IMA 60-ak KOŠNICA

BOGDAN KOMPARIĆ - OD MESARA DO PČELARA: Ne moreš uzgajati pčele ako ih ne voliš, ni to biznis, to je ljubav


"Pčela ne krepa, ona umre. Ona nije insekt, već domaća životinja. Ne moreš uzgajati pčele ako ih ne voliš, ni to biznis, to je ljubav", priča nam Bogdan Komparić, poznati pulski mesar i vlasnik mesnice Compari, u ruci grijući dahom jednu od obamrlih pčelica. Ugrijana, polako dolazi k sebi i vraća se u košnicu. Prve zrake sunca zbunile su pčele i one već počinju izlaziti iz košnica, priča nam, dodajući da se nada kako ih neće iznenaditi neka jača zima. Prvi med od svojih kranjskih pčela očekuje krajem svibnja.

 Uživa u miru

Na spomen imena Compari većina će Puljana odmah pomisliti na ukusne suhomesnate proizvode - od kobasica i salamina do pršuta. No, vlasnik ove pulske tvrtke, koja uspješno posluje od 1993. godine, ima i hobi - pčelarstvo. Na svom posjedu u blizini Vodnjana, uz sušionicu mesa, ima i pčelinjak koji broji 60-ak košnica.

- Od vajk sam mesar, no kada sam bija mali sam stija imati pčele. Ima ih je moj susjed kemu sam vajka smeta, stalno sam bio poli njega kad je ništo oko njih dela, kada je vrca med. Nisu imali tako male rukavice pa bi mi ruke zavezali u terliš, a na glavu stavili šiljar, prisjeća se Komparić svoje mladenačke želje koja je prije osam godina postala stvarnost.

Najprije je, priča nam, krenuo s tri košnice. Dolazio bi u Vodnjan, sjeo i uživao u miru, gledajući svoje pčele kako izlijeću i ulijeću u košnice, vrijedno skupljajući pelud i stvarajući jednu od rijetkih stvari koje čovjek još uvijek ne može stvoriti umjetnim putem - med. Nektar zdravlja koji stavljamo u čaj, ne razmišljajući koliko se truda nalazi iza te jedne žličice.

Broj košnica je s godinama povećavao. Većinu vremena pčele provode u Vodnjanu, na parceli s pogledom na Brijune, a ljeti, kada je u Istri sušno i previše toplo, Kompari ih vozi na ispašu u Liku.

Poučava nas da u jednoj košnici može živjeti i do 50 tisuća pčela koje daju od deset do 15 kilograma meda. Sve u svemu, na njegovom ih je polju više od milijun.

 Salamin s medom

- Nema ovdje u Istri velikih ispaša, ali med je prvoklasan, aromatičan i kvalitetan zato što je medonosno bilje jako raznoliko, veli nam Komparić te dodaje da se i po pčelama vidi da se klima mijenja. Vrijeme utječe ne samo na životinje, već i bilje pa je sve manje meda od bagrema, kestena, a sve više meduna, kojega nekada u Istri nije bilo puno. Medun je pak med kojega pčele ne rade od nektara, već od medne rose koja je produkt metabolizma lisnih uši.

No, Komparić ne bi bio Compari kada svoju profesiju ne bi pokušao sljubiti sa hobijem pa se tako u "njegovoj kužini" upravo kuha recept za novi salamin. Pogađate s čime - naravno, s medom. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter