pulska tržnica

Magloviti prosinac, šarena ponuda i paprene cijene na pulskoj tržnici i ribarnici

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


 U ovim kratkim, maglovitim i vlažnim prosinačkim danima najskuplji artikli na pulskoj tržnici su crveni radič i pojedine vrste povrća iz zimskog asortimana, dok se na ribarnici rijetko što može pronaći ispod deset eura. Kalamari i škampi već su odavno luksuz, a i običnija riba traži dublji džep. Narodni trg u Puli djeluje prigušeno, gotovo pospano, no prosinac takvu atmosferu nosi sa sobom. Hladnoća je relativna, tjedan bure je iza nas, a ponovno su zavladali južni vjetrovi, jugo, oštro i lebić, s jugom kao glavnim akterom. Vuneni kaputi vraćeni su u ormare, a na sceni su kabanice, baloneri i laganije jakne. I opet se poteže tema klimatskih promjena, nema prijelaznih godišnjih doba, ljeto se protegne do Božića, zemlja se ne smrzava, a kiša i suša izmjenjuju se bez reda.

Zimski pomidori

Ipak, zimske rajčice i dalje ostaju san, ali sezona crvene paprike još traje i pravi je užitak za ljubitelje pečenja, mariniranja i zimnice. Prosinac na Narodnom trgu nalikuje na listopad, samo s manje svjetla. Nedostaju kesteni i smokve, ali tu su još stolno grožđe, šipci, kaki i mirisne jabuke. Štandovi izgledaju poput slikarske palete, žuta, zlatna, oker, narančasta, crvena i bordo nijanse dominiraju zahvaljujući agrumima, bundevama, crvenom luku, cikli, paprici, radiču i sušenom grahu. Zeleni kupus i lisnato povrće tek blago smiruju bujicu toplih boja.

Tržnica je lijepa i u svojoj pospanosti, ali prodavači su stalno na oprezu jer kratkotrajni pljuskovi dolaze i odlaze bez najave. Cijene su, i zbog vremenskih prilika, osjetno više. Žuti luk stoji dva do tri eura, dok je crveni pet. Kupus se prodaje za euro, cvjetača i krumpir za dva, kelj, špinat, blitva i cikla za tri eura. Slatki krumpir, brokula, romanesco i crni cavolo dosežu četiri eura. Zelena salata i endivija kreću se od tri do četiri, dok je crveni radič najskuplji, od pet do osam eura, a pojedine sorte dosežu i deset. Na akciji su, kao i uvijek, veronski, treviški i rosso tondo.

Narezane bundeve

Bundeve se nude narezane po dva do tri eura za kilogram, komorač stoji sedam, a sušeni grah, pir, ječam i slanutak šest eura po kilogramu. Istarski češnjak prodaje se pojedinačno za dva eura ili u pletenici za deset, iako ga je u ovakvim toplim i vlažnim zimama teško pravilno čuvati.

Na ribarnici, unatoč maglovitom jutru, ponuda je solidna. Vrijeme je za ribu, jer da je bura, ne bi bilo ničega. Ima škombra, oslića, mola, barbuna i švoja, no cijene rijetko padaju ispod deset eura. Posebnu pažnju privlači grdobina od 4,5 kilograma, teška 25 eura, glava za juhu, meso za pohanje. Lignje stoje najmanje 20, a škampi se ne nude ispod 30 eura, potvrđujući da je prosinačka spiza na pulskoj tržnici sve samo ne jeftina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama