(Snimila Doria Mohorović)
Početak srpnja u Puli donio je prave ljetne temperature, a jedino se suncobrani na gradskoj tržnici bore protiv paklenih vrućina. No, unatoč nesnosnoj žegi, pulski markat i ribarnica nisu pusti - štoviše, ima tu i turista, i domaćih, a roba na štandovima je raznolika i šarena kao i uvijek, kako i priliči ljetnoj sezoni.
"Kriminal!", odgovara kroz smijeh prodavačica Marija na pitanje kako je raditi po ovakvom vremenu.
- Zima i proljeće su meni zakon za raditi na tržnici. Sad je pretoplo, više kupuju naši ljudi, turisti dođu, kupe jedan-dva komada i njih troje grizu tu istu breskvu, kaže nam gospođa Marija.
Vruće je i kupcima, a među njima, vidjeli smo prolaznicu kako u jednoj ruci drži vrećicu s voćem i povrćem, a s drugoj lice hladi malim ventilatorom. Hlad je najtraženija roba.
Štandovi su šareni, voće i povrće mami bojama, a cijene standardne ljetne. Rajčice se prodaju od 3 do 5 eura po kilogramu, one veće i mesnatije, volovsko srce, drže cijenu od 4 i 5 eura. Kukuruz šećerac tražen je kao ljetni hit, cijena mu doseže 7 eura za kilogram, a kupci kažu da ga se na tržnici, zbog sočnosti, isplati uzeti više nego u supermarketu.
Nektarine se nude po 5 eura, a one domaće, istaknute kao vinkuranske, čak po 6 eura. Breskve drže cijenu od 4 do 6 eura, šljive po 4, male kruške isto tako. Krastavci, nezaobilazni u ljetnim salatama, prodaju se po 3 eura, mladi krumpir od 2 do 2,5 eura, a dinje po 3 eura kilogram. Na više štandova prodaju se i lubenice, obično po cijeni od euro i pol.
Trešnje su luksuz ove sezone, od 7 do 10 eura kilogram, a smokve, od onih običnih do "super figs", kojih na markatu ima sada već koji tjedan, drže cijenu između 5 i 6 eura. Domaći znaju da se ljeti ne gleda svaki euro kad se kupuju smokve, trešnje ili domaći pomidor, jer, kako kaže jedan od kupaca, to traje kratko i bolje pojesti pravu stvar, nego uvoznu plastiku. Turisti zastanu, snime selfie kraj bresaka, domaće gospođe sa slamnatim šeširima ustrajno biraju najtvrđu dinju i najcrveniju rajčicu, a prodavači, ispod suncobrana i šešira, pažljivo važu kilogram po kilogram.
(Snimila Doria Mohorović)
Na ribarnici nešto skromnija ponuda i nešto manje kupaca, no dovoljno da se pronađe za dobar ljetni ručak. Uz, nazovimo ju, redovnu ponudu, ovog puta su se istaknuli inćuni koji se prodaju po 6 eura za kilogram. Pojavili su se, na zadovoljstvo mnogih, i friški moli po 8 eura, nakon što ih se duže vrijeme nije vidjelo na stolovima ribarnice. Sardele su, kao i uvijek, najpovoljnije, a mogu se naći čak i za 3 eura kilogram. Cijena tune je uvijek gotovo ista - po 20 eura za kilu na svim štandovima, dok se kozice ovih dana mogu pronaći po povoljnijoj cijeni od 15 eura. Kupuju se i pedoći, brancini, kadeli, sve umjereno i promišljeno.