101. OBLJETNICA

Članovi SRP-a položili cvijeće na Spomenik mornaru: U pobuni u Boki sudjelovali istarski i dalmatinski mornari


Članovi Socijalističke radničke partije Hrvatske i Društva "Josip Broz Tito" položili su jučer u Valerijinom parku u Puli cvijeće na spomenik Mornaru, obilježivši pobunu mornara u Boki kotorskoj koja je trajala od 1. do 3. veljače 1918. U pobuni su sudjelovali mornari K.u.K. mornarice, većinom iz Dalmacije i Istre, podsjetio je Vladimir Kapuralin, član Predsjedništva SRP-a.

Štrajk u Arsenalu

- Događaj koji obilježavamo bio je završni čin procesa koji je počeo ranije nizom događaja, proturatnim protestima, otkazivanjem poslušnosti komandi, dezertiranjem, bijegom u Italiju. Tu treba ubrojiti i štrajk 11.000 radnika Arsenala koji su tražili primirje i veće plaće. Nezadovoljstvo među mornarima raslo je i zbog teških uvjeta života, nastavka ratnih operacija koje nisu mogle promijeniti tok rata, ali i podređenog položaja slavenskog stanovništva u Austro-Ugarskoj Monarhiji, podsjetio je Kapuralin.

Pobuna je počela 1. veljače na brodovima "Sankt Georg" i "Gea": posade su preuzele komandu i izvjesile crvene zastave u znak klasne solidarnosti. Pobuna je ugušena 3. veljače dolaskom flote ratne mornarice iz Pule: poginula su dva mornara, a strijeljani su Mate Brničević, Jerko Šišgorić, Anton Grabar iz Poreča i Čeh František Raš. U zatvoru ih je umrlo desetak.

- Pobuna je brzo ugušena. Razlozi tome su lokacija - bokokotorski zaljev bilo je lako zatvoriti, bio je klopka za pobunjenike. S druge strane, na kopnu su se nalazile dobro utvrđene artiljerijske baterije. Ustanici nisu prekinuli komunikacijske kanale između posada na kopnu i garnizona izvan sektora, a najgorima su se pokazali nedoumica i oklijevanje. Nije bilo jedinstvenog stava o potrebi vatrenog djelovanja po obalnim utvrdama, što bi već bila revolucija, ili isplovljavanja na pučinu i spašavanja vlastitih života, rekao je Kapuralin.

Novo sunce za Slavene

Zabilježena je ispovijest Františeka Raša pred strijeljanje: "Ja neću ništa tajno ispovijedati. Moja ispovijed neka bude javna. Kao socijalist borio sam se za slobodu, za prava radnika, za bolje društveno uređenje. A u vojsci, vidjevši ovaj nepravedni osvajački rat koji vode Njemačka i Austrija protiv Slavena, radio sam u pokretu mornara da se sruši Austrija i da joj se odmah nametne mir. Povod za to dali su mi naši časnici koji su nas zlostavljali i raskalašeno živjeli dok smo mi gladovali, a ohrabrilo nas je na pobunu ono što se dogodilo u Rusiji. Tamo je granulo novo sunce koje će obasjati ne samo Slavene, već sve narode svijeta i donijeti im mir i pravdu". Ostali su povikali: "Tako je!".

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i član SRP-a Ljubomir Stančić te Ivan Brajković i Stojan Palalić, članovi Društva "J. B. Tito", kojemu pripadaju i SRP-ovci. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater