PULA OČITAVA, RIJEKA NAPLAĆUJE

Puljanin Bruno Dorić (84) previdio sitna slova; Dobio opomenu mada je bio u preplati. Krivo protumačio račun za struju pa PLATIO 1.707 KUNA, A NIJE TREBAO


Ispostavilo se da je Dorić krivo protumačio traženi šestomjesečni obračun, odnosno pripadajuću uplatnicu i nije uzeo u obzir da na obračunu (doduše sitnim slovima) piše da na dan izdavanja računa preplata iznosi čak 1.169 kuna. Stoga je uplatio sve mada to nije trebao i tako je zapravo pozamašno preplatio svoju potrošnju

 

Bruno Dorić, 84-godišnji Puljanin koji živi u Štinjanu, muku muči već mjesec dana s računima za struju. Iako je, kako nam priča, uredno plaćao svoje račune za potrošenu električnu energiju, krajem siječnja stigla mu je opomena na 522 kune. Siguran da nema dugova, pokušao je razjasniti u čemu je problem pa je na šalteru u Elektoristri dobio obračun od rujna do veljače te uplatnicu na 1.707 kuna. To je sve, od svoje mizerne mirovine od 2.800 kuna, prekjučer platio u strahu da ne bi ostao bez struje ili, još gore, sjela mu neka ovrha.

Sam obračunavao

No, on tvrdi kako je takav dug nemoguć zato što se na kraju svakog obračunskog razdoblja uvijek pokazalo da je čak i preplatio iznose. Iz pojašnjenja opomene koje je zatražio i dobio iz HEP Elektra - Službe za javnu opskrbu Rijeka, ali i Dorićevom priznanju, dio problema leži u tome što je on godinama sam obračunavao koliko je potrošio i takve iznose plaćao, a ne one koji su bili na uplatnici.

- Nitko mi nije rekao da moram napraviti ugovor za to, ja bih svaki mjesec uzeo stanje, obračunao potrošnju, dodao sve naknade koje treba, prekrižio njihov i stavio točan iznos koliko sam potrošio i to platio na šalteru Elektroistre kod tržnice. No, problemi su očito nastali kada su uplatnice počeli slati iz Rijeke, veli nam Dorić očajan što je tako veliko dugovanje morao podmiriti od svoje mirovine te ga je to jako potreslo.

- Mene zanima kako se od listopada do sada mogao nakupiti takav dug ako sam ja sve uredno plaćao, pita se Dorić i pokazuje pojašnjenje opomene u kojoj piše da je dug nastao jer nije plaćen iznos koji piše na uplatnicama i on je 30. siječnja iznosio 605,19 kuna.

"Provedeno je programsko i poslovno odvajanje HEP Operatora distribucijskih sustava i HEP Elektre pa HEP ODS održava i očituje mjerna mjesta, a HEP Elektra izdaje račune. U Vašem slučaju, s obzirom da se prilikom podmirivanje troškova za utrošenu električnu energiju ne pridržavate zadanih iznosa računa i mjesečnih novčanih obveza već vršite proizvoljne uplate, došlo je do mimoilaženje u iznosima izdanih računa i zaprimljenih uplata", uputili su Doriću pojašnjenje iz Službe za javnu opskrbu Rijeka.

Objasnili mu

-U našoj Elektroistri su mi objasnili gdje sam griješio i sada ću moći sam očitavati, no i dalje mi nije jasno zašto su mi dali da sve to moram platiti kada sigurno nisam toliko potrošio, buni se Dorić ne shvaćajući odakle odjednom toliki manjak. "Ma to je kriminalno, bolestan sam i star, a sve ovo mi samo diže tlak, uredno plaćam sve svoje račune, ali tražim da platim ono što sam potrošio", zaključuje naš sugovornik. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of