PREKO PUTA MCDONALD'S DRIVEA

DOBRA ODLUKA PULSKOG GRADONAČELNIKA: Zoričić odbio mogućnost gradnje trgovačkih centara u zoni gdje su GUP-om predviđeni "poslovni tornjevi"

| Autor: Robert FRANK
Prostor na kojem je predviđena gradnja "poslovnih tornjeva" / Filip Zoričić

Prostor na kojem je predviđena gradnja "poslovnih tornjeva" / Filip Zoričić


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić nedavno je odbio jednog potencijalnog investitora koji je na gradskom terenu preko puta McDonald's drive zainteresiran za gradnju objekata puno niže visine od dozvoljenih i Generalnim urbanističkim planom propisanih 36 metara.

Investitor s nekoliko velikih i već realiziranih projekata po Puli, prije svega vezanih za gradnju objekata trgovačko-uslužne namjene, u toj je atraktivnoj zoni, u neposrednoj blizini Eurospina i Harvey Normana, zainteresiran za gradnju objekata sličnog sadržaja.

No gradonačelnik je, kako neslužbeno saznajemo, odbacio takvu mogućnost, smatrajući da benefiti za Grad Pulu mogu biti puno veći ako se na tom području u perspektivi bude doslovno postupalo u skladu s odredbama Generalnog urbanističkog plana koji u toj zoni propisuje gradnju "poslovnih tornjeva", odnosno puno viših objekata naspram onoga što je nudio potencijalni investitor.

Zoričić je tako na najbolji mogući način zaštitio interese Grada Pule. Otvoreno je dao do znanja da će u ovom slučaju, barem ako je suditi po tome kako se postavio pred potencijalnim investitorom, očito inzistirati da se provedbom prostorno-planskih rješenja i odredbi iz GUP-a kvalitetnije valorizira veliki potencijal zone visoke gradnje u kojoj se mogu graditi "poslovni tornjevi".

Važno je, također, da je riječ o sadržaju i projektu koji ovom gradu nedostaje. Potencijal gradnje u visinu u novije doba potpuno je zanemaren. Najveći neboderi ili tornjevi u Puli, s 16 katova i oko 50 metara visine, izgrađeni su prije gotovo pola stoljeća na Novoj Verudi! Sve što se gradilo nakon toga puno je manje katnosti i ukupne visine. Stoga je u aktualnom GUP-u logično predviđeno da se barem na jednoj gradskoj lokaciji može graditi 36 metara u visinu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini