"Zlato za odvažne"

AIRSOFT SUSRET Američka vojska oslobađa Vižinadu


Tijekom subote koja je pred nama snage američke vojske oslobađat će Vižinadu od njemačkih trupa. Zapravo radi se o airsoft susretu i uprizorenju teme iz filma "Kelly's Heroes - Zlato za Odvažne" koji je 1969. sniman u Vižinadi.

Promicanje kulturne baštine

- Ideja za susret od zajedničkog je interesa za promicanje i očuvanje kulturne baštine, a cilj manifestacije je oživjeti kulturnu i turističku ponudu Vižinade tijekom listopada, kaže Tin Veljković, glavni organizator susreta, koji je dodao da se susret održava uz potporu Općine Vižinada.

Susret započinje danas, u večernjim satima koncertom Limene glazbe Zajednice Talijana općine Vižinada. U subotu, 13. listopada, od devet sati u Kući Maraston održat će se izložba antiknog naoružanja u vlasništvu privatnih kolekcionara. Usporedno s izložbom provodit će se uprizorenje teme iz filma "Kellys heroes". Radnja ove ratne komedije, redatelja Briana G. Huttona u kojoj su glavne uloge igrali Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Carroll O'Connor i Donald Sutherland smještena je u, od Nijemaca okupirani francuski gradić Clermont, kojeg u filmu predstavlja Vižinada.

Mračni dio povijesti

Uprizorenja scena iz filma započet će u subotu oko devet sati, a potrajat će do večernjih sati kada će završiti cijela manifestacija. Uprizorenje će se sastojati od dva dijela.

- U prvom će se predstaviti život u okupiranom Clermontu, a kako bi posjetiteljima pružili što bolji uvid u taj mračni dio povijesti, izabrali smo temu života žitelja, vojnika i oficira u gradu, a posjetitelji će moći slobodno šetati gradom, dok vojska i statisti obavljaju svoje dužnosti, pojašnjava Veljković.

U drugom dijelu uprizorenja, koji će započeti oko 13 sati, uprizorit će se napad 35. američke pješačke divizije na Clermont, odnosno Vižinadu. Bitka će potrajati oko jedan sat, a publika će moći pratiti ulične borbe između Amerikanaca i Nijemaca. U borbi će se koristiti replike oružja, bombi, mina, vozila i zvučni efekti u skladu s razdobljem u kojem se bitka odvijala.

Na susretu se očekuje stotinjak igrača airsofta i reenactera iz Slovenije, Slovačke, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Engleske. Osim igrača očekuje se i veći broj gledatelja koji će moći uživati u ovom zanimljivom uprizorenju koji za organizatore predstavlja veliki logistički i scenografski pothvat. Uz uprizorenje filmske bitke program će popratiti i drugi sadržaji koji će zacijelo zainteresirati namjernike koji su voljni istražiti Vižinadu i svojom sudjelovanjem u uprizorenjima doživjeti ovaj lijepi gradić u 40-tim godinama prošlog stoljeća. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini