vinkuranski kamenolom

FOTOGALERIJA / U tijeku je 3. izdanje TWG Festivala u kamenolomu Cave Romane: Ples na svili, žongliranje, slackline i highline

| Autor: Doria Mohorović


Vesela i ležerna atmosfera te uzbudljive aktivnosti očekuju sve one koji se ovog sunčanog vikenda upute u vinkuranski kamenolom Cave Romane.

Ondje se od petka do sutra održava 3. izdanje TWG Festivala, sportsko – rekreativne i zabavne manifestaciji u organizaciji udruge Together We Grow, a koja se održava uz pokroviteljstvo Općine Medulin. Širom antičkog kamenoloma kroz ova tri dana odvijaju se razne radionice koje uključuju pokretanje tijela poput slackline-a (hodanje po elastičnoj gurtni) highline-a (isto, ali na visini od minimalno 10 metara), penjanja, plesa na svili, yoge, acro yoge, žongliranja, i još mnogočega. Sutra ujutro u 10.30 sati na rasporedu je pravi spektakl - ples na svili u duginim bojama.

U radionice su se uključili brojni sudionici, kako lokalno stanovništvo, tako i strani gosti, a svi zainteresirani imali su kao publika pratiti atraktivne nastupe i performanse. Tijekom našeg obilaska kamenoloma, istovremeno se učilo kako žonglirati, za što je vladao velik interes velikih i malih, iznad njih se nekoliko smjelih "nebeskih hodača" kretalo po highlineu, dok su se penjači uz pomoć opreme verali na obližnjoj stijeni. U maloj oazi predviđenoj za odmor, zajednički se sviralo i pjevalo. Na samom ulazu, svoje su unikatne hand-made radove na štandovima izložile mlade umjetnice. Mnogi su iskoristili lijepi dan da bi na zraku i u ambijentu kamenoloma odmorili sa svojim četveronožnim ljubimcima koji su slobodno trčkarali okolo. Sve u svemu, aktivna, a istovremeno opuštena simbioza.

Jedan od članova udruge, Marko Mišković, koji se gotovo jedno desetljeće bavi slacklineom, a uz to i highlineom, penjanjem i povremenim žongliranjem, ističe da je kamenolom odlično mjesto za ove aktivnosti.

- Slacklineom se bavim gotovo osam godina, a linija u kamenolomu koju smo postavili nekoliko prijatelja i ja, bila je prva takva u Hrvatskoj. Rijetko gdje postoji lokacija za ove aktivnosti gdje možeš parkirati auto, prošetati po pristupačnom terenu i zakačit se na liniju, bez da moraš planinariti i nositi opremu. Plus, dobre su i dužine i visine, može se istovremeno postaviti puno linija, a i pustiti opremu. Ovo je zapravo jedno urbano mjesto, kaže Mišković.

Zanima nas kako je to hodati po elastičnoj traci na visini, okružen liticama kamenoloma.

- Osjećaj je za većinu ljudi nešto što nikad do sad nisu doživjeli. Tu je i osjećaj dezorijentiranosti u prostoru, moraš vjerovati relativno tankoj opremi.

Ali, ako uspiješ prevazići svoj strah i opustiti se, onda je to nešto jedinstveno, ističe Mišković.


Podijeli: Facebook Twiter