I PRIJE PROPASTI ULJANIKA

Arena trikotaža, Mljekara, Puljanka, Istra, Astra, Bojoplast, Tiskara, Mehanika… SVE JE PROPALO!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Mislim da često podcjenjujemo naše poduzetnike, ostalo je puno više od tvornice stakla i cementare. Postoje i dalje mnogi gospodarski subjekti i cijeli niz značajnih srednjih i manjih tvrtki i poduzetnika koji šute, rade svoj posao, zapošljavaju ljude. Itekako vjerujem u njih i siguran sam da i Pula i Istra imaju upravo u njima veliku snagu za napredak, kaže Valter Drandić* Pula se ne može pretvoriti u Silicijsku dolinu, ali ne smije biti ni mjesto koje će živjeti samo dva do tri mjeseca ljeti. Pula mora biti nešto što je Tehnomont danas, smatra Damir Kajin

 

 

Arena trikotaža, Puljanka, Istra veletrgovačko, tvornica cipela Astra, Bojoplast, Siporex, Mljekara, Tiskara, Istragradnja, Mehanika,….Mogli bi nabrajati u nedogled jer popis je podugačak. Nekad uspješne tvrtke s velikim brojem zaposlenih koje su kvalitetom i stručnošću konkurirale na tržištu i tako doprinosile razvoju Pule, propale su i zauvijek su izbrisane. Napušteni pogoni podsjetnik su na neka bolja vremena kada je industrija cvjetala, a s odmakom od dvadesetak godina, nedavnim kolapsom Uljanika i propašću brodogradnje, Pula je vjerojatno stavila i posljednji čavao u lijes ozbiljnoj industrijskoj proizvodnji kakvu je nekad imala.

Još davne 1920. godine u Puli se podižu prvi pogoni tvornice cementa i lokota, a do početka Drugog svjetskog rata otvaraju se tvornice za proizvodnju konopa, zastava i preradu katranskih smola, elektromlin sa silosom i moderna mljekara. Industrijska proizvodnja hranila je tisuće i tisuće obitelji, a onda se pretvorbom i privatizacijom kao kula od karata, malo po malo sve počelo urušavati.

Kvazi tajkuni

Pojavili su se razni kvazi tajkuni, dečki u odjelima, upitno obrazovani koji preko noći postaju veliki menadžeri i direktori, a pod patronatom politike, mic po mic halapljivo kreće lagana, ali sigurna propast proizvodnje. Nije Pula izoliran slučaj, obrazac je to koji se može preslikati na cijelu Hrvatsku. Samo u središtu Pule nadomak Rive prije četrdesetak godina radile su mnoge tvornice. Sve su uništene - tvornica obuće Astra, Tiskara i Arena trikotaža. Uništen je i Uljanik, perjanica brodarske industrije u Hrvatskoj, i tu je nestalo na tisuću ranih mjesta.

Ima li Pula ikakve šanse u budućnosti pokrenuti novi industrijski val ili je ta priča trajno završena, pitali smo bivšeg gradonačelnika i predsjednika županijske Skupštine Valtera Drandića. Odmah na početku upozorio je na netočnost u konstataciji da je on bio "pulski gradonačelnik u vrijeme kad su brojne tvrtke nestale" jer, kako je rekao, u njegovom mandatu niti jedna tvrtka nije uništena.

- Uljanik nažalost nikada nije bio integriran u tkivo Pule i Istre na način kako se to danas pokušava prikazati. To je uvijek bio zatvoreni svijet za sebe i sam sebi dovoljan, a Pula je podmetnula leđa uvijek kada je bio u problemima. Ja sam jedan od onih koji su još prije više od dvadeset godina, pa do dan danas govorili da se Uljanik mora otvoriti, srušiti zid, stvoriti stotine sposobnih i tržišno konkurentnih gospodarskih realnosti koje neće ovisiti samo o brodu. Ako je stvarno postojala ta snaga, ona je trebala naći svoj put u gospodarskom razvoju Pule i Istre neovisno o brodogradnji. To nikada nije napravljeno, ne zbog politike, već zbog zatvorenosti Uljanika unutar samog sebe. Dobro je da su razvoj Pule i Istre, ne podcjenjujući značaj Uljanika, kreirali mnogi drugi sposobni ljudi koji su pronašli i razvili cijeli niz drugih djelatnosti koje funkcioniraju i razvijaju gospodarstvo Istre, industrijsku i drugu proizvodnju na novim temeljima i vrhunskim tehnološkim dostignućima, rekao je Drandić.

Odgovornost

Pitamo ga što je dovelo do propasti nekad uspješnih tvrtki-splet okolnosti, politika, neznanje, gramzivost? Drandić smatra da se to ne može generalizirati.

-Različite su situacije. Promjene su bile velike i nisu se svi uspjeli prilagoditi novim uvjetima. Ono što mogu sigurno reći je da je lokalna i regionalna politika u Istri stalno davala i dan danas daje podršku gospodarstvu i svim svojim programima i mjerama podržava razvoj gospodarskih subjekata kolikogod je to u njezinoj ingerenciji, ističe Drandić. Na pitanje kako to da nitko nikad nije odgovarao zbog gašenja uspješnih firmi i tisuće i tisuće otkaza, kaže da na to pitanje on ne može dati odgovor.

-Mislim da često podcjenjujemo naše poduzetnike, ostalo je puno više od tvornice stakla i cementare. Postoje i dalje mnogi gospodarski subjekti i cijeli niz značajnih srednjih i manjih tvrtki i poduzetnika koji šute, rade svoj posao, zapošljavaju ljude. Ja itekako vjerujem u njih i siguran sam da i Pula i Istra imaju upravo u njima veliku snagu za napredak, zaključuje Drandić.

Destrukcija

Njegov bivši stranački kolega Damir Kajin smatra da gašenje Uljanika nije kraj za Pulu, no najveći istarski grad sa i bez Uljanika, nikada više neće biti isti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum