NAJNOVIJERADIONICA O "ZELENIM PLAŽAMA"

Ako uništimo okoliš, nema ni turizma


U sklopu projekta Interreg Mediteran Mitomed+, koji se odvija pod kapom Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, u hotelu Floresu održana je proteklog tjedna radionica pod nazivom "Pokazatelji održivog turizma obalnih turističkih destinacija".

Raspravljalo se tijekom dva dana o konkretnim primjerima korištenja, tumačenja i upravljanja podacima vezanim uz turizam i implementaciji modela "Zelene plaže". Predstavljeni su pritom primjeri iz talijanske regije Toskane, španjolske Katalonije, s Cipra i iz Istarske županije gdje se model "Zelenih plaža" već testira i implementira. Pritom je drugog dana sastanka organiziran studijski posjet Labinu i tamošnjoj plaži Girandella u Rapcu gdje se isprobava ovaj model.

Radionici je prisustvovalo ukupno 48 sudionika i to predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, Ministarstva turizma, turističkih zajednica i hotelskih poduzeća te partneri u projektu iz Toskane, Cipra, Andaluzije, Katalonije, Belgije i Francuske. Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković istaknula je da je cilj županije poticati modele održivog razvoja turizma. Ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban naveo je kako je tema održivog razvoja turizma strateška u budućim znanstvenim istraživanjima u njihovoj instituciji, a prema Strategiji znanstvenih istraživanja u području društvenih znanosti u idućem petogodišnjem razdoblju.

Zadatak okruglog stola pod naslovom "Upravljanje podacima u cilju održivog razvoja turizma", koji je moderirala Kristina Brščić iz porečkog Instituta, bio je predstaviti pokazatelje koji mogu biti osnova za donošenje informiranih odluka u turizmu. Maria Luisa Mattivi iz Toskane prezentirala je dinamiku aktivnosti na razini projekta te istaknula kako je projekt završio fazu testiranja te slijede aktivnosti koje obuhvaćaju transfer znanja. Naime, definirana 33 pokazatelja koji obuhvaćaju sociološke, ekonomske i okolišne pokazatelje javno su dostupni na otvorenoj platformi koju je prezentirala Ana Moniche iz tvrtke Turismo Andaluz iz Španjolske te pozvala sve da je koriste, budući da je besplatna.

Okrugli stol pod nazivom "Zelene plaže" moderirala je Danijela Poljuha iz porečkog Instituta, a započeo je predstavljanjem Nacionalnog programa upravljanja i uređenja morskih plaža koji je predstavila Mirella Benedicta Staraj iz Ministarstva turizma. Predstavljene su zatim zelene plaže u Istri - Gradsko kupalište u Poreču, Karpinjan u Novigradu i Girandella u Rapcu, a zatim su to učinili predstavnici iz ostalih devet partnera iz šest zemalja na Mediteranu.

Vodeći je partner talijanska regija Toskana odakle ističu kako je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta poboljšanje politike upravljanja turizmom. Naime, gospodarske aktivnosti mogu imati utjecaj na prirodnu i kulturnu baštinu, stoga je potrebno razvijati strategije održivog razvoja turističkog sektora. Pravi je izazov uskladiti konkurentnost i održivost koja je, posebice iz ekološkog i društvenog stajališta, važna za turizam. Ako uništimo okoliš, nema niti turizma. Stoga se pribjeglo i kreiranju modela zelene plaže - ekološke, održive, rekreacijske plaže koja implementira aspekte održivosti, štiti okoliš i biološku raznolikost. U četiri zemlje do sada je otvoreno ukupno 12 zelenih plaža. Projekt je počeo lani 1. veljače i traje do kraja siječnja 2020. godine. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam