KAPITALAC

Borba do iznemoglosti: Kaja Cerovac iz Štinjana podvodnom je puškom ulovio licu od 12,1 kilogram

| Autor: Zoran Oljača


Dvadesetčetverogodišnji Kaja Cerovac iz Štinjana subotnji će događaj, u kojem je podvodnom puškom ulovio ribu licu tešku 12,1 kilogram, pamtiti cijeli život. Unatoč lošem vremenu, jugu i valovima, Cerovac se doslovce, kao u filmu, do iznemoglosti borio s ribom. Mladi nam je Štinjanac ispričao svoju priču.

- Podvodnim se ribolovom bavim otprilike godinu dana, a ono vrijeme prije bile su samo neke igrice. Do sada sam znao uloviti neke manje ribe. Ulov je znao biti od jednog kilograma do dva - kaže Kaja, i u nastavku nam priča kako je došlo do ovakvog za njega značajnog ulova.

- Naletio sam na neku poziciju koja, dakako, ostaje tajna. Već zadnjih nekoliko vikenda na njoj sam zamijetio malo "ljepše" ribe. Preko tjedna radim u građevini, a vikendom idem u podvodni ribolov. Zvao sam tatu koji je lani kupio dva dobra kajaka.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

U petak sam ga zvao i pitao što radi u subotu. Na to mi je on odgovorio da je slobodan. Odlučili smo ići na more. Znao sam da je bilo jugo, da more "valja" te da treba paziti. Uzeli smo opremu, stavili je u kajak i krenuli na more. Oko 15.30 sati bili smo još na plaži. Do pozicije smo se vozili sat vremena. Pristali smo uz obalu, oko kilometra dalje. Izbacili opremu i natovarili na sebe. Potom smo krenuli pješice uz obalu s ciljem dolaska do pozicije. Nakon što sam se obukao u ronilačko odijelo vidio sam da more "valja".

Da je mutno i da se pjeni. Nisam bio siguran hoću li zaroniti, ali pošto sam se već obukao, ipak, sam se odlučio na zaron. Skočio sam u vodu i vidio kako ispred mene prolazi orada od kilograma, ali sam je pustio neka pliva dalje. Bio je to zaron na dubinu od oko pet ili šest metara. Voda je bila mutna. Vidljivost je bila nekih dva metra. Legnuo sam se na dno i nije prošlo niti 10 sekundi kada sam sa svoje lijeve strane ugledao ovu lijepu mrcinu od ribe

Oduševljenje susretom s takvom ribom prepričava dalje naš mladi sugovornik.

- Uperio sam pušku prema njo,j iako nemam baš veliku. Došla je na nekih metar, metar i pol od mene. Pucao sam i kako sam je pogodio napravila je krug, zaokrenula se i pokušala izmaknuti. Povukla je jedno 40 metara špage. U tih nekoliko sekundi, što je meni trebalo da izronim, ona je uz pomoć morske struje vukla, a ja sam plivao u kontru. Kao i valovi, ona se kretala prema otvorenom moru. Lupio sam joj kontru i bilo me jedino strah da nešto ne popuca. Mislim na konopac. Jer to su, znate, sile. Ja sam je vukao, kako kaže tata, jedno desetak minuta, a imao sam osjećaj kao da sam dva sata u moru. Desetak minuta sam je povlačio do plitkog.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Nisam još bio došao do obale jer se između našla jedna stijena. Vukao sam je i potezao dok sam došao do razine gdje mi je voda bila do koljena. Ona je i dalje potezala, a ja sam joj opet lupio kontru i dovukao do sebe. Vidio sam da neće puknuti strijela. Nastavio sam je povlačiti do sebe. Ona je mlatarala. Zagrlio sam je i izvukao vani. Opet sam je malo vratio u vodu i mogu reći da sam toliko bio izmoren da su mi se noge odsjekle - priča nam Cerovac, koji je u ribolovu bio s ocem Miroslavom.

- Oprao me adrenalin, zovem tatu i kada sam je izvukao vani, nožem sam je morao dokrajčiti. Vikao sam tati kako ima 20 kilograma ali nije. Na kraju je imala 12,1 kilograma i ne znam hoću li i kada opet uloviti takvu ribu. To vam je tako jaka riba da mi je trebalo još oko četiri minute. Borbena je. S nožem sam joj jedno pet ili šet puta probo u glavu i to je sve trajalo nekih pet minuta. Kada sam izašao vani iz mora dodao sam je tati i krenula je euforija. Tata me pitao hoću li opet u vodu, ali ja jednostavno više nisam imao snage. Vratili smo se do auta i krenula je fešta.

Inače, moj je tata prvi puta išao samnom. Ja sam mu predložio da ide, da mu ne bude dosadno i da mi pravi društvo. Nakon ovog vikenda rekao mi je da mora kupiti barku. Kada smo došli doma krenula je fešta. Svi su bili sretni, moja supruga i moje curice, a i punac je bio sretan. On se inače bavi ribolovom. Već danima svi pričamo o tome. Sve u svemu, ogromna sreća. Ogromna sreća u cijeloj obitelji. Odmah smo napravili manjadu. Od ribe smo napravili filete. Nešto smo spremili u škrinju.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Nakon što smo je očistili ostalo je šest i pol kilograma mesa. Od ostalih četiri i pol kilograma glave i kostiju napravili smo veliku riblju juhu. Ostalo je i za drugi dan. Djeca su uživala i mogu reći da je okusom bolja od tune. Ići će na tavu s maslinovim uljem i malo soli - zaključio je presretni Cerovac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter