Đir po tržnici na Verudi

Vjetar "obukao" prodavače i otpuhao kupce

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Jesen se uvukla u svakodnevicu, a njezin se utjecaj itekako osjeti na pulskoj tržnici na Verudi. I dok je, tijekom našeg obilaska u četvrtak, osjetno zahladilo zahvaljujući i jakom vjetru, prodavači su se već opremili kapama i šalovima, zakopčani do grla u toplim jaknama. Teško je povjerovati da smo se još prije nekoliko dana kupali i sunčali, a sada već biramo prve plodove jeseni.

Žižule i patlidžani

Ponuda je isto prijelazna - između onog što je ostalo od ljetnog voća i povrća i onog što obilježava nadolazeće mjesece. Na štandovima se još uvijek mogu naći šljive, lubenice i grožđe, ali većinom prevladavaju tikve, blitva, tikvice i mladi fažoleti. Posebnu pozornost privlače pozamašne žižule te okrugli manji patlidžani, koji se prodaju po tri eura. Prodavačica nam otkriva da je riječ o novijoj sorti, a najbolje ih je, kaže, pripremiti pohane, uz dodatak jedne fete sira na vrhu.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Na nekim štandovima su se pojavile i mandarine. Kilogram stoji tri eura, jednako kao i jabuke. No, teško je dati precizan pregled cijena jer na mnogim štandovima one uopće nisu istaknute pa se kupci moraju raspitivati kod prodavača.

U ribarnici ponuda ovih dana djeluje skromnije. Prodaju se lice i cipli po šest eura, a nađe se i pokoja švoja, gof te strijelke, dovoljno za dobar ručak.

Unatoč zahlađenju, u obližnjim kafićima i dalje je živahno. Građani koji su navikli sjesti na kavu, čaj ili bićerin uz samu tržnicu i dalje se ne odriču te navike. No, isto se ne može reći i za kupce kojih je znatno manje.

- Turisti su već otišli, poneki se još nađe, ali to je zanemarivo. Ova sezona nije bila ništa posebno, a i sada, kraj mjeseca se osjeti, kupovina i prodaja su slabije. To je uvijek tako, kraj mjeseca, početak mjeseca, tad je najprimjetnije, kaže nam Željka Mutavčić. Na tržnici prodaje u sklopu OPG-a Zohil iz Pomera, koji je već više od 30 godina dobro poznat našim sugrađanima po uzgoju povrtnih kultura.

"Tangice" bez svrhe

- Sada je prijelazno razdoblje, s ljetne robe na zimsku, pa se snalazimo s onim što imamo. Ako smo malo realni, ne možemo niti očekivati neki veći promet. Treba se strpjeti dok ne krene ono pravo pa će onda biti bolje. Ono što očekujemo da će uskoro biti traženo su brokula, karfiol, šenon, kelj i špinat, zimske kulture. Za sada se i dalje najviše prodaju tikvice, nešto paprika, mladi kupus i salata, a blitva je tu cijelu godinu. S tim se čovjek nekako krpa, kaže Mutavčić.

Na pitanje o uvjetima rada na tržnici, posebno o novim tendama, dodaje:

- Postavili su te "tangice" i, vizualno gledano, ljepše izgleda, kulturnije je, civiliziranije. Ali svrhu koju su trebale imati, nemaju. I dalje nam smetaju sunce i kiša. Kad udari jača kiša ili puhne vjetar, sve pada unutra i stolovi se namoče. Ako je lagana kiša, može proći, ali kad je jača i još s vjetrom, onda je problem. No dobro, barem sada izgleda urednije, zaključuje Mutavčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama