ISTRAŽILI SMO

DIREKTOR PULSKOG GROBLJA REKORDER MEĐU ŠEFOVIMA GRADSKIH TVRTKI. Pogledajte kolike su im plaće

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Iz Grada Pule ističu da direktori trgovačkih društava čiji je vlasnik ili suvlasnik Grad nemaju menadžerske ugovore, nego ugovore o radu, a prosječna neto plaća u 2017. godini bila je 14.351 kunu * Plaće direktora nisu tajna ni u Gradu Rovinju. Iz Ureda rovinjskog gradonačelnika potvrđuju da je s direktorima javnih gradskih poduzeća sklopljen ugovor o radu koji u sebi ne sadrži odredbu tajnosti

Mogu li direktori gradskih tvrtki imati menadžerske ugovore koji sadržavaju odredbu o tajnosti primanja i zbog čega su ti ugovori tajni? Naime, upravo je tajnost ugovora menadžerskih plaća bila jedno od aktualnih pitanja na sjednici Gradskog vijeća u Labinu. Pitanje o tajnosti otvorila je vijećnica Tanja Pejić koja je prozvala labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića zbog pojedinih ugovora koji u još uvijek poslovna tajna.

- Činjenica da se gradske tvrtke financiraju iz gradskog proračuna daje pravo građanima da znaju iznose plaća u javnim poduzećima, pa bile one i menadžerske. Pravog razloga zbog kojeg bi plaće u javnom sektoru trebale biti tajna nema. Kod menadžerskih plaća nisu u pitanju samo tajno ugovoreni bonusi, otpremnine i druge beneficije, upozorila je Pejić. Napomenula je da se koeficijenti dodjeljuju proizvoljno, kao i stimulativni dio plaće koji se često određuje bez mjerila.

- Sve je to na štetu građana, što očito potvrđuje tajnost tih ugovora. Ako nije na štetu građana, zašto onda tajiti, upitala je labinska vijećnica. Zanimalo ju je i ima li opravdanja za zasnivanje menadžerskih ugovora u gradskim tvrtkama, odnosno zbog čega se uopće sklapaju takvi ugovori i po kojoj se osnovi.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić potvrdio je da su svi dosadašnji ugovori sklopljeni s direktorima trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Labina imali odredbu prema kojoj sadržaj tih ugovora predstavlja poslovnu tajnu. Pritom je naveo da bi javna objava tih ugovora predstavljala kršenje obveze o čuvanju poslovne tajne, što bi moglo imati štetne posljedice za onoga tko bi takve podatke objavio. No, Glavičić najavljuje promjene. Kaže da novi ugovori koji će biti potpisani s direktorima trgovačkih društava neće imati te odredbe, odnosno da neće biti tajni.

Upozorio je pritom da se gradske tvrtke ne financiraju iz gradskog proračuna, budući da se trgovačka društva u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Labina financiraju iz prihoda od djelatnosti koje obavljaju.

- Neovisno o tome, slažemo se da postoji javni interes za objavu podataka i zbog toga novi ugovori neće sadržavati odredbu o poslovnoj tajni, kazao je labinski gradonačelnik.

Rasprava u labinskom Vijeću bio je povod da istražimo kakva je situacija u drugim istarskim gradovima i da li i tamo funkcionira labinski princip, ili su direktorske plaće javna stvar. Iste upite proslijedili smo svim istarskim gradovima, a do trenutka zaključenja teksta odgovori su stigli iz Grada Pule te Novigrada, Buja i Rovinja. Zanimalo nas je koliko su njihovi ugovori transparentni, a time i dostupni javnosti. Također, pitali smo kolika su mjesečna primanja gradskih direktora.

Iz Grada Pule ističu da direktori trgovačkih društava čiji je vlasnik ili suvlasnik Grad nemaju menadžerske ugovore, nego ugovore o radu, a prosječna neto plaća u 2017. godini bila je 14.351 kunu.

- Pulska gradska uprava kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih u Hrvatskoj nastavlja s praksom objavljivanja svih relevantnih dokumenata koje donose Gradsko vijeće i gradonačelnik. Sve dokumente objavljujemo na svojim službenim stranicama, pa tako i godišnje izvještaje o poslovanju trgovačkih društava gdje se mogu pronaći i podaci o neto plaćama direktora trgovačkih društava, izjavio je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Grad Pula u svojoj ingerenciji ima 13 trgovačkih društava, a uvidom u plaće, najveća primanja ima direktor gradskog pogrebnog poduzeća Monte Giro Darko Buršić, koji mjesečno zarađuje 15.200 kuna. Drugi po primanjima je direktor Herculanee Igor Stari s plaćom od 15.155 kuna, koji je ujedno i direktor u gradskoj tvrtci Pragrande, ali nije zaposlenik tog društva te prima plaću samo u Herculanei. Mjesečna plaća direktora tvrtke Kaštijun Darka Višnjića iznosi 14.732 kuna, dok direktor Plinare Dean Kocijančić ima plaću od 14.628 kuna. Po visini prihoda slijedi direktor Pula Parkinga Branislav Bojanić s plaćom od 14.257 kuna, zatim direktor Tržnice Renato Perc s mjesečnom plaćom od 14.225 kuna, te direktor Pulaprometa Igor Škatar s mjesečnom plaćom od 14.211 kuna. Direktor pulskog Vodovoda Dean Starčić mjesečno prima 14.015 kuna, direktor Luke Pula Dalibor Suljević zarađuje 13.814 kuna, a na začelju je direktor Pula Sporta Ivan Glušac s plaćom od 12.901 kuna. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ i Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum