(Snimio Zoran Oljača)
Vrijeme je za prve plodove na tržnicama. Proljetna ponuda ide prema ljetnoj i već je u punom zamahu, ali još uvijek nudi sve blagodati kišnog proljeća. Zelenog lisnatog povrća ne nedostaje, no sve je prisutnije i crveno voće koje obožavamo.
Na štandovima još uvijek nalazimo šparoge i druge samonikle proljetne izdanke koji stol čine posebno vrijednim. Jedina sjena na ovoj gastronomskoj idili su cijene. Visoke su, ponekad i pretjerane, dok plaće i mirovine za njima bezuspješno pokušavaju uhvatiti korak. Inflacija se doima kao neravnopravna bitka.
Ovomjesečna zvijezda su trešnje. Na tržnici su tek tjedan dana, ali već izazivaju pozornost. Dolaze iz Dalmacije ili Grčke, no nitko ne pita za podrijetlo. Najvažnije su boja i veličina. Prodavači rado ponude pokoji plod za kušanje, jer znaju da će nas okus lako osvojiti. To su, naravno, vještine zanata. A cijene? Nažalost, previsoke su. Gotovo svi ih prodaju po 10 eura za kilogram, osim jednog štanda s domaćim voćem bez posrednika, gdje su dostupne prve i druge klase, po 10 i 8 eura, ovisno o veličini. Okus im je, međutim, jednak. Trešnje su skupe. Uvijek su bile, pa nas to i ne iznenađuje. Ipak, začudila nas je drskost pojedinaca koji su pokušali naplatiti čak 15 eura za kilogram. Srećom, kupci su to ignorirali. U današnje vrijeme teško je pronaći lakovjerne.
Tržnica obiluje jagodama. Nakon grčkih i španjolskih, stigle su i domaće, s cijenama od 8 do 10 eura po kilogramu, očekivano. Istina, kako dan odmiče i zalihe se smanjuju, cijene znaju pasti, ali nikad toliko brzo koliko rastu. Povrće, pak, cijene ne mijenja lako. Brzo dosegne granicu podnošljivosti i tu ostaje. Pet eura za kilogram mladog luka, pet za bob, osam za cherry rajčice. Sve to potvrđuje da su cijene visoke.
Rukola stoji čak 10 eura, artičoke se prodaju po jedan euro komad, rotkvice po svežnju, šest koromača po kilogramu, a blitva četiri eura. Novi češnjak, izuzetno sladak, stoji između 1 i 5 eura, ovisno o tome kupujete li lukovicu, tri komada ili cijelu hrpicu. Crveni radič je nestao, a zalihe kupusa, cvjetače i brokule su pri kraju. Ipak, pojavljuje se novi kupus po 3 eura za kilogram, a mahune se prodaju po 2 eura za pakiranje od 200 do 300 grama. Naime, teško je procijeniti točnu količinu. Prve tikvice su 4 eura po kilogramu. U svibnju se povrtnjak, tržnica i naš stol boje u trobojnicu: zelenu, bijelu i crvenu. Boje pizze, trobojne riže, fileta orade s rajčicom, češnjakom i radičem te šarenih pilećih jela. Sve nas podsjeća na bogatstvo okusa i mirisa koje donosi hrvatsko proljeće.
(Snimio Zoran Oljača)
Na pulskoj ribarnici bilo je materijala na bacanje. Da kupac ništa i ne kupi, fora je proći preko ribarnice. Na prvom banku odmah odlična ponuda: obor po 40 eura, salpe 10, mol od četiri do osam, a skuša ide po šest eura, za kilogram. Šarag, za kojeg mnogi drže najboljom ribom u Jadranu, prodavao se za 10 eura po kilogramu. Meso šaraga istinska je delicija, jako ukusan i uvijek cijenjen može se pripremiti na više načina. U ponudi su bili i manji škampi po cijeni koja se kretala već od osam eura, a veći su išli za 40 eura, za kilogram.
Turisti, koji su ipak samo gledali, mogli su pronaći i velike, argentinske kozice za koje je trebalo izdvojiti osam eura za kilogram. Za one koji se ipak drže domaće ribe tu su nam bile dobro poznate trlje koje su išle za četiri do šest eura, pišmolj tri, sarun dva do tri eura za kilogram i omiljena srdela za četiri. Lokarda je bila pet eura kilogram, lignje odmrznute 30, a friške 40, pic i fratar između 20 i 25 eura po kilogramu. Lignjuni su se prodavali po četiri do osam eura, muzgavci osam, hobotnica 20, barakuda 10, a grdobina se kreće na uobičajenih 16 eura. Na fete su se nudile tunjevina i gof za 30 eura po kilogramu, dagnje po pet. Bilo je u ponudi i nekoliko jastoga za koje je bilo potrebno izdvojiti od 70 do 80 eura.