U ČETVRTAK U CENTRU GRADA MIMOHOD SJEĆANJA

Bijeli baloni i ruže u spomen na nevine žrtve Srebrenice


Ove godine, povorci će se pridružiti i književnica, umjetnica i slikarica iz Sarajeva Senada Kadribašić koja je, kako nam je kazala, osmislila svojevrsni performans koji će se održati u simbiozi s mimohodom

 

Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Pule, u suradnji s Vijećem Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, Vijeća općina i gradova Istarske županije te bošnjačkih udruge zajednički organiziraju za sutra Mimohod sjećanja na stradale žrtve genocida u Srebrenici. Kako su danas na konferenciji za novinare pojasnili Almira Raimović, predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednica Grada Pule, i Muhamed Muratagić iz Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, mimohod 12. srpnja kreće u 19 sati na Narodnom trgu (kod gradske tržnice) gdje će se podijeliti prigodne majice i bijeli baloni.

Vrijeme ne umanjuje bol

- Povorka će zatim krenuti prema Zlatnim vratima i ulicom Sergijevaca prema Forumu. Ispred Komunalne palače i Augustovog hrama održat će se prigodni govor, a zatim u sjećanje na žrtve pustiti bijeli baloni u zrak. Djeca iz KUD-a "Bosna" s gradske rive u more će baciti 23 bijele ruže, kazala je Raimović i dodala da vrijeme ne može umanjiti bol na stradanja, a mimohod će se održati se pod motom "Da se ne zaboravi i nikada nikome nigdje ne ponovi".

Ove godine, povorci će se pridružiti i književnica, umjetnica i slikarica iz Sarajeva Senada Kadribašić koja je kako nam je kazala, osmislila svojevrsni performans koji će se održati u simbiozi s mimohodom.

- Žene u mimohodu nosit će dugo svileno platno oslikano s 11 grupacija cvijeća, a sama izložba nosit će naziv "Neka nam majke više nikada ne traže svoje nestale i ubijene. Neka nam budućnost donese samo sreću i cvijeće", kazala je Kadribašić dodajući da platno simbolizira stradanje, ali i način na koji su se žene Srebrenice borile za svoja prava, da se zločini nikad ne zaborave, a zločinci procesuiraju.

Počast nevinim žrtvama

Osim izložbe, kazala je, ona će na Forumu pročitati dio iz svoga romana "Berlinska zavjesa" koja govori o obitelji koja nakon rata odlazi u Europu tražeći sretniji život, ali sa sobom i dalje nosi rat i stradanja.

Manifestacija je financirana od strane Savjeta za nacionalne manjine i Grada Pule, Grada Vodnjana, Općine Medulin i Fažane. Manifestacija "Srebrenica 23" odavanje je počasti stradalim nevinim žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine i podsjetnik da se takvo što nikada više nikome ne dogodi. Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno više od 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater