(Foto: HAKASE_iStock)
Lipanj je za maturante mjesec odluka, mjesec stresa, ali i mjesec u kojem se otvaraju vrata budućnosti. Srednjoškolsko obrazovanje polako dolazi svome kraju, a pred tisućama mladih ljudi u Hrvatskoj nalaze se dani koji će znatno oblikovati njihovu profesionalnu i osobnu budućnost.
Riječ je o tjednu u kojem se pišu obavezni ispiti državne mature. Pred maturantima su tri ključna ispita koja su uvjet za upis na gotovo sve visokoobrazovne institucije u zemlji. Radi se o hrvatskom jeziku, matematici i stranom jeziku, najčešće engleskom. To su ispiti koji ne provjeravaju samo znanje iz određenog predmeta, već i sposobnost snalaženja, razumijevanja, analize i izražavanja. Prema kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, datumi pisanja matura su:
- Ponedjeljak, 16. lipnja: Hrvatski jezik (test + sažetak)
- Utorak, 17. lipnja: Hrvatski jezik (esej)
- Srijeda, 18. lipnja: Engleski jezik, A i B razina
- Srijeda, 25. lipnja: Matematika, A i B razina
Ovisno o tome na koju se razinu prijavili, maturanti se susreću s različitim zahtjevima. No ono što je zajedničko svima jest da je ovo tjedan u kojem koncentracija, dobra organizacija i samopouzdanje igraju jednako važnu ulogu kao i sam predmet.
(Foto: Istarsko veleučilište)
Ispit iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi obuhvaća temeljno razumijevanje jezika, pravopisa i gramatike, ali i sposobnost interpretacije teksta, shvaćanja poruka te izražavanja vlastitih stavova u eseju. Također se očekuje određeno teorijsko znanje o književnosti, sposobnost analize književnih djela te izražena stilska zrelost u pisanju. Matematika je mnogima »bauk«, no osnovna razina traži poznavanje temeljnih matematičkih koncepata – rad s razlomcima, postotcima, jednadžbama, funkcijama i geometrijskim pojmovima.
Viša razina uključuje kompleksnije zadatke, više logike i kombinatorike te zahtjeva dublje razumijevanje matematičkih modela. Engleski jezik testira razumijevanje slušanog i pisanog teksta, poznavanje vokabulara i gramatike te sposobnost izražavanja u pisanom obliku. B razina podrazumijeva razinu A2/B1, dok viša razina cilja na B2/C1 prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike. Iako je pred maturantima tjedan pun izazova, dobra je vijest da se trud i znanje koje sada ulože direktno isplati kroz upise na fakultete.
(Foto: Istarsko veleučilište)
Jedan od mnogobrojnih studija u Hrvatskoj čije će klupe na jesen puniti trenutni maturanti jest Istarsko veleučilište. Odaberu li ga mladi bilo zbog visoke zapošljivosti i razine stručnog znanja, bilo zbog kombinacije s blizinom doma i mora, sljedeće su im informacije ključne. Za sve preddiplomske studije Istarskog veleučilišta potrebno je imati završenu četverogodišnju srednju školu i položene obavezne predmete državne mature: hrvatski jezik, matematiku i strani jezik – na B razini (osnovnoj razini). Za studij Mehatronike obavezan je još i izborni predmet Informatika. Za studij Menadžment u gastronomiji i kultura hrane izborni predmeti se ne vrednuju, što ovaj smjer čini dostupnijim širokom spektru učenika. Sve dodatne informacije dostupne su na stranicama Središnjeg prijavnog ureda i na službenoj stranici Istarskog veleučilišta: www.iv.hr. Skenirajte QR kod za izravan pristup web stranici Istarskog veleučilišta:
Studij Mehatronike na Istarskom veleučilištu namijenjen je mladim ljudima koji žele raditi u industriji koja se ubrzano razvija i mijenja. To je spoj strojarstva, elektrotehnike, informatike i automatizacije, a sve više postaje temelj modernog gospodarstva, od pametnih tvornica do optimizacije svakodnevnih procesa.
Već za vrijeme studiranja otvaraju se prilike za rad na stvarnim projektima i izradu onih vlastitih, što stvara veliku konkurentsku prednost na tržištu rada. Jedan takav projekt je i samoploveći robot-brod simpatičnog naziva »JADRANKO«, koji će uskoro prikupljati mikroplastiku iz Jadranskog mora.
Jadranko je nastao u sklopu povelje »Prijatelj mora« koja za cilj ima spojiti inovaciju, ekologiju i obrazovanje. U prvoj, kao i narednim fazama projekta, studenti usko surađuju s istraživačima Centra za istraživanje METRIS Istarskog veleučilišta, uz potporu partnera Infobipa i Calucema. Pored važnog doprinosa zaštiti okoliša, ovo je bila prilika za primjenu tehnologije o kojoj su učili na predavanjima.
(Foto: Istarsko veleučilište)
Budući da su studijski programi kreirani u suradnji s poduzetnicima i poslodavcima, ne čudi da je zapošljivost nakon završetka ovog studija vrlo visoka. Diplomirani mehatroničari s Istarskog veleučilišta lako pronalaze posao u Istri, ali i diljem Hrvatske te Europske unije. Tajna leži u tome što se već u ranim stadijima njihovog obrazovanja prepoznaje kako stručnjaci za upravljanje proizvodnjom, održavanje automatiziranih sustava, projektiranje i programiranje nisu samo potrebni, već su ključ razvoja.
»To je najukusnija vrsta ekonomije« – ovako profesori i studenti Istarskog veleučilišta opisuju svoj studij Menadžment u gastronomiji i kultura hrane. I s pravom. Ovaj jedinstveni preddiplomski program spoj je menadžmentskih znanja, turizma, kulture hrane i lokalne baštine.
Program je razvijen kako bi odgovorio na potrebe istarskog (i hrvatskog) tržišta rada za stručnim osobljem koje razumije gastronomiju ne samo kao hranu, već kao doživljaj, proizvod i ekonomsku kategoriju. Studenti se osposobljavaju za rad u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, kao voditelji restorana, F&B manageri (eng. Food and Beverage – hrv., voditelj odjela hrane i pića), kreatori eno-gastro ponude, promotori lokalnih proizvoda i turističkih doživljaja. Kao i kod studija mehatronike, program Menadžmenta u gastronomiji i kultura hrane na Istarskom veleučilištu kreiran je u suradnji s gospodarstvom. Tvrtke koje su podržale pokretanje ovog studija uključuju Lagunu Novigrad, Maistru, AZRRI, Hrvatsku udrugu turizma i mnoge druge.
(Foto: Istarsko veleučilište)
Praktična nastava ključni je dio programa. Studentima su na raspolaganju laboratoriji Centra za istraživanje METRIS, kao i partneri poput Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ili kuhinjskog praktikuma Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Kako bi po završetku studija i sami znali koje su potrebe domaćeg tržišta rada, studenti odlaze na prakse u vodećim hotelskim tvrtkama poput Maistre, Plave Lagune i Aminessa. Nakon završetka studija, zbog bogatog iskustva koje im se pruža, alumni Istarskog veleučilišta moći će raditi u hotelima, restoranima, turističkim zajednicama, tvrtkama za destinacijski menadžment ili pak pokrenuti vlastiti OPG, vinariju, catering ili agroturizam. Pored potrebnih znanja, ovaj studij ih motivira da ostanu u Istri – ili da iz unutrašnjosti Hrvatske dovedu svoju gastro priču na višu razinu.
Istarsko veleučilište nudi jedinstvenu kombinaciju kvalitete, lokalne povezanosti i praktičnog znanja. Profesori su aktivni stručnjaci u svojim područjima, a male grupe omogućuju da studenti dobiju individualan pristup, realne prilike i jasan put od prve ocjene do prvog posla. Učenje se ne događa samo u učionicama – već na terenu, u laboratorijima, u kuhinji, na sajmovima, konferencijama i stvarnim poslovima. I sve to u srcu Istre, regiji koja već desetljećima zna kako spojiti tradiciju i inovaciju.
Za mnoge mlade Istrijane blizina doma, obitelji i poznatog okruženja igra važnu ulogu. Istra nije samo dom - ona je i prostor bogate tradicije, kulture i načina života koji se odražava i u studijskim programima Istarskog veleučilišta. Za maturante i njihove roditelje koji žele siguran, konkretan i smislen nastavak obrazovanja, Istarsko veleučilište je odličan izbor. Bilo da se odluče za tehnologiju ili gastronomiju, uspjeh im je nadohvat ruke.
*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskim veleučilištem
(Foto: Istarsko veleučilište)