TKO JE U PRAVU?

CIJEV SPOTICANJA NA NEBODERU U PULI: Stanarka s 11. kata tvrdi da se guši u dimu koji ide iz probijene fasade tri kata niže. Stanarka koja je probila taj dimnjak tvrdi da je sve po propisima

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Sporni dimnjak, odnosno dimni ispust na neboderu u Krležinoj

Sporni dimnjak, odnosno dimni ispust na neboderu u Krležinoj


Umirovljenica Milka Paić stanarka je 11. kata u neboderu u Krležinoj 37 u Puli. S njezinog stana pruža se predivan pogled od otočja Brijuni do uvale Valsaline. Međutim, kaže nam da joj tu idilu kvari plinski ispust koji je postavljen tri kata ispod njezinog stana, na 8. katu. Kada ispušta pare, kaže da mora zatvoriti sve prozore. To joj, dodaje, pogotovo sada smeta za proljetnih dana jer zbog toga ima pojačane glavobolje.

"Želim opet udisati čist, svjež zrak, a ne plinske izgarke iz protupravno postavljenog ispusta na novoj fasadi naše zgrade u Krležinoj", naglasila je naša sugovornica.

Je li sporni ispust pravilno izveden? Na to pitanje teško je dati točan odgovor s obzirom da sin Milke Paić, Nenad, smatra da nije izveden u skladu sa zakonom, a stanarka V. K., koja ga je dala postaviti, tvrdi da je sve po zakonu.

Sporni dimnjak, odnosno dimni ispust na neboderu u Krležinoj

Na što se Milka Paić i njezin sin Nenad konkretno žale? Dostavili su nam dopis kojim su upoznali predstavnika stanara i upravitelja zgrade, Stambeni inženjering, da je novoobnovljena fasada otvorena na osmom katu zgrade radi postavljanja ispusta.

"Radi se o zajedničkom dijelu zgrade, a time i o građevinskom zahvatu koji se može poduzeti samo na temelju suglasnosti svih suvlasnika zgrade. Naravno da posljedično ovakvo tehničko rješenje utječe i na zdravlje ostalih suvlasnika zgrade, posebice onih na višim katovima (iznad osmog) s obzirom da se izgaranje putem dimovodne fasadne cijevi prenosi zrakom u više dijelove zgrade, ali i ne samo više etažne dijelove, budući zbog vjetra produkti izgaranja plina završavaju i u stanovima na nižim katovima. Što bi se dogodilo kada bi i ostali suvlasnici postupili na isti protupravni način i kako bi to utjecalo na kvalitetu života svih suvlasnika zgrade i u konačnici na samu vrijednost zgrade? Drugim riječima, svi ostali suvlasnici, njih 100, koriste dimovodne instalacije zgrade. Iz naznačenog razvidno proizlazi da je stanar na osmom katu protupravno prouzročio povredu vanjskog izgleda zgrade ugradnjom spomenutog ispusta, a pritom doveo u opasnost zdravlje i sigurnost drugih suvlasnika zgrade u Krležinoj 37, bez zakonom zahtijevane suglasnosti svih suvlasnika", dio je dopisa koji je sastavio Nenad Paić.

Zaključuje da je rješenje da vlasnik stana na 8. katu vrati vanjsku fasadu u prijašnje stanje, odnosno zatvori cijev, ili da Stambeni inženjering pokrene postupak pred nadležnim sudom radi povrata u prijašnje stanje.

Susjeda s 8. kata nam je o navedenom problemu rekla da je zakonom dozvoljeno zadirati u zajedničke dijelove nekretnine ako je takva promjena uobičajena ili služi važnom interesu vlasnika posebnog dijela.

- Grijanje u mojem stanu je izvedeno prema ovjerenom projektu ovlaštenog projektanta, člana Hrvatske komore inženjera strojarstva, u skladu s tehničkim pravilima za projektiranje, izvođenje, uporabu i održavanje plinskih instalacija. Radove je izveo Instal-mont, ovlašteni izvođač koji mora imati ovlaštenje Plinare za izvođenje radova, i u skladu s tehničkim propisima za takve instalacije. Projekte i radove sam skupo platila, ne samo da bih si osigurala dugoročno rješenje za grijanje stana u kojem živim (a u koroni sam u njemu i radila), već i da bih osigurala poštivanje svih pravila i zakona u tom poslu, objašnjava ona.

Sporni dimnjak, odnosno dimni ispust na neboderu u Krležinoj

Dodaje da je u zgradama uobičajeno imati grijanje čiji se ispusti i pomoćne jedinice postavljaju na fasade te nam je to dokazala fotografijama koje nam je dostavila.

"Na njima su vidljivi mnogi ispusti plinskih instalacija, identični mojem dimnjaku. Takve su instalacije vidljive i na našoj i na susjednim zgradama", naglašava. Čudi je, kaže, što je do nezadovoljstva susjede došlo tek sada.

- U spomenutom stanu živim već neko vrijeme. Plinsko grijanje postavila sam prije dvije godine i koristila sam ga čitave dvije sezone grijanja. Ispust plinskog grijanja ne proizvodi crnilo niti dim, već paru koja se može primijetiti isključivo tijekom maglovitih i vlažnih dana. Napominjem i da je gospođa udaljena od mene nekoliko katova. Vjerujem da svatko od nas ima pravo, u skladu sa zakonom i svim tehničkim propisima, uvesti grijanje u stan u kojem živi. Svaki suvlasnik zgrade ne može zabraniti postavljanje vodova za svjetlo, plin, energiju i vodu. Žalosti me da mi gospođa nastoji ograničiti to pravo, V. K.

Klaudio Ferlin, vlasnik i prokurist tvrtke Stambeni inženjering, koja upravlja zgradom u Krležinoj 37, kaže da nije zatražena suglasnost suvlasnika za projekt proboja odvodnje cijevi izgarajućih plinova na pročelje zgrade, a niti su oni obaviješteni o planiranom zahvatu.

Ipak, dodaje da taj projekt udovoljava propisu minimalne udaljenosti cijevi odvoda izgarajućih plinova od otvora (prozori, balkonska vrata, balkoni, uvučeni balkoni…) te da stoga ne mogu zatražiti skidanje cijevi i vraćanje pročelja u prvobitno stanje.

- Sa zahtjevom gospođe s 11. kata upoznali smo predstavnika suvlasnika te ćemo, po odluci suvlasnika, kao nalogoprimci poduzeti korake prema nadležnim tijelima. Naravno, gospođa s 11. kata može i sama, ne čekajući navedeno, poduzeti svoje korake vezano za navedenu problematiku, zaključio je Ferlin.

Sporni dimnjak, odnosno dimni ispust na neboderu u Krležinoj

Klaudio Ferlin

Nenad Pajić, sin stanarke s 11. kata u Krležinoj koja se žali na plinski ispust, upozorio je da je susjeda s 8. kata obavila zahvat koji je moguć samo na temelju suglasnosti svih suvlasnika zgrade.

Ferlin tvrdi da za taj zahvat nije zatražena suglasnost suvlasnika. Stoga smo predstavnika stanara u Krležinoj 37, Aldu Nefata, upitali zašto se stanari nisu očitovali po tom pitanju.

- U vrijeme pandemije nismo održavali skupove stanara, pa su stanari pojedinačno rješavali svoje životne prilike ne čekajući da pandemija prođe, rekao je Nefat, koji nam je najavio da će ubuduće održavati skupove stanara dozvole li to epidemiološke prilike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater