kao da nisu ni otišle

FOTOGALERIJA / Oporavljene Keti, Roza i Fortuna se vratile u more

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Povodom Svjetskog dana kornjača, koji se obilježava 23. svibnja, Aquarium Pula organizirao je danas manifestaciju te su u more na obližnjoj plaži Svjetionik puštene oporavljene morske kornjače Keti, Roza i Fortuna.

Interes za ovaj događaj je uvijek velik, a najviše mu se raduju najmlađi, pa je tako bilo i ovog puta. Uz manifestaciju puštanja kornjača u more, predstavljena je i glavata želva Čiko, koja nastavlja s rehabilitacijom.

Naime, Roza, odrasla ženka glavate želve stara oko 25 godina, teška 38 kg i dužine oklopa 75 cm, pronađena je kako pluta na površini mora u okolici Splita. U Centar je pristigla 5. lipnja 2023. s izvrnutom nečisnicom (prolapsom kloake) i poremećajem plovnosti.

Nakon desetak dana kloaka se sama uvukla, a Roza je 20. srpnja 2023. godine premještena u prostraniji i dublji bazen na otvorenom u NP Brijuni kako bi izregulirala plovnost. Budući da u tome nije uspjela, vraćena je u Oporavilište. Od prosinca 2023. godine Roza je uspjela izregulirati plovnost te je bila spremna za današnji povratak u more.

Druga kornjača - Keti, juvenilna zelena želva (Chelonia mydas) stara oko tri godine, teška 3.6 kg i dugačka 30 cm, a ujedno i prva zelena želva ikad u ovom Centru, pronađena je u okolici Crikvenice s progutanom udicom i najlonom koji joj je izvirivao iz usta. Pristigla je 9. srpnja 2023. godine pri čemu je odmah napravljen RTG kako bi se točno utvrdila pozicija udice. Dva dana kasnije, udica je uspješno uklonjena.

I na kraju - Fortuna, mlada glavata želva starosti oko tri godine, dužine 26.5 cm i težine 2.4 kg , pronađena je u NP Brijuni, u uvali Slana, kako pluta na površini mora zapetljana u morski otpad. Zahvaljujući brzoj reakciji djelatnika Parka, Fortuna je stigla 8. studenog 2023. godine u Centar gdje je ustanovljeno da ima ozlijeđenu prednju lijevu peraju i prisutnost velikog broja pijavica i njihovih jajašaca. Pijavice su uspješno uklonjene, no ostala su brojna jajašaca koja su odstranjena kupkom u slatkoj vodi.

Danas su redom puštene u more: Roza, Fortuna pa Keti, a sve su s obale pratili naši sugrađani, ali i gosti. Kornjače se uopće nisu dvoumile, već su, kao da je bilo jučer, zaplivale prema otvorenom moru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter