ČELNIK JADRANSKOG SINDIKATA

BORIS CEROVAC: Postoje dobri i loši poslodavci, aktivni i inertni radnici, dobri i loši sindikalci, fejzbuk ratnici... Osuđuje se druge, a manje se radi na tome da i sam nešto poduzmeš

| Autor: Glas Istre
Boris Cerovac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Boris Cerovac (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Povodom 1. maja predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac obratio se javnosti dopisom:

"Stigao nam je praznik rada, a sa sobom donio značajno uvećanje cijena energenata kao što su plin, električna energija, goriva, a u konačnici veće cijene poljoprivrednih i mesnih proizvoda, ali i drugih proizvoda. Standard građana iz godine u godinu sve je lošiji, a u 2022. dostigao je najniži nivo u zadnjih 25 godina. Može se takvo stanje pravdati pandemijom izazvanom covidom-19, ratom u Ukrajini, ali nisu to jedini razlozi što nam gospodarstvo desetljećima tone.

Od nastanka suverene i slobodne države Hrvatske, kako se uglavnom u javnosti prikazuje, države u okruženju koje su ekonomski stajale mnogo lošije, danas su nam pojam i gledamo ih u leđa. Postale su pojam za nas. Zašto? Što se ili tko dogodio? Zašto nam je realni sektor na izdisaju? Zašto nam je glavna djelatnost postala "turizam"? Zašto se sve sustavno uništavalo, od poljoprivrede, brodogradnje, tekstilne industrije, metalske industrije, drvne i druge, a sve se usmjerilo na turizam i trgovinu? Pitanja su na koje trebamo dobiti odgovor i već danas mijenjati pristup.

Turističku granu, koja je danas najaktualnija u RH, treba razvijati, ali nikako nauštrb drugih djelatnosti. Zar protekle dvije godine nisu bile dovoljna opomena, zar se nije shvatilo da je turizam grana koja je jako ranjiva, podložna događajima u tuzemstvu i zemljama okruženja. Zar se nije došlo pameti uz činjenice da je turizam grana koja posluje dva do pet mjeseci godišnje, na koliko je zaposlen i veliki broj radnika, koji moraju raditi bez slobodnog dana i do 12 sati dnevno, a kasnije su na birou rada bez primanja. Zar je cilj uvoziti jeftinu radnu snagu, koja će raditi za minimalne plaće, a živjeti u nehumanim uvjetima? Mislim da se tome mora stati na kraj.

Može se turizam dignuti na višu razinu, tražiti uspostavu kvalitetnije ponude, bez dodatnog širenja, uz zapošljavanje na neodređeno uz prihvatljive iznose plaća. Treba raditi na vraćanju realnog sektora, bez kojeg se pokazalo da su gradovi, županije i država ranjivi, a to znači da se utjecaj negativnih odluka prelama preko leđa građana.

Gdje se tu nalaze Istra, Pula? Prema dostupnim informacijama, prosječna plaća u Istri je ispod prosjeka HR. Što to dokazuje? Ja bih rekao da se novac poreznih obveznika loše raspoređuje, da se donose krive odluke.

Sa čime se to u Istri, Puli možemo pohvaliti? Turističkim kompleksima s koliko zvjezdica i čime još? Standard u Istri je upravo zbog turizma značajno dodatno lošiji od ostatka HR, jer su cijene proizvoda koje svakodnevno koristimo skuplje. Ne možemo se pohvaliti ni sa većom zaposlenošću na neodređeno, a stalno nas se uvjerava kako je Istra raj na zemaljskoj kugli. Možda za manjinu je raj, a gdje je većina građana?

U Puli, društva kojima je osnivač Grad Pula s iznosima plaća su značajno ispod prosjeka plaće RH. U ovogodišnjim pregovorima nakon deset godina bila su mizerna povećanja plaća u dječjim vrtićima i još nekim društvima, dok su neka društva izuzeta. Građanima s lošijim primanjima upitna je egzistencija, krov nad glavom, a političari se bore kako nekome pogodovati u izgradnji hotela, betonizaciji obale, onemogućavanju prilaza moru domicilnom stanovništvu, uz obrazloženje kako će se tamo zapošljavati stotine radnika. Pri tome ne spominju da se već ove godine traži od Vlade RH odobrenje dozvola za preko 50.000 jeftine radne snage koja bi samo ljeti radila i živjela u nehumanim uvjetima.

Znam i potvrđujem, postoje dobri i loši poslodavci, aktivni i inertni radnici, dobri i loši sindikalci, postoje fejzbuk ratnici, a na prosvjednim skupovima, štrajkovima, sve je manje radnika, građana RH. Osuđuje se druge, a manje se radi na tome da i sam nešto poduzmeš. Krajnje je vrijeme da se suprotstavimo lošim poslodavcima, lošim osnivačima, lošim sindikalcima, lošoj politici. Treba zaustaviti nerad sindikata ili onih koji kao primjer u dječjim vrtićima određuju tko će biti ravnatelj, koji će sindikat djelovati, traže od ravnatelja da im vraćaju usluge što su ih postavili na to mjesto, a sve uz blagoslov Grada Pule, gazeći po zakonima i radnicima.

Vrijeme je za promjene, promjene kakve su nam svojim postupcima pokazali poginuli radnici. Ne mislim da treba ginuti, ali je vrijeme za aktivno djelovanje", napisao je Cerovac.

Na 1. maj u 9.15 sati predstavnici Jadranskog sindikata položit će vijenac na Portarati u spomen poginulim radnicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater