Prisjećanje na školske klupe

Okupili se maturanti koji su prije pola stoljeća završili Tehničku školu

| Autor: Jelena Milović
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Prošlog tjedna bivši učenici Tehničke škole Pula, maturanti 1974. godine, okupili su se kako bi proslavili 50. godišnjicu mature. Na obljetničko okupljanje došlo je 18 učenika, uključujući njihova prvog razrednika. Proslava je započela okupljanjem u 14 sati ispred škole. Planirano je druženje u razredu u kojemu su nekada sjedili, uz prisjećanje na zajedničke trenutke, nakon čega su se uputili na zakusku u restoran Jupiter.

Baza

Bivši učenici Zdenko Bakiš i Boris Modrušan prisjetili su se svojih školskih dana u smjeru strojara (4. S1 razred). Naime, njihov je razred brojao tada 29 učenika, među kojima je bila samo jedna djevojka, a škola se tada zvala Tehnička škola Vladimir Božac. Za razliku od današnjih pet smjerova, tada su postojala četiri smjera: dva razreda strojara, jedan elektrotehničara i jedan građevinara. Iako im se čini da se škola dosta promijenila, njihova »baza« - podrum u kojem su izvodili projekte - ostala je ista.

Prisjetili su se i onih koji nisu mogli doći na ovu obljetnicu. Nažalost, razrednik koji ih je vodio kroz završne godine školovanja je preminuo, dok za neke učenike ne znaju što se s njima dogodilo nakon srednje škole, a neki su i teško bolesni.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

- Ono što sada znamo je da ih je preminulo dvoje ili troje. Neki su bili dijelom razreda, ali su kroz njega samo proletjeli. Bili su jednu godinu pa su negdje otišli. Za neke ne znamo uopće gdje su nestali nakon srednje škole, rekao je Bakiš.

Učenici su se okupljali i prije 50. godišnjice, na manjim proslavama svakih deset godina. Prije deset godina nije bilo preminulih. Nakon završetka srednje škole, neki učenici su otišli na fakultete, dok su se drugi zaposlili u Uljaniku. Šest je učenika, prema informacijama koje imaju, otišlo studirati, od kojih je jedan studirao pravo, a ostali strojarstvo.

Životni put

Zdenko Bakiš prisjetio se svog životnog puta. Nakon srednje škole radio je u Uljaniku, vodio firmu, radio u rent-a-car-u, otvorio privatni posao, prodavao cipele, radio na klimatizacijskim sustavima i na kraju završio u Tehnomontu. Boris Modrušan je nakon srednje škole studirao pravo, bio sudac sedam godina, a potom je postao odvjetnik i osnovao vlastiti odvjetnički ured.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter