REKONSTRUKCIJA

BOLJI UVJETI: Učenički dom dobiva kompletno novo krovište

| Autor: Duška PALIBRK
(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Sad kad ih je krenulo, čini se da neće stati na krovu. Ravnateljica Milica Meštrović najavljuje obnovu kompletne fasade. Ove godine sanirat će dvorišni dio fasade, za to su već osigurali novac iz vlastitih sredstava, iz viška prihoda od prošle godine, a onda prelaze na ulični dio zgrade

Kompletno se obnavlja krovište nad Učeničkim domom u Puli, što u cijelosti financira Istarska županija iz decentraliziranih sredstava. Riječ je o velikom zahvatu, rekonstrukciji nešto više od 900 četvornih metara krova, što će koštati 1,25 milijuna kuna. Posao je na javnom natječaju povjeren pazinskom "Vladimiru Gortanu", a nadzor MOD grupi iz Pule. Gradilište je otvoreno početkom srpnja, a prema ugovoru, Dom bi pod potpuno novim krovom trebao biti za četiri mjeseca, ako ih posluže vremenske i druge prilike.

Sljedeća je fasada

- Otvaraju dio po dio krova, upravo radi eventualnih vremenskih neprilika. Dvadeset sam godina ravnateljica Učeničkog doma, koji postoji 72 godine, od 1948., a zgrada je zidana 1886. i, prema mojim saznanjima, krovište je originalno! Krov iznad Osnovne škole "Tone Peruško" je mijenjan, ali kod nas nije nikada i svi smo presretni što je napokon počela obnova. Naravno da nam je prokišnjavalo. Već četiri-pet godina imamo spreman troškovnik, ali je trebalo osigurati sredstva, jer je velik iznos u pitanju. Triput je ponavljan natječaj, zbog naglog skoka cijena građevinskih radova trebalo je iznaći dodatna sredstva, kaže Milica Meštrović, ravnateljica Doma.

Sad kad ih je krenulo, čini se da neće stati na krovu. Ravnateljica najavljuje obnovu kompletne fasade. Ove godine sanirat će unutarnji dio vanjskog plašta zgrade, za to su već osigurali novac iz vlastitih sredstava, iz viška prihoda od prošle godine, a onda slijedi ulični dio zgrade. U tom, dvorišnom dijelu, kaže ravnateljica Doma, najugroženiji su bili osnovci iz susjedne škole, koji tu provode odmore, pa je to sada prioritetno. Već u doba zatišje, dok nije bilo nastave radi korone, počelo je i unutarnje uređenje Doma, sanitarnih čvorova, soba, kuhinje, da spremni dočekaju novu školsku jesen, a sve se može pratiti i na njihovoj novoj web stranici (https://www.ucenicki-dom-pula.hr/).

Mjesta za 22 srednjoškolca

Učenički dom nedavno su napustili zadnji korisnici, desetak maturanata koji su tijekom lipnja ovdje pripremali i polagali ispite iz državne mature. Prijave za smještaj u narednoj školskoj godini zaprimaju se 23. i 24. srpnja, dokumentacija se može slati i online, a upisi su 27. i 28. srpnja. Mjesta ima za 22 srednjoškolaca, što djevojaka što mladića, a ravnateljica očekuje, kao i svih godina do sada, puno više zahtjeva. Po tradiciji, polovica njihovih korisnika su učenici Medicinske škole, a slijede i druge strukovne škole, od Ugostiteljske, Strukovne, do Umjetničke.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater