ZAGREB

ETUC: Zabrinutost i razočaranje nakon sastanka o povećanju minimalnih plaća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska konfederacija sindikata (ETUC) izrazila je zabrinutost i razočaranje nakon prvih sastanaka s predstavnicima Europske komisije u kampanji za povećanjem minimalnih plaća i kolektivnog pregovaranja za radnike u Europi, priopćili su u srijedu iz Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

"Nažalost, dokument s prijedlozima je razočaravajući. Povećanje zakonom propisane minimalne plaće na 60 posto srednje vrijednosti plaće osnovni je zahtjev, ali ni to nije dovoljno. Radnici će se i dalje boriti da spoje kraj s krajem", navode u priopćenju zamjenicu glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch.

Dodaje se kako bi se Komisija trebala zalagati za javne ugovore samo za tvrtke koje priznaju i pregovaraju o plaćama sa sindikatima.

"Oko dva bilijuna eura (14 posto BDP-a) potroši se godišnje na javnu nabavu usluga, radova i potrepština. To bi trebalo garantirati pristojne plaće, a ne najniže cijene", ustvrdila je Lynch.

SNH prati i podržava kampanju ETUC-a za povećanjem minimalnih plaća i jačanje kolektivnog pregovaranja.

"Radnicima širom Europe potreban je porast plaća. Pregovori između socijalnih partnera na relevantnoj razini najbolji su alat za osiguravanje dobrih plaća i uvjeta rada", stoji u priopćenju.

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i povjerenik Nicolas Schmit otvorili su savjetovanje s europskim socijalnim partnerima, a ETUC naglašava dva cilja: promicanje kolektivnog pregovaranja i zakonsko povećanje propisane minimalne plaće.

Nakon sastanka s predstavnicima Komisije glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini izjavio je kako je ohrabrujuća to što je Komisija prepoznala da se pogoršalo stanje s niskim plaćama i povećale se nejednakosti u plaćama.

Von der Leyen prošlog je tjedna izdvojila kolektivno pregovaranje kao ključno za socijalno tržišno gospodarstvo i zatražila od ETUC-a prijedloge o tome kako kolektivno pregovaranje može ojačati u svakoj državi članici.

Prema podacima ITUC-ovog Global Rights Indexa, pravo na kolektivno pregovaranje bilo je lani povrijeđeno u polovici europskih zemalja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater