RADNA JESEN

CIJELA PULA U CESTARSKIM RADOVIMA: Gradi se i novi ulaz u grad, koji je do sada bio "tajna"

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Radovi na novom ulazu u grad

Radovi na novom ulazu u grad


Do kraja mjeseca bit će gotovo širenje i asfaltiranje dva kilometra dugog puta od Labinske ulice do Partizanskog puta čime će Pula dobiti još jedan ulaz u grad za rasterećenje magistralnih prometnica. Bijelom cestom u blizini odlagališta građevinskog otpada Valmarin godinama voze brojni kamioni, a donedavno su se njome, kao "tajnim" ulazom u grad, koristili tek rijetki stanovnici prigradskih naselja. No prometni čepovi u turističkim sezonama doveli su do toga da za ovim alternativnim pravcem poseže sve više vozača.

Radnici i teška mehanizacija poduzeća Cesta upravo asfaltiraju dionicu u blizini Velog Vrha, dok središnji dio, gdje je bijeli put bio i najuži, tek treba proširiti na puni profil. Prema podacima iz Grada Pule, cesta će imati širinu od šest metara, a asfalt će biti položen u dva sloja.

Pronio se glas

- U dijelu Labinske ulice, od Betonare Zagreb do spoja s Partizanskim putom, asfaltira se makadamska prometnica u dužini od dva kilometara, budući da se na njoj bilježi povećanje prometa, a služi i kao alternativni pravac tijekom ljetnih gužvi, poručuju iz gradske uprave. Radovi se planiraju završiti do 31. listopada, a cijela investicija teži oko 2,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Ljetos su se na ovoj cesti već nizala vozila u kolonama, i domaćih i inozemnih registarskih oznaka, što sugerira da se glas o nekada slabo poznatom prilazu gradu u nuždi brzo pronio među vozačima. Nesumnjivo je da će, sada kada i asfalt bude položen, a prometnica dobije potrebnu širinu, promet ovdje biti još i gušći. S obzirom na to da ovom cestom najviše voze teretnjaci, ali i s obzirom na željeznički prijelaz te na uski i naseljeni dio Labinske ulice, cestari će pred otvorenje ceste morati razmišljati o usporavanju prometa i stvaranju što sigurnijih uvjeta za vožnju.

Cestarski se radovi odvijaju i u središtu Pule: iz dana u dan, vozače i ostale sudionike iznenađuju novi zatvoreni prometni pravci. Tvrtka Cesta u sklopu redovnog i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području grada sanira, na primjer, i dio Faverijske ulice na Monvidalu. Za promet je trenutno zatvorena jednosmjerna dionica te ulice od Rakovčeve do Stankovićeve, a iz Grada navode da će Cesta Faverijsku popravljati do raskrižja s Bujskom. Vrijednost tih radova iznosi oko 180 tisuća kuna, i opet bez PDV-a.

Sanacija prometnice u punoj širini odvija se i u Kochovoj ulici na Stoji, od Gupčeve do Ulice Ljudevita Posavskog, a u planu je nastavak radova u Ulici Grada Graza i u Gupčevoj.

- Prilikom sanacija prometnica vodi se računa da se prilagode osobama sa smanjenom pokretljivošću i majkama s kolicima, radi kvalitetne mobilnosti, pristupačnosti i dostupnosti sadržaja. Aktivnosti su to koje se kontinuirano izvode i prioritetne su kod izgradnji, rekonstrukcija i sanacija gdje je to tehnički moguće implementirati, a dodatno se rubnjaci prilagođavaju prema zahtjevima i u suradnji s udrugama i društvima osoba s tjelesnim invaliditetom, poručuju iz gradskog Odsjeka za informiranje.

Izvijestili smo nedavno da je za promet zatvoren i dio Vukovarske ulice, nakon što su radovi obavljeni u susjednoj Kumičićevoj ulici. Riječ je o investiciji komunalne tvrtke Pragrande, a nakon gradnje sustava odvodnje, već ovog tjedna, poduzeće Cesta će početi sa sanacijom asfalta u punoj širini kolnika, od Kumičićeve do Nobileove ulice, dakle, pred marketom na Kaštanjeru.

Obratiti pažnju

- Svakako je potrebno navesti da su u sklopu održavanja cesta, na završetku turističke sezone i uz pogodne vremenske uvjete, određeni radovi već okončani, kao što je, primjerice, saniran asfaltni zastor u punoj širini u Rizzijevoj ulici, u dijelu od Keršovanijeve do Radićeve ulice. Saniran je i kolnik u Rovinjskoj ulici, i to od Marulićeve do Nazorove ulice te od Kovačićeve do Marulićeve ulice. U narednom periodu aktivno će se nastaviti sanacija prometnica na području grada, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, navode iz Grada.

Diljem Pule izvode se i radovi čiji su investitori HEP i komunalna poduzeća pa bi sudionici u prometu i na drugim punktovima trebali dodatno obratiti pažnju na privremenu regulaciju.

- Zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju tijekom odvijanja radova kojima se povećava kvaliteta prometne infrastrukture u gradu te ih pozivamo na poštivanje privremenih regulacija prometa, poručuju iz gradske uprave. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater