DAN U ROVINJSKIM BRAJDAMA

FOTO / Neuobičajeno rana berba grožđa, jer nikad prije malvazija nije bila tako pripravna

| Autor: Glas Istre


Krenule su prve berbe grožđa na istarskom poluotoku! Na Rovinjštini, plodorodnim vinogradima čuvenog vinara dipl.ing agronomije Jurja Mastilovića s trsova na brežuljku Collis početkom tjedan tijekom dva dana već su p(r)obrani grozdovi sorte malvazija.

Ovo je bilo neuobičajeno rana berba grožđa, najvjerojatnija prva u Istri, ali nikad prije malvazija nije ni bila tako pripravna za berbu.

Ritual sjedinjenja sa zemljom

Kod istarskog je čuvenog vinara mlađe generacije Jurja Mastilovića iz Rovinja, vlasnika vinarije "One Hill and Collis oil", unatoč napornom radu, berba grožđa uvijek vrijeme velike radosti. Tako je bilo i u ponedjeljak i utorak ovoga tjedna, kada su se u ranim jutarnjim satima u njegovim vinogradima na brdašcu Collis okupili prijatelji i obitelj te krenuli u prvu berbu rane sorte grožđa malvazije. Čak 16 berača došlo je dati "jednu ruku" prijatelju da napuni kašete sočnim grozdovima. Stigli su iz Pule, Umaga, Rovinja, Bala i dalekog talijanskog Bergama. Sunce je nesmiljeno pržilo, ali među beračima je odzvanjao smijeh i čakula, dok je zrakom palucao oblačić slatkog mirisa zrelog grožđa u velikodušnom okruženju prirode.

(Side hustle media)(Side hustle media)

Vični i motivirani berači djelovali su kao da s lakoćom podnose žegu. S užitkom su se kretali između redova loza i brižljivo rukama skidali grozdove te punili i slagali kašete na mali traktor kojim je upravljao Juraj.

- Danas je berba grožđa postala znatno više od pukog branja grožđa. To je jedinstven način sjedinjenja sa zemljom i sudjelovanja u najuzbudljivijem putovanju od zrna zrelog grožđa do nastanka vina. To je svojevrsni ritual koji spaja tradiciju i strast autentičnog iskustva. Doživjeti berbu u ovo digitalno doba, znači za vinoljupce otkrivanje vina na izvoran način i ovakav bi pristup trebalo bolje iskoristiti za uzbudljiv poljoprivredni turizam, komentira mladi vinar.

A berba grožđa, kao jedinstven događaj u prirodi, nudi još jedno tradicionalno iskustvo. Stapa se i s gastronomskom kulturom podneblja gdje se bere. Pa su se tako, nakon šest sati berbe, vidno raspoloženi Jurjevi berači, nakon prve runde pobrane malvazije, oko 13 sati, okupili za stolom u debeloj hladovini pod trijemom na terasi rustikalne vinarije gdje sve odiše daškom prošlosti.

Pauza za "seljačku užinu"

Dok se kapuz s jarušicom krčkao na peći, Juraj je neumorno traktorom dovozio kašete grožđa malvazije iz vinograda u vinariju gdje je prešanjem započeo proces proizvodnje vina. Točile su se prve kapi božanstvenog nektara mošta.

Dotle je veselo društvo za stolom započelo s uživanjem u "seljačkoj užini", a žeđ su gasili rashlađenom malvazijom. Ispijala se ona svježa malvazija s mineralnom vodom i odležana etikete Vita koja nosi ime po Jurjevoj sedmogodišnjoj kćeri Viti.

(Side hustle media)(Side hustle media)

Na stol su se donosila domaća jela, proizvodi lokalnih proizvođača. Bila je to prava trpeza autentičnih istarskih okusa i jednostavnosti, doživljaj koji sljubljuje drevnu kulinarsku tradiciju i razigrani duh jedinstvene vinarije Collis. Glad je vrag i sa stola su brzo planuli pršut i kobasice iz kućne radinosti Mastilovićevih, kao i kozji sir spravljen od Jurjeve sestre Laure i šogora Marka, na imanju zaseoka Jural pored Limskog kanala, gdje se bave kozarstvom.

Nakon slasnih zalogaja predjela prešlo se na "seljačko" glavno jelo, baš onako kako rabi u kampanji. Pljukanci, kapuz i jarušica, koja je bila Markov i Laurin dar Jurjevim beračima. Inače, za informaciju neupućenima, jarušica je najslasnije i najsočnije meso dobiveno od jalove koze.

Svaka berba grožđa priča neku svoju priču koju vrijedi poslušati te ispijati kao čašu po čašu vina, pa tako i ova Jurjeva berba 2025. Od berača Angela Riccardija koji živi ljeti u Balama, a ostatak godine u Bergamu doznajemo njegovu priču i što ga je privuklo u Jurjev vinograd u berbu grožđa.

Priča Angela iz Bergama

- Pa prije svega dobro društvo i domaćin. Zato sam već treću godinu zaredom kod Jurja. U berbi svi berači, ali i ljubitelji dobroga vina, mogu otkriti vrijednost zemlje i poljoprivrednog rada. Uživati u autentičnom i zabavnom dugopamtljivom iskustvu. A za ručkom se družimo kao velika familija koja se nekad okupljala nakon berbe za stolom. Kuhinja je tako jednostavna i zdrava težačka koja krijepi nakon napornog rada, ističe dojmljivo Angello.

Za taj ukusni finalni dio berbe najzaslužniji su bili Jurjeva supruga Sanja, majka Carmen, otac Mirko i "privatni kuhar" vinarije Kajo, poznat u Rovinju i nadaleko upravo po tom nadimku. I dok veselo društvance dogovora nastavak berbe malvazije za sutradan, pridružuje im se Juraj. Dijeli s nama utiske iz vinograda i upoznaje nas zašto je tako rano ove godine krenuo s berbom rane sorte malvazije.

(Side hustle media)(Side hustle media)

- Mi inače beremo prije ostalih u Istri, ali ovogodišnja berba krenula je neočekivano ranije i sigurno smo među prvima u Istri, ako ne i prvi, jer smo startali 18. kolovoza. Moji su vinogradi smješteni na predjelu zvanom Sarižol, na tri hektara krševitih padina brežuljka Collis, nadomak vinarije Collis, na nadmorskoj visini od 96 metara, i redovi trsova nižu se na jugozapadnoj strani. Izloženi su najjačim zrakama sunca i zrna grožđa dozrijevaju ranije, što zahtjeva i ranu berbu. Grožđe je ove godine izrazito zdravo i optimalnih je vrijednosti, šećera, kiselina i PHA, što je savršeno za kvalitetno vino malvazije. Ove je godine bilo dosta sunčanih dana, ali i kiše. Zato je berba znatno bolja nego lanjska, koja je bila izrazito sušna. Ova je godina Bogom dana. Već ovaj prvi dan pobrali smo tri tone malvazije. Najveću podršku u bavljenju vinarstvom i samom procesu proizvodnje vrhunskih vina, osim roditelja, pruža mi kolega ing. vinarstava Alessandro Cafolla, stalni zaposlenik u vinariji, naglašava nasmiješeno Juraj te dodaje da se berba malvazije nastavlja i sljedeći dan, a kroz tjedan - dva kreće s berbom sorti merlota, pa terana i caberneta sauvignona nešto kasnije.

Spoj tradicije, ekologije i tehnologije

Juraj, kao što smo već uvodno naveli, spada u generaciju mladih istarskih vinara koji promovira Rovinjštinu i Istru svojim odličnim vinima. U svojoj proizvodnji spaja tradiciju i inovaciju, ali treba istaknuti da proizvodi vina kompletno na prirodan način. Pred tri godine, 2022., na Vinistri je proglašen šampionom festivala, okitio se zlatnom medaljom za vino etikete Rosé Collis. Međutim, Juraj nerado sudjeluje na natjecanjima, već češće promovira svoja vina po raznim lokalnim sajmovima, jer je dosljedan svojoj filozofiji proizvodnje.

(Side hustle media)(Side hustle media)

- Uspijevamo sve prodati na kućnom pragu i po restoranima Rovinjštine. Cilj mi je proizvoditi kvalitetna vina koja izražavaju terroir, dovesti posjetitelje u autentičan prostor vinarije kojima ću, uz edukativnu priču o procesu nastanka vina, ponuditi degustaciju kako bi uronili u vinsku kulturu Istre. Želja mi je da dožive na osebujan način našu tradiciju i moju vinarsku praksu koja poštuje ekosistem proizvodnje. U mojoj vinariji će naučiti kako dobro funkcioniraju tradicija i tehnološka inovacija. Tu će iskusiti da su i vina iz, nazovimo ih, malih vinarija jednako visokokvalitetna kao i ona velikih vinara koji znatno više ulažu u reklamu svojih etiketa, tako da i male vinarije predstavljaju pravi simboli izvrsnosti u Istri, svjetskoj regiji vina. Prvenstveni mi je cilj omogućiti posjetiteljima da dožive naše kulturno nasljeđe, osjete u vinariji tu jednostavnu domaću atmosferu, iskuse svu ljubav i brigu koja se ulaže u svaku bocu vina, zaključuje skromni Juraj, kojega je visoka ekološka svijest dovela do takvog razmišljanja te jedinstvene ponude u vinarskoj praksi.

(Side hustle media)(Side hustle media)

Na taj način i sama berba grožđa u Jurjevim vinogradima postaje primjer kako prirodna čarolija, tradicija i inovacija mogu funkcionirati zajedno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama