeno tajnik za financije u toj stranci. Prije no što je postao ravnatelj LUP-a 2008. bio je zaposlen u Istarskoj razvojnoj agenciji, koja je bila poznata kao politički inkubator i odskočna daska za mlade i perspektivne IDS-ovce. Ta je ljubav između De

Gravisija i IDS-a pukla prije otprilike šest mjeseci kada ovaj napušta stranku i postaje ljutiti neprijatelj svog dojučerašnjeg kolege Borisa Miletića, za kojeg se, kaže, nada da je postao politički mrtvac. Podsjetimo i da je De Gravisi za naš list priznao da je u kampanji na posljednjim lokalnim izborima pomagao tada nezavisnom kandidatu za gradonačelnika Filipu Zoričiću dok je još formalno bio u IDS-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater