URBANA REGENERACIJA

BUDUĆNOST PULE: Razvoj u bivšim vojnim područjima i lučkim pristaništima, a ima i jedna velika prednost

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Muzil (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Muzil (snimio D. ŠTIFANIĆ)


"Pula urbana regeneracija" je projekt koji se provodi od studenog 2020. do lipnja 2021. s ciljem analize strateških mogućnosti urbane regeneracije u gradu Puli. Projekt je financiran kroz CREATE fond Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a provodi ga konzorcij uglednih lokalnih i međunarodnih konzultanata - Urbanex, KPMG i KCAP u suradnji s Gradom Pulom. Zadatak njihovog zajedničkog konzultantskog tima je razraditi urbanu regeneraciju-obnovu za jednu veliku i za jednu malu gradsku lokaciju. Kad su velike lokacije u pitanju, u igri su područja Muzila, Saccorgiane i Hidrobaze, dok su moguće male lokacije Mornarička bolnica, studentski kampus u civilnoj bolnici, te napuštena vojna zgrada u nekadašnjoj vojarni Vladimir Gortan u Šijani.

- Pula urbana regeneracija uz Plan razvoja grada Pule za razdoblje od 2021. do 2030. godine konkretizirat će prijedloge mogućeg gospodarskog, socijalnog i društvenog razvoja grada u desetljeću pred nama. Raduje me što će projekt urbane preobrazbe nedovoljno iskorištenih prostora ili prostora koji su izvan funkcije doprinijeti kvalitetnom urbanom razvoju našeg grada, kaže pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, voditelj radne skupine koja ima zadatak pružanja potpore u pripremi projekta urbane regeneracije, procesu pokrenutom od strane EBRD-a.

Splitska tvrtka Urbanex bavi se konzaltingom u području urbanizma, kulture i europskih fondova, te je sudjelovala u brojnim sličnim projektima urbane regeneracije u velikim urbanim područjima i u urbanim aglomeracijama. Trenutno s nizozemskom nacionalnom agencijom za prostorno planiranje i okoliš PBL i s njemačkom agencijom za teritorijalni razvoj BBSR za Europsku mrežu za opservaciju prostornog planiranja surađuje na izradi modela urbanizacije Europe. Cilj je da se u doglednoj budućnosti u EU zaustavi urbanizacija novih područja, a ključ za to je razvoj već urbaniziranih prostora unutar grada koji su dio gradskog tkiva, što je cilj i ovog pulskog projekta.

- Dugo i dobro poznajemo Pulu i ovo je doista veliki zadatak. Prostor i teritorij koji Pula ima na raspolaganju su zaista veliki potencijal, ali istodobno i ogromno ograničenje. U jednom je momentu oslobođena tolika količina prostora koju je moguće urbanizirati u gradu koji ima određena socioekonomska ograničenja kao i svaki grad ove veličine i to je doista veliki izazov. U tom kontekstu osjećamo svakako odgovornost, ali u posao smo ušli naoružani iskustvom i s velikom dozom samopouzdanja, kazala nam je direktorica Urbanexa Ivana Katurić.

Zadatak njezine tvrtke je, pojašnjava, strateško prostorno planiranje. To s jedne strane podrazumijeva objedinjavanje tima prostornih planera, koji su u ovom slučaju KCAP, te s druge strane objedinjavanje realnih ekonomskih razvojnih vizija koje ima KPMG u nešto što bi se, kaže, u nekom integriranijem sistemu planiranja nego što je naš, moglo zvati lokalni razvojni okvir.

- Dobro je što smo mi pred novom velikom razvojnom perspektivom. Hrvatska je prije korone imala na raspolaganju 9 milijardi eura, a sad imamo 20 milijardi, što je veliki izazov za potrošiti u ovom roku. Imamo sredstva za ambiciozne, dobre, javne i razvojne vizije i cilj je da ih iskoristimo. Pula je već korisnik sredstava ITU mehanizma, te su, uz ovu priču, i to dobri i realni potencijali da se grad razvije u nekom smjeru koji je dobar i nov, kaže Katurić.

Zadaću planiranja prostora dobila je jedna od vodećih međunarodnih dizajnerskih tvrtki specijaliziranih za arhitekturu, urbani i krajobrazni dizajn KCAP, te i tim okupljen oko ovog projekta vodi jedna od partnerica u toj tvrtki Ute Schneider. KCAP ima doista impresivno iskustvo rada na projektima urbane regeneracije u pomorskim gradovima među kojima su primjerice projekti HafenCity i olimpijskog grad u Hamburgu, projekt Kanalbyen Fredericia u Danskoj, te projekt Bahia de Pasaia u španjolskom San Sebastianu. Trenutno u francuskom Marseilleu rade na projektu regeneracije područja uz more koji ima dosta sličnosti sa situacijom u Puli, a tu su i projekti transformacije i urbane vizije nizozemskih luka Achtersluispolder i Waalkwartier Nijmegen.

- Pula može profitirati i trebala bi daleko više koristiti jedan od svojih glavnih potencijala. U mnogim gradovima nekadašnja lučka pristaništa ili vojna područja prepoznata su i iskorištena kao mjesta za razvoj atraktivnih urbanih zona uz more. Ta područja često karakterizira neuobičajeni mix zgrada, sadržaja i javnog prostora, kaže voditeljica tima zaduženog da sličnu viziju ponudi i u Puli.

Potencijal koji Pula ima na tom području je ogroman, kaže Schneider, dodajući da kvalitetan plan transformacije napuštenih i neiskorištenih zona i objekata može postati generator novog urbanog razvoja koje će značajno utjecati na rast kvalitete života u gradu. Konzultantski tim već je započeo s temeljitom analizom čitavog urbanog područja Pule budući da je neke od funkcija grada nemoguće razumjeti bez takvog temeljitog "screeninga". Nakon toga će se analizirati pitanje samih procesa obnove grada, odnosno otvaranje povijesne jezgre prema gradu, a sve to omogućit će i razmišljanje o zonama koje se nalaze u fokusu projekta. Tvrtki KPMG u ovoj je priči pripala zadaća izrade ekonomsko-socijalne analize u smislu potreba i poslovanja grada na makro razini, te potrebnih infrastrukturnih ulaganja da bi se aktivirala neka lokacija. Nakon toga uslijedit će izrada ekonomske feasibility studije iz perspektive grada za odabranu veću i manju lokaciju.

- Mislim da je grad Pula sretan što ima atraktivnih lokacija koje se mogu iskoristiti i ponovno staviti u funkciju i što te lokacije nisu razlomljene između stotine vlasnika već se uglavnom radi o vlasništvu države ili lokalne samouprave. To pojednostavljuje, iako ne rješava u potpunosti proces donošenje odluka i rješavanje problema, kaže Daniel Lenardić, partner i član uprave KPMG-a zadužen za konzalting segment. Pojašnjava da je uloga ove savjetodavne kuće, koja spada među četiri vodeće u svijetu, ekonomska i pravna analiza. Ekonomska u smislu kvantifikacije nekoliko koncepata - kako u smislu potražnje i mogućih prihoda, tako i u smislu troškova investiranja.

- S arhitektonosko-urbanističke strane naš cilj je ustvari pomoći gradu kvantificirati moguće troškove, a s analitičke benefite ili koristi za dvije lokacije koje budu odabrane. Za njih ćemo uvrstiti nekoliko scenarija u kalkulaciju da bi Grad, s jedne strane, na temelju njih imao predloške razvoja za druge slične lokacije, a s druge podlogu u odlučivanju i eventualno apliciranje na izvore financiranja ili donošenje odluka u smislu komercijalnih odnosa, kaže Lenardić. Svaki od takvih projekata je izuzetno kompleksan jer oni potencijalno mogu značiti nekoliko stotina milijuna eura investicija u komercijalne i u javne sadržaje.

- U Puli su potencijali vezani uz turističko gradske funkcije poprilično jasni, a možda bi nešto što bi moglo biti izazov bilo pokušati definirati infrastrukturne potrebe za unaprjeđivanje sektora malog i srednjeg poduzetništva kojima se Istra kao regija, uz dominantni turizam, sve više okreće, zaključio je Lenardić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum