ROVINJ

Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske: PRIVUĆI MLADE DA POSTANU POLICAJCI

| Autor: Aleta BRATTONI

Nakon Pule, Pazina i Buja, Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske održan je ovog četvrtka i u Rovinju, u Sportskoj dvorani Gimnasium. Cilj ove promotivne aktivnosti policije jest privlačenje što većeg broja zainteresiranih kandidata za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka za nadolazeću školsku godinu. Policijska uprava istarska Dane otvorenih vrata organizirala je u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom "Josip Jović".

Otvoren natječaj

- Cilj je promovirati natječaj za zanimanje policajca, koji je otvoren 1. ožujka i prijave na ovaj natječaj bit će moguće sve do 31. srpnja. Kako bismo privukli što veći broj mladih ljudi s našeg područja, ovoga puta smo organizirali Dane otvorenih vrata u čak četiri istarska grada. Zadnji na redu je Rovinj, ali ne i manje bitan. Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću koja je namijenjena učenicima završnih razreda srednjih škola, ali i svim onima koji su mlađi od 28 godina i imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, na jedan zanimljiv način prikazati policijski posao i da ćemo ih na taj način motivirati da se jave na natječaj, izjavila je Nataša Vitasović, glasnogovornica Policijske uprave istarske.

Natječajem se traži 750 policajaca na razini cijele Hrvatske koji, po završetku školovanja, bivaju raspoređeni sukladno potrebama policijskih uprava.

Renata Odeljan, voditeljica Policijske škole "Josip Jović" pojasnila je kakav je to profil idealnog policajca.

- Sam natječaj traži da osoba ne bude starija od 28 godina, da bude psihički i motorički spremna, da prođe liječnički pregled, što znači da bude zdrava, da ima završenu četverogodišnju srednju školu i da nije u političkoj stranci. Mi tražimo mlade, dinamične ljude koji su spremni sudjelovati u promjenama i stvaranju moderne hrvatske policije, rekla je Odeljan.

Pulski CSI tim

Dodajmo i kako je tijekom jednogodišnjeg školovanja koje se odvija na Policijskoj akademiji, osiguran besplatan smještaj, besplatna hrana i novčana naknada. Inače, u dosadašnjim je prezentacijama u drugim istarskim gradovima, pa tako i u Rovinju, sudjelovalo tridesetak policijskih službenika koji su zanimljivim i interaktivnim predavanjima i prezentacijama predočili mladima svoj rad, ali i upoznali ih s različitom opremom koju koriste.

Srednjoškolci su imali priliku i sami u rukama držati policijsko oružje, probati izvesti pokoji pokret samoobrane i slično, dok se program nastavio uz prezentaciju vještina policajaca. Prikazana je vježba rukovanja pištoljem i jurišnom puškom, zatim je objašnjen rad pirotehničara, odnosno Protueksplozijskog odjela za koji se, nakon završene policijske škole, polaže još šest mjeseci dodatne obuke. Dva su dobrovoljca na trenutak mogla biti dio "pulskog CSI tima", odnosno Službe za očevide i kriminalističku tehniku, pa su tako markirali tragove kaznenih djela time prikazavši kako izgleda očevid mjesta nesreće. Sportskom dvoranom "prošetao" se i svima znani Duks, medijska zvijezda koja vrlo lako pronalazi drogu, a publika je saznala kako su psu dvije godine te kako u policiji radi već šest mjeseci. Također, okupljeni su prisustvovali vježbama samoobrane i privođenja počinitelja koje su prikazali posebno obučeni službenici Interventne policije.

- Doista smo zadovoljni iskazanim interesom. Vidimo da je publici zanimljivo, a mi nastojimo prezentacije učiniti kreativnim i dinamičnim, da bi mogli dobiti sliku kako izgleda rad policajaca, rekla je Odeljan.

Više o samom natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja zainteresirani mogu pročitati na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, informacije mogu dobiti u policijskim postajama, kod nadležnih službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i na Facebook stranici Policijska akademija MUP RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of