MODERNO ZDANJE

FOTO / SVEČANO OTVORENA NOVA ZGRADA MEDICINSKE ŠKOLE U PULI

Nova školska zgrada ima devet općih učionica, sedam specijaliziranih, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike, bibliotečno-informatički centar, prostor za više namjena, kuhinju i blagovaonicu, učenički klub, prostor za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarije za nastavnike i učenike te ostale prateće prostore. Time su stvoreni prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela, u jednoj smjeni  

| Autor: Milan Pavlović, Doria Mohorović


Nepune dvije godine od polaganja kamena temeljca i početka radova, u Puli je danas prigodnom svečanošću i službeno obilježen dovršetak izgradnje i početak nastave u novoj zgradi Medicinske škole.

Simbolički zgrada je otvorena tako što su vrpcu prerezali ministar obrazovnja Radovan Fuchs, župan Boris Miletić, gradonačelnik Filip Zoričić i ravnatelj Ivan Žagar.

Izgradnja i opremanje nove škole, čija ukupna vrijednost iznosi 61,7 milijuna kuna, nesumnjivo je najznačajnija investicija na području obrazovanja u Istri, a taj projekt su zajednički i u jednakim omjerima financirale Istarska županija i Grad Pula.

Učenici i njihovi nastavnici u nove prostore uselili su odmah po okončanju božićno-novogodišnjih praznika, odnosno u ponedjeljak 10. siječnja, što je za njih bio prvi radni dan u ovoj kalendarskoj godini. Povratak je to na istu onu lokaciju na kojoj se nastava za pulske medicinare, u staroj i trošnoj prizemnici u ulici Rižanske skupštine, održavala do sredine 2010. godine.

Stara školska zgrada izgrađena 1957. godine imala je svega četiri učionice na 470 kvadrata, no zbog dugogodišnjeg neodržavanja bila je u poprilično derutnom stanju. Zbog neuvjetnosti objekta te 2010. godine donesena je odluka da se od školske godine 2010./2011. nastava privremeno preseli u prostore koji su za tu namjenu bili uređeni u obližnjoj zgradi bivše kirurgije pulske Opće bolnice te se ona u tim prostorima odvijala sve do konca 2021. godine.

Napuštena zgrada stare škole uskoro se našla na meti vandala i devastacije te je, nakon temeljite analize raspoloživih opcija, donesena odluka o njezinom potpunom rušenju. Naime, tijekom razrade Programskog rješenja pokazalo se racionalnijim, funkcionalnijim i kvalitetnijim, odnosno optimalnim rješenjem postojeću školsku zgradu u potpunosti ukloniti te na njezinom mjestu izgraditi potpuno novu građevinu. Definitivnom uklanjanju stare školske zgrade pristupilo se stoga već koncem 2016. godine kako bi se što prije otklonila moguća opasnost za građane i okolinu.

Kamen temeljac za gradnju nove školske zgrade položen je 10. veljače 2020. godine, a današnjim svečanim otvorenjem bit će i formalno stavljena točka na taj uspješno realizirani projekt.

Svečanosti su prisustvovali i ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, a svoje zadovoljstvo uspješnim okončanjem projekta ne krije ni istarski župan Boris Miletić, koji je u njegovoj realizaciji bio uključen od samog početka, najprije kao gradonačelnik Pule, a potom i kao župan. Kako kaže, radi se o velikom i važnom projektu za Istru i Pulu jer je u pitanju nova i suvremeno opremljena Medicinska škola, najmodernija škola tog usmjerenja u Republici Hrvatskoj.

- Učenici Medicinske škole u novu su zgradu ušli prije tri tjedna, kada je započeo novi semestar i kako sam imao prilike čuti, njihovo oduševljenje nije izostalo. Sadašnje i buduće generacije učenika ovom kapitalnom investicijom dobivaju uvjete za rad i učenje kakve imaju najrazvijenije europske zemlje, koje su Istri, najrazvijenijoj hrvatskoj regiji, uvijek bile uzorom. Time ujedno pokazujemo da je ulaganje u mlade i obrazovanje kao temelj perspektivne sutrašnjice, visoko na listi naših prioriteta. I ne kaže se bez razloga da je ulaganje u školstvo i obrazovanje najbolja investicija, a posebice ako se radi o deficitarnom zdravstvenom kadru, gorućem problemu na razini države, naglašava župan Boris Miletić podsjetivši kako je u županijskom proračunu, u narednom trogodišnjem razdoblju za područje obrazovanja planirano 120,5 milijuna kuna.

S novom zgradom Medicinske škole, dodaje župan, Istarska županija je nadomak zaokruživanja priče o zdravstvenom sustavu, budući da je na par minuta hoda i nova zgrada Opće bolnice, projekt koji je okončan u prosincu prošle godine, a u neposrednoj blizini se nalazi i budući hospicij.

Podsjetimo, nova školska zgrada ima devet općih učionica, sedam specijaliziranih, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike, bibliotečno-informatički centar, prostor za više namjena, kuhinju i blagovaonicu, učenički klub, prostor za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarije za nastavnike i učenike te ostale prateće prostore. Zgrada je koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata, neto korisne površine od 3.916, odnosno bruto razvijene površine od 4.319 kvadrata, čime su stvoreni prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela, u jednoj smjeni. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini