POREČ

Brojni građani sudjelovali na prvom Mjesecu poduzetništva


Grad Poreč ove je godine po prvi puta organizirao manifestaciju Mjesec poduzetništva u Poreču s ciljem promicanja poduzetništva, a u kojoj su sudjelovali brojni građani. U okviru manifestacije tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno su se održavale razne aktivnosti namijenjene građanima različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima su sudjelovale gradske ustanove i lokalni poduzetnici, te partneri iz drugih gradova.

Kako uspjeti sa svojom osobnošću

Održano je ukupno 15 različitih, većinom besplatnih aktivnosti, od kojih su neke trajale i više dana. Tome treba pridodati i posjetitelje Sajma poduzetništva koji se nekoliko dana održavao na Trgu slobode gdje je domaće proizvode prezentiralo tridesetak izlagača – OPG-ova, obrtnika i malih poduzetnika. Prva u nizu aktivnost održana je u poduzetničkom inkubatoru u Žbandaju pod nazivom "Poduzetnički inkubator – generator razvoja poduzetništva", a održao ju je Ernest Cukrov, direktor regionalne razvojne agencije Porin iz Rijeke. Riječ je o agenciji osnovanoj 1996. godine kao poduzetnički inkubator, koja se neprestano razvijala kao potporna institucija za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a od 2004. godine kao razvojna agencija. Predavanje "Kako uspjeti sa svojom osobnošću" u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održao je Davor Bilman, svestrani ekonomist i učitelj plesa.

Još jedno zanimljivo predavanje bilo je ono ravnateljice Zavičajnog muzeja Poreštine Elene Uljančić koja je u Domu obrtnika govorila o životu i aktivnostima porečkih obrtnika u 17. i 18 stoljeću. Tom prilikom predstavila je rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja o toj djelatnosti koje je pronašla u arhivima Venecije, Pazina, Trsta, Poreča i drugih gradova. Marinela Dropulić Ružić iz tvrtke Meraklis u porečkom poduzetničkom inkubatoru održala je predavanje na temu "Vaši potencijali za poduzetništvo". Također je održala predavanje pod nazivom "Vodiš li svoje ljude Ad hoc ili situacijski?".

Neurolingvističko programiranje

U prostoru Zajednice Talijana Poreč održano je predavanje na temu "NLP u osobnom i poslovnom razvoju" koje je vodila Koraljka Martić, vlasnica obrta Motiva. Prisutnima je predstavila neurolingvističko programiranje, metodologiju koja se širom svijeta uspješno koristi u psihologiji i psihoterapiji, odgoju i obrazovanju, biznisu. Mikropoduzetnica godine, Anamarija Cicarelli, osnivačica tvrtke Interligo je u prostoru Gradske knjižnice Poreč prisutnima predstavila svoj put od male iznajmljivačice do uspješne i poznate poduzetnice. Naime, njezina se tvrtka u četiri godine etablirala kao vodeća tvrtka za razvoj i savjetovanje malih poduzetnika u turizmu. Autorica je pet knjiga namijenjenih malim iznajmljivačima i vlasnicima obiteljskog smještaja, apartmana i kuća za odmor, a prije godinu dana pokrenula je časopis "Apartman Plus" namijenjen upravo njima.

Sandra Mraović Deković iz Lift Up edukacijskog centra u poduzetničkom inkubatoru održala je predavanje na temu "Motivacija u službi timske učinkovitosti". Bilo je tu i predavanja za najmlađe, pa je tako 31. listopada, na Dan štednje, u Gradskoj knjižnici održana edukativna radionica "Kuna po kuna-kasica puna" namijenjena učenicima četvrtih razreda osnovnih škola.

Održan je i regionalni samit prodajne struke "Esas", tjedna tematska vitrina o poduzetništvu u Gradskoj knjižnici Poreč, "Networking breakfast" za žene poduzetnice, te prezentacija projekta "Start in Kamp". (A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter